Prośba o pomoc w interpretacji USG

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Prośba o pomoc w interpretacji USG

Postprzez dziubas » 23 Maj 2013, 23:26

Witajcie,
piszę, ponieważ martwię się o brata.
Brat ma 31 lat. 2 m-ce temu przeszedł operację olbrzymiej przepukliny pachwinowej metodą Lintensteina. W niedługim czasie po oeracji utworzył się krwiak, który jak twierdził chirurg powinin się wchłonąć. Ten jednak się zmniejszył, ale nie wchłonął się całkowicie. Pierwsze USG w m-c po operacji pokazało "przepuklinę mosznową"z czym nie mógł się zgodzić chirurg, właczł tak jak dotychczas leczenie zachowawcze. 3 dni temu na wizycie stwierdził, ze należy zrobić kolejne USG. WIęc brat wybrał się na usg ale już do innego radiologa i oto opis.
W lokalizacji powrozka nasiennego po stronie prawej duza lita zmiana ogniskowa o srednicy 31mx31mm, bezprzelywowa w badaniu dopplerowskim ktorej obraz morfologiczny moze odpowiadac krwiakowi zorganizowanemu w strukturze wewnetrznej widoczne zmiany dobnowlokniste i drobnotorbielowate. w lokalizacji powrozka nasiennego lewego cech zylakow nie stwierdzam.
Oba jądra bez cech powiększenia.

Co o tym myślicie???martwię, że to moze być zmiana nowotworowa, lekarz uspokaja, ze to moze być wodniak.
We wtorek brat ma wizytę u urologa.
Pozdrawiam/
dziubas

Re: Prośba o pomoc w interpretacji USG

Postprzez troll » 24 Maj 2013, 00:37

Witaj,

Prawdopodobnie jest to niestety powikłanie w postaci krwiaka ale póki co o guzie jądra nie ma mowy. Proponuję uzupełnić wyniki o oznaczenie poziomu biologicznych markerów nowotworowych (AFP, bHCG, LDH) i myślę, że urolodzy rozważą nakłucie/ewakuację krwiaka i ewentualne badanie cytologiczne uzyskanej treści.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez dziubas » 24 Maj 2013, 08:44

Dzięuję Ci bardzo za zainteresowanie tematem.
Przeraziłam się odrobinę próbując samodzielnie zinterpretować opis USG ponieważ wszędzie, gdzie próbowałam zasięgniąć informacji doszukiwałąm się tego, iż zmiana lita jadra w 95% przypadków to nowotwór złośliwyi to mnie trochę przeraziło. Dodatkowo dowiedziałąm się, że u pacjentów, u których wcześniej został przeprowadzony zabieg usunięcia przepukliny szanse na nowotwór jądra wzrastaja 3-krotnie.
Rozumiem, że nikt poza lekarzem nie postawi diagnozy, jednak próbuję dowiedzieć się czegoś na własną rękę ponieważ gdy nie wiem to jestem chora :D :lol: raz jeszcze dziękuję!
dziubas

Postprzez troll » 17 Cze 2013, 13:47

Witaj,

Jak ma się Twój brat? Rzeczywiście potwierdziło się rozpoznanie krwiaka operowanej okolicy?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości