Niepokojące objawy - czy to nowotwór?

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Niepokojące objawy - czy to nowotwór?

Postprzez Stańczyk » 31 Lip 2013, 23:42

Od kilku miesięcy zauważyłem, że prawe jądro jest lekko powiększone, zwisa niżej i dodatkowo w dolnej części jest twardsze niż reszta. Zaniepokoiłem się tym, ale nie uznałem, że jest to duży powód do paniki, postanowiłem jeszcze zaczekać. Od dwóch miesięcy zaobserwowałem na moim ciele kolejne objawy. Prawa strona podbrzusza wyraźnie się powiększyła, a kiedy uprawiam dłużej seks to odczuwam ból po prawej stronie nad penisem, mija dopiero kiedy po stosunku oddam mocz. Oczywiście byłem u lekarza, powiedział, że powiększone jądro to jeszcze nie choroba, a powiększona pachwina to przepuklina jednak, która nie kwalifikuje się do zabiegu. Przyjąłem to z ulgą, ale nadal wydaje mi się, że to coś poważniejszego.

Dlatego mam do was pytanie, czy ktoś miał podobne objawy? Czy to coś groźnego, czy mogę spać spokojnie?
Stańczyk

Re: Niepokojące objawy - czy to nowotwór?

Postprzez troll » 01 Sie 2013, 00:07

Witaj,

Moim zdaniem opisane przez Ciebie objawy są bardzo niepokojące i słusznym byłoby, żebyś skonsultował się ze specjalistą urologiem, który wykona badanie USG zmienionego jądra. Nie można w takim przypadku wykluczyć procesu rozrostowego jądra - bardzo dobrze, że do nas trafiłeś i oczywiście życzę Ci, żebyś po wizycie u urologa już nigdy do nas nie wrócił - jeśli jednak byłaby taka potrzeba, możesz na nas liczyć. Przede wszystkim urolog i USG - lekarz pierwszego kontaktu nie ma nic do gadania - ma wystawić skierowanie.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m9nika » 01 Sie 2013, 08:24

Witam,
Ponieważ objawy otrzymują się od dwóch miesięcy, to aż dziwne że jeszcze nie skonsultowałeś tego u urologa.
Proponuje w trybie pilnym! zgłosić się do urologa. Jeśli termin będzie zbyt odległy (okres wakacyjny) możesz zrobić prywatnie USG jądra oraz badania markerów nowotworowych AFP, b-HCG i LDH (oczywiście jeśli Cię na to stać).
Pamiętaj, że jeśli okaże się, że to rak jądra (czego oczywiście nikomu nie życzę) to jest najlepiej leczonym rakiem wśród pozostałych nowotworów. Jednak czym szybciej wykryty tym skraca się czas leczenia.
Więc nie zwlekaj z wizyta u urologa!
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez oczarownica » 01 Sie 2013, 08:32

witaj! a ja odpowiem na ostatnie Twoje pytanie. Nie możesz spać spokojnie! przynajmiej póki nie udasz sie do dobrego Urologa ktory zrobi Ci usg i skieruje Cie na wykonanie badania markerów nowotworowych.W życiu zdarzają się różne sytuacje takie w ktorych ktoś Cię okradnie lub oszuka a czasem takie w ktorych ktoś zupełnie Ci obcy wskaże drogę we właściwym kierunku ,kórego poszukujesz.. Tym razem masz szczęście :) trafiłeś w miejsce w ktorym każdy z nas chce pomóc Ci i wskazać najlepszą i najkrótszą droge do uzyskania odpowiedzi na Twoje pytania. :) a skąd jesteś?
pozdrawiam Beata
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez romi » 05 Sie 2013, 23:00

Witaj
Czy byłeś u urologa? Jeśli tak to napisz czego się dowiedziałeś.
Pozdrawiam
romi

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 4 gości