Opis tomografii - prosze o interpreatcję

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Opis tomografii - prosze o interpreatcję

Postprzez budokan » 09 Sty 2012, 14:53

Witam. W 2009r. przeszedłem orchidectomię. diagnoza - nasieniak. Jestem po 1 kursie karboplatyny. Do tej pory wsszystko ok ale dzis odebrałem wykik TK klatki:
"Jamy opłucnowe wolne . W płacie dolnym płuca prawego podopołucnowy guzek o śr. 6mm. Guzek o śr. 5mm w szczycie płuca lewego. Poza tym płuca bez zagęszczeń. Obraz wnęk płucnych prawidłowy. W śródpiersiu górnym przytchawiczopo po stronie prawej dwa węzły chłonne o śr. 6mm im 9mm. Nie stwierdza się powiększenia węzłów chłonnych w obrębie klp. Nie uwidoczniono ognisk meta w układzie kostnym i nadbrzuszu w zakresie badania. Brak obrazów poprzedniego badania z 21.06.2011. w systemie Carestream uniemożliwia porównanie ."

W poprzednich badaniach guzek podopłucnowy w płucu prawym zawsze był ale w lewym płucu było zawsze czysto. No i te węzły chłonne co mogą oznaczać. tomografię miałem 05.01.2012. Obecnie od soboty jestem chory na infekcję. czy te wyniki mogą oznaczać najgorsze??
Proszę zwłaszcza Trolla o interpretację.
budokan

Re: Opis tomografii - prosze o interpreatcję

Postprzez troll » 09 Sty 2012, 18:51

Witaj,

A masz opisy poprzednich TK? Guzki są zbyt małe by w ogóle podejrzewać, że to nawrót. Poza tym jeden z nich był już obecny w badaniach poprzednich. Węzły mają rozmiar w granicy normy - są niepodejrzane. Jak markery? Dodatkowo infekcja może dołożyć swoje.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez budokan » 09 Sty 2012, 19:35

Jutro jade na wizytę do COI w Wa-wie to będe miał wyniki markerów. W poprzednich tomografiach klp nie było nigdy zadnych wezłów tylko guzek podopłucnowy płuca prawego. W lewym płucu zawsze było czysto do tej pory. czy te węzły mogą być wynikiem infekcji górnych dróg oddechowych? Jakie postepowanie by Pan teraz zalecił bo jestem ciekawy co mi doktór jutro powie . Co pojadę to inny doktor i kazdy co innego mówi na każdej wizycie kontrolnej ,czasami to muszę normalnie podpowiadać ze np moze tomografię a może nie tomografię bo miałem niedawno.
Co by Pan teraz zalecił? może ponowną tomografię klp. za jakiś czas? Usg jamy brzusznej z przed tygodnia było ok.
budokan

Postprzez troll » 09 Sty 2012, 21:35

Witam,

Uważam, że jeżeli markery będą w normie należy kontynuować obserwację :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez budokan » 10 Sty 2012, 21:42

witam Troll. Jestem po wizycie w COI. Markery ok . Narazie doktor wykluczył że to są zmainy nowotworowe, ale profilaktycznie zlecił TK jamy brzusznej i klp. Czy to poprostu próba uspokojenia mnie czy takie jest rutynowe postepowanie przy watpliwościach?
budokan

Postprzez troll » 10 Sty 2012, 21:59

Witam,

Takiej decyzji oczekiwaliśmy. A nawet najmniejszą wątpliwość warto zawsze wyjaśnić do końca :) Nie ma powodu do niepokoju.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez budokan » 10 Sty 2012, 22:10

Dziękuję serdecznie za porady i otuchę. Napewno będę informował dalej jak z wynikami. TK w Marcu. Pozdrawiam.
budokan

Postprzez nowy » 10 Gru 2013, 10:03

mam podobna historie - ktos powie co o tym myslec?

W 2010r. przeszedłem orchidectomię. diagnoza - nasieniak. Jestem profilaktycznie po naswietlaniach bo poza guzem nie bylo zadnych zmian.
Do tej pory wsszystko ok ale dzis odebrałem wyniik TK klatki i jamy brzusznej. Jedyna rzecz jaka mnie zaniepokoila w opisie to :
drobny guzek srednicy max 2 mm w segm pluca prawego , podobny podoplucnowo w segm 8 pluca lewego. miasz bez zageszczen. nie stwierdzam zmian ogniskowych. jamy oplucne wolne. czy te guzki to cos niepokojacego. Fakt ze bylem lekko podziebiony idac na tomografie. Czy to moze miec jakis skutek?
nowy

Postprzez romi » 10 Gru 2013, 10:58

Witaj
Jednoznacznie na to pytanie trudno odpowiedzieć, należy to wyjaśnić tak jak jest w postach wyżej. Natomiast rozwijając Twój wątek to czy naświetlanie było Twoją świadomą decyzją i czy prócz profilaktycznego celu był jeszcze inny? Jaki miałeś określony stan zaawansowania i czy uzasadniał on jakiekolwiek leczenie?
Pozdrawiam
romi

Postprzez nowy » 10 Gru 2013, 11:10

Naswietlania wezlow byly swiadome i profilaktyczne.
Guz okreslony jako t1 bez naciekow i innych zmian.
Teraz w tk klp pokazaly sie male guzki - stad niepokoj. Tylko pytanie czy na skutek przeziebienia moglo cos sie tam pojawic?
nowy

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości