Bardzo proszę o pomoc

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Bardzo proszę o pomoc

Postprzez wilu » 20 Lut 2014, 23:49

Witam,
bardzo dziękujemy za pomoc . Nawet mój syn wydaje się spokojniejszy.
Własnie, lekarz nic nie powiedział na temat tej zmiany w lewym jądrze. Nic, poza tym że nie ma oczywistego powodu by usuwać jądro .
Jutro postaram się skontaktować się z dr Jaskulskim, może uda się dowiedzie coś więcej.
Raz jeszcze dziękuję. Wasze wsparcie i wiedza są bezcenne.
Pozdrawiam serdecznie
Joanna
wilu

Postprzez wilu » 22 Lut 2014, 19:12

Witam Wszystkich,
byliśmy u lekarza prowadzącego obecnie mojego syna .Syn dostał skierowanie na usg prawego jądra na którym pojawił się ten nowy guzek.
Pan doktor uspakajał nas że pojawienie się guzka na drugim jądrze nie świadczy o postępie choroby nowotworowej .Może to być zwapnienie.
Nie udało się jednak uspokoić mojego syna, który jest w coraz gorszej kondycji psychicznej. Wciąż skarży się na złe samopoczucie i uciążliwy ból pleców w okolicy krzyżowej.Ma też podwyższoną temperaturę ale myślę że to może być na tle nerwowym.Ten ból pleców nie daje mu spokoju . Przeczytał że rak jądra daje przerzuty do węzłów chłonnych położonych w okolicy krzyżowej kręgosłupa i twierdzi że pewnie usg brzucha które miał robione nie obejmuje tychże głebiej położonych węzłów chłonnych. Staram się ze wszystkich sił uspakajać mojego syna ale sama się obawiam czy te niejednoznaczne zmiany w jądrze nie mogą być przerzutem z innego narządu. Syn bardzo się boi że będzie miał usunięte obydwa jądra a wtedy to już nie będzie mężczyzną nie będzie miał i dzieci i życie stanie się nie do zniesienia. Jeśli ktoś z Państwa zechciałby nam wyjaśnić jak to jest z tymi węzłami w okolicach kręgosłupa i jakie badanie może je skontrolować będziemy bardzo wdzięczni. Ja dla mojego dziecka zniosę wszystko ale nie mogę patrzeć jak On się zamartwia. Oczywiście pilnie załatwiam wizytę u psychiatry ale to jeszcze chwilkę potrwa.
Będę wdzięczna za każdą poradę i wyjaśnienie.
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Joanna
wilu

Postprzez romi » 22 Lut 2014, 19:43

Witam
Faktycznie dla nowotworu jądra pierwszą stacją przerzutową są węzły w przestrzeni zaotrzewnowej, ale żeby powodowały ból to choroba nowotworowa musiałaby być zaawansowana. Te bóle pewnie związane są z czymś innym.
Dokładny obraz narządów wewnętrznych daje tomografia komputerowa oraz rezonans magnetyczny. Rezonans jest także używany do diagnostyki zmian w kręgosłupie (np. zmiany zwyrodnieniowe które mogą powodować bóle w okolicach "krzyża"). Tomografia jest badaniem inwazyjnym, rezonans nie, tylko niestety sporo droższym.
Jeśli USG wykonuje doświadczony operator to może dostrzec nawet to czego nie "widzi" tomograf.
Bardzo rzadko zdarza się jednoczesny nowotwór w obydwu jądrach i nie należy tego z góry zakładać.
Usunięcie jednego, czy nawet dwóch jąder w żaden sposób nie pozbawia męskości i nie uniemożliwia udanego współżycia. Przykłady są na Forum. Możliwość zamrożenia nasienia również daje możliwość posiadania własnego dziecka. Protezy jąder jeśli ktoś sobie tego życzy są refundowane przez NFZ i pozwalają zachować zewnętrzny wygląd jąder.
Niezależnie od wszystkiego dalsza diagnostyka jest niezbędna, pozwoli wyjaśnić niejednoznaczności i co tak naprawdę dolega synowi.
Pozdrawiam
romi

Postprzez wilu » 22 Lut 2014, 23:10

Wielkie dziękuję Romi !!!!
mój syn dzieki Twoim wyjaśnieniom wreszcie się uspokoił i mnie też znacznie lżej. Dziękujemy !!!!
Brak mi słów by wyrazić wdzięczność, wielkie uznanie dla WSZYSTKICH KTÓRZY TWORZYCIE TO NIEZWYKŁE FORUM NIOSĄC MERYTORYCZNE WSPARCIE I POCIECHĘ DLA TYCH KTÓRZY ZMAGAJĄCYCH SIĘ Z CHOROBĄ !!!
Pozdrawiam ciepło
Joanna

p.s. w jaki sposób w tym roku można wspomóc FORUM ???
wilu

Postprzez romi » 22 Lut 2014, 23:46

Witam
Na razie w żaden. W trakcie załatwiania są sprawy stowarzyszenia Testis
viewforum.php?f=16
Jak już formalności będą zakończone to wtedy będzie można się zapisać i wspomagać działalność stowarzyszenia.
Wracając do Twojego syna nie przesądzając niczego postarajcie się wyjaśnić wszelkie wątpliwości dotyczące stanu jego zdrowia. Skonsultujcie się z innym lekarzem, może inaczej na to wszystko spojrzy.
Pozdrawiam
romi

Poprzednia

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości