Rak jądra u dziecka

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Rak jądra u dziecka

Postprzez Adela » 09 Lip 2015, 19:58

Witam serdecznie,
proszę o informację gdzie/u kogo najlepiej konsultować dziecko, u którego lekarze podejrzewają występowanie zmiany nowotworowej w jądrze.
Do tej pory był badany przez urologa i miał zrobione kilka usg - skrajne wyniki (ustne interpretacje lekarzy od nic złego do natychmiast do szpitala i w poniedziałek jądro do usunięcia).
Oprócz tego, że oczywiście chciałabym, żeby mojemu synkowi nic nie było bardzo bym także chciała, żeby ktoś postawił prawidłową diagnozę - ta huśtawka wykańcza, nie mówiąc już o konsekwencjach w przypadku podjęcia złych decyzji.

Jaki badania jednoznacznie wskazują, że to nowotwór a nie stan zapalny lub coś zupełnie błahego np. uraz po uderzeniu?
Pozdrawiam,
Adela
Adela

Re: Rak jądra u dziecka

Postprzez romi » 09 Lip 2015, 20:50

Witam
Napisz skąd jesteś i ile dziecko ma lat, wtedy łatwiej będzie coś poradzić. Poza tym jeśli masz jakieś wyniki badań to przepisz je usuwając dane wrażliwe.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Adela » 09 Lip 2015, 22:12

Mieszkamy w Lodzi. Synek ma 6 lat.

Wynik nr 1
Oba jądra w mosznie. Wymiary//; p-17*11*10, l-15*9*8. W jadrze prawym hyperechogeniczna zmiana o wym. 13*5*6. Przeplywy w jadrach zachowane, masa w jadrze prawym bez uchwytnego przeplywu.

Wynik nr 2
Oba jądra w mosznie. Lewe jądro jednorodne 10*9*17.
Prawe jadro z poszerzonym do 3 mm srodjadrzem hyperechogenicznym o nierownym zarysie, martwiczy przyczepek morgagniego ok 5*4mm, slad plynu wokol jadra. Najadrze niezmienione. Przeplyw krwi zachowany. Kanaly pachwinowe wolne.
Adela

Postprzez romi » 09 Lip 2015, 22:48

Witam
Ja osobiście mam dobrą opinię o doktorze Jabłonowskim, zastrzegam że nie wiem czy zajmuje się również dziećmi. Pracuje w szpitali WAM, ale z tego co znalazłem przyjmuje również prywatnie (link wysyłam na PW żeby nie było reklamy).
Pozdrawiam
romi

Postprzez Neo » 09 Lip 2015, 23:33

Myślę że warto zrobić markery LDH, AFP, B-hcg. Dodatkowo USG jamy brzusznej. Jeśli wyniki byłyby w normie to kontrolne USG jądra za 2-4 tyg żeby sprawdzić czy zmiana się nie powiększa. Pytanie czy warto zostawiać takie jądro, czy w przyszłości będzie spełniać swoją funkcję. No i to zawsze zwiększa ryzyko że nawet jeśli to nie nowotwór to się nim stanie. Myślę że warto skonsultować ten przypadek z urologiem i hematoonkologiem dziecięcym.
Neo

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość