Krótka piłka, gdzie/jak na wycięcie

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Krótka piłka, gdzie/jak na wycięcie

Postprzez piotrm » 14 Kwi 2012, 22:06

Dziś rano wizyta u lekarza pierwszego kontaktu. Powiększone prawe jądro, uczucie parcia na mosznę. Pomyślałem, że to jakieś zapalenie.
Sprawy potoczyły się dosyć szybko. Ciągle w to nie wierze. To chyba mi się śni:

9:00 Wizyta o lekarza pierwszego kontaktu, skierowanie na USG jąder
11:45 USG jąder - diagnosta mówi, że to rak jądra, spieszy pocieszyć, że mogłem gorzej trafić, w opisie wpisuje:

W dolnym biegunie jądra prawego widoczna jest policykliczna zmiana lub trzy zmiany położone obok siebie o łącznym wymiarze 27x32x17 mm - obraz odpowiada TU. Poza tym w jądrach widoczne są drobne zwapnienia

12:00 Lekarz pierwszego kontaktu daje skierowanie do urologa
13:00 Wizyta u urologa - diagnoza potwierdzona, skierowanie na markery i USG jamy brzusznej pod kątem jakiś węzłów chłonnych (zabrali mi skierowanie)
13:30 Pobranie krwi na markery
14:30 USG jamy brzusznej, opis:

bal bla wszystko w normie
Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych okołoaortalnych ani wzdłuż naczyń biodrowych

19:00 Markery:
Dehydrogenaza mleczanowa (LDH) (K33) - 175 IU/l (zakres referencyjny - 120 ? 246)
Alfa - fetoproteina (AFP) (L07) - < 1,3 ng/ml (zakres referencyjny 0,0 ? 8,0)
Lipemia, wynik: -
Hemoliza, wynik: -
Ikteria, wynik: -
(nie wiem po co to?)
nie ma badania HCG (chyba że te Lipemie to to samo?)

Od urologa dostałem skierowanie do Poradni Nowotworów Układu Moczowo-Płuciowego w Centrum Onkologii na Roentgena w Warszawie. Mam się zarejestrować na dole w rejestracji ogólnej w 21 a potem skierują mnie do pokoju 102.

Pytanie czy warto pchać się na COI na wycięcie. Z tego co teraz czytam to do COI idzie się raczej na konsultacje onkologiczne już po samej operacji wycięcia jądra. Czy ktoś miał usuwane jądro w Warszawie? Jeśli tak to gdzie? Jak się tam dostać jeśli COI to nie dobre miejsce?

Z góry dziękuję za odpowiedz na te nurtujące mnie od 6 godzin pytania (kto by rano pomyślał? :( )
piotrm

Re: Krótka piłka, gdzie/jak na wycięcie

Postprzez romi » 14 Kwi 2012, 22:37

Wszędzie gdzie jest chirurgia urologiczna, ale skierowano Cię do najlepszego ośrodka.
CO-I to nie tylko onkologia, ale również chirurgia. Super że tak szybko wszystko załatwiłeś. CO-I to bardzo dobry wybór.
Powodzenia
romi

Postprzez arek » 14 Kwi 2012, 22:55

Hej!
Piotrze witaj w gronie "wybrańców" :)
Będzie wszystko dobrze:)
A żeby wszystko było jak w książce, należy oznaczyć stężenie gonadotropiny kosmówkowej BetaHCG. I pilnujemy, żeby zawsze te trzy wyniki były robione (AFP, bHCG i LDH)
Pozdrawiam i życzę wyspanej nocy ;)
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez troll » 15 Kwi 2012, 00:21

Witaj,

Jeśli możesz być operowany w Warszawie, to będzie to bardzo dobre wyjście. Oczywiście im szybciej tym lepiej. Tak jak wspominali romi i arek, pamiętaj o przypilnowaniu markerów. Póki co wszystko wygląda prawidłowo. W razie pytań - pisz :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez piotrm » 15 Kwi 2012, 00:28

Dzięki za szybki odzew! I słowa otuchy :)
W poniedziałek więc stawiam się w Centrum Onkologii.
Napiszę jak się to dalej będzie rozwijać
piotrm

Postprzez troll » 16 Kwi 2012, 18:02

Witaj,

Czekamy na relację :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez piotrm » 19 Kwi 2012, 21:44

markery w normie:
beta HCG: 1,8 mlU/ml (zakres referencyjny <2,6)

rentgen / tomografia płuc:
miąższ płucny bez zmian i cech wolnego płynu

tomografia jamy brzusznej:
nie uwidoczniono istotnie powiększonych węzłów chłonnych wewnątrz i zaotrzewnowo
pojedyncze węzły chłonne biodrowe zewnętrzne do ok. 8mm, pachwinowe do 10mm (nie wiem jak to interpretować)

zabieg mam w poniedziałek
jutro jeszcze ostatnia konsultacja z chirurgiem urologiem + anestezjolog

Pozdrawiam

Piotrek
piotrm

Postprzez thinkpositive » 20 Kwi 2012, 00:09

Hej,
Wygląda to dobrze. Badania obrazowe czyste.
bHCG nadal w normie, więc nie można się przyczepić(obserwuj jak się zachowa przy następnym badaniu).

Węzły pachwinowe są OK. Do 10mm są traktowane jako fizjologiczne. Radiolog by je opisał jako podejrzane gdyby takowe były.
Poza tym węzły pachwinowe nie są pierwszą stacją przerzutową (jakby się zdawało), a są nią węzły zaotrzewnowe, których nawet nie widać na badaniu.
Mi się np. prawie zawsze na USG uwidaczniają węzły pachwinowe, ale są one tzw. "odczynowe" czyli ich powiększenie związane jest z ich rolą(czyli odpowiedzią układu immunologicznego organizmu na wszelakiego rodzaju dobnoustroje). U Ciebie jest pewnie tak samo.

Jak widzisz więc złych wiadomości w Twoim poście brak:)
Relaksuj się w weekend więc, bo wszystko skłania się ku łagodniejszemu scenariuszowi leczenia (o ile takowe po wyniku badania histo-pat będzie potrzebne).
2011 - nienasieniak, IB, 2xBEP, Mazowiecki Szpital Onkologiczny we Wieliszewie
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum

Postprzez piotrm » 04 Maj 2012, 16:51

Witam,

czy po zabiegu powinienem jeszcze raz oznaczyć poziom markerów? Czy nie jest to konieczne - przed zabiegiem były w normie.

Pozdrawiam
piotrm

Postprzez romi » 04 Maj 2012, 18:40

Dzień dobry
Po zabiegu tak. Pewnie nic się nie zmieni, ale dla pewności i zgodnie z procedurą. Onkolog prawdopodobnie również da skierowanie na oznaczenie markerów. Jeszcze nie raz będziesz miał te badania, bo to jest podstawowe badanie w nowotworach jądra. Jak "udał" się zabieg, czy masz już wyniki histopatologii? Czy zadowolony jesteś z opieki w CO-I?
Pozdrawiam
romi

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości