Zmiana na lewym jądrze

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Zmiana na lewym jądrze

Postprzez m_iki » 11 Mar 2014, 16:43

Witam kilka dni temu wymacałem zmianę, dziś byłem u urologa. Opis usg : Oba jądra otoczone prawidłową ilością płynu. Oba najądrza i jądro prawe normoechogeniczne bez zmian ogniskowych. W dolnym biegunie jądra lewego okrągła, niejednorodnie hypoechogeniczna zmiana ze zwapnieniami w centrum i na obwodzie o wymiarach 9,0*7,7*7,6 V=0,3. (Tu testis).
Szerokość żył nasiennych po stronie lewej do 1,77
Jądro lewe o wymiarach 35,9*12,4
Najądrze lewe o zer. 7,88
Jądro prawe o wymiarach 47,4*21,0
Najądrze prawe o szer 8,66

Wg niego niezależnie od badań najlepiej by było usunąć jądro. CO o tym sądzicie czy na razie jest się czego obawiać ?

Lekarz zlecił wykonanie: OB, LH, HCG, AFP, CEA które będę robił jutro.
m_iki

Re: Zmiana na lewym jądrze

Postprzez m9nika » 11 Mar 2014, 17:21

Witam
m_iki napisał(a):Lekarz zlecił wykonanie: OB, LH, HCG, AFP, CEA które będę robił jutro.

W celu dalszej diagnozy rj należy wykonać markery nowotworowe AFP, b-HCG i LDH.
Obowiązkowa lektura viewtopic.php?f=6&t=192
Nawet jeśli jest to rj, jest to jeden z nowotworów, który można wyleczyć w 99% ;)
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 11 Mar 2014, 19:04

Witaj,

Na podstawie diagnozy urologa, jądro zajęte opisywaną w USG zmianą jest do usunięcia ze względu na podejrzenie guza jądra. Niestety (lub w perspektywie raka jądra i możliwości całkowitego go wyleczenia stety). Rzeczywiście, masz jeszcze zrobić markery (AFP, bHCG i LDH). Po tym usilnie sugeruję orchidektomię.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m_iki » 11 Mar 2014, 21:21

Dzięki za wszystkie informacje. Jutro tak jak pisałem idę robić badania i udało mi się umówić szybko wizytę u urologa neurologa , zobaczymy co dalej.

Pozdrawiam
m_iki

Postprzez m_iki » 12 Mar 2014, 15:54

Przyszły wyniki badań, oto one:

OB=3 wartość max 15
LDH=162 wartości 0-248
LH=2,94 wartości 1,24-8,62
bHCG=0,96 wartości 0-2,67
AFP=1,47 wartości 0-9
CEA=1,5 nie ma podanych wartości

W piątek mam wizytę u Dr n.med. Jerzego Siekiery, jestem z Bydgoszczy. Zobaczymy co powie jeszcze ten lekarz bo wcześniej byłem u innego. Zobaczymy co dalej. Mam nadzieję, że wszystko się potoczy pomyślnie zważywszy na mój młody wiek-22l.

Jesteście w stanie coś powiedzieć o badaniach krwi ? Pozdrawiam
m_iki

Postprzez m9nika » 12 Mar 2014, 16:14

Witam
Podwyższony marker AFP potwierdza słowa Trolla, jądro jest do osunięcia i to czym szybciej tym lepiej (do tego potrzebujesz skierowanie do szpitala z wpisem podejrzenie raka jądra), by choroba bardziej się nie rozprzestrzeniła. Ponieważ pozostałe markery nowotworowe (b-HCG i LDH) są w normie, więc stopień zaawansowania prawdopodobnie jest niski.
Przed zabiegiem jeszcze należy wykonać RTG klatki piersiowej.
Pozdrawiam
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez czarli » 12 Mar 2014, 16:16

M9niko,

chyba się przeoczyłaś bo z tego co widzę AFP jest w normie (1,47). Wyniki wydają się jak najbardziej prawidłowe.

pozdrawiam
czarli

Postprzez m9nika » 12 Mar 2014, 16:18

Dzięki Czarli za czujność, faktycznie źle spojrzałam ;)
Niestety jądro i tak jest do usunięcia.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez m_iki » 12 Mar 2014, 16:31

Dzięki za informacje, rozumiem że ewentualne dalsze kroki poza wycinaniem jądra dopiero po histopatologii. Wycinać jak najszybciej rozumiem , starać się przyśpieszyć sprawę maksymalnie? Zabieg usunięcia rozumiem jest w teorii dość łatwy i nie powinni go źle wykonać ? Nie potrzeba do tego specjalna placówka i powinni to na miejscu zrobić od ręki?
m_iki

Postprzez m9nika » 12 Mar 2014, 16:37

Dalsze kroki po wycięciu jądra a czekając na wypis histopatologiczny to:
- powtórzenie markerów nowotworowych,
- badanie TK jamy brzusznej, miednicy małej i i klatki piersiowej.
m_iki napisał(a): Wycinać jak najszybciej rozumiem , starać się przyśpieszyć sprawę maksymalnie?

Tak.
m_iki napisał(a): Zabieg usunięcia rozumiem jest w teorii dość łatwy i nie powinni go źle wykonać ? Nie potrzeba do tego specjalna placówka i powinni to na miejscu zrobić od ręki?

Nie powinno być problemu, zgodnie z bazą wiedzy "must be"
jedyną poprawną techniką jest operacja nazywana orchidektomią pachwinową z podwiązaniem powrózka nasiennego. Absolutnie zabronione jest wykonywanie biopsji cienkoigłowej czy biopsji gruboigłowej stwarzających bardzo duże ryzyko rozsiewu nowotworu!

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości