Diagnostyka bHCG

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Diagnostyka bHCG

Postprzez Magnus » 13 Kwi 2019, 14:36

Dziękuję serdecznie romi za wyczerpującą odpowiedź. Faktycznie wygląda na to, iż nie jest to błąd
w opisie badania, tylko laboratorium informuje pacjenta o pewnych rzeczach. Swoją drogą to trochę wygląda słabo, bo po kolejnych perypetiach w przychodni i wydaniu ponad 70 zł okazuje się, że wykonałem poprawne badanie, ale w sumie wchodząc w szczegóły, to tak nie do końca :) Moim zdaniem laboratoria powinny trochę bardziej informować klientów. W przypadku Diagnostyki, gdzie mamy chyba 4 różne badania HCG można powiedzieć, że w sumie każde z nich może wnieść jakąś informację o rozwoju choroby, ale jak chcesz mieć zdecydowanie wieksza pewność , to musisz wybrać to badanie za 120zł a nie 30 :)

Kurczę mocno zaciekawiła mnie ta sprawa. Analizując trzy ostatnie wyniki bHCG (wszystkie z kodem L46) wszystkie trzy rodzaje badań są w innych jednostkach:
beta-HCG (ICD-9: L46) jednostka mIU/ml zakres referencyjny 0,0-1,0, test firmy Siemens, aparat Immulite, koszt badania ok. 30zł

HCG wolna podjednostka beta (ICD-9: L46) jednostka ng/ml zakres referencyjny 0,0-2,0, metoda EIA brak danych odnośnie aparatu, koszt badania ok. 70zł

HCG wolna podjednostka beta (standard wg FMF) (ICD-9: L46) jednostka IU/l zakres referencyjny 0,00-0,16, aparat BRAHMS KRYPTOR, technologia TRACE, koszt badania ok. 120zł.

A na wyniku ze Szpitala w Krotoszynie mam zakres referencyjny 0-2 mIU/ml, wynik <1,0.

I teraz zastanawiam się, bo z jednej strony podczas całego procesu leczenia żaden lekarz onkolog nie miał nigdy zastrzeżeń co do przeprowadzonych badań. Z drugiej strony mam taką sytuację, że wydaję 70zł i okazuje się, że w sumie dostaję dobrą usługę, ALE… :)

Z zalinkowanego wątku przez romiego widzę, że radek23 mial bardzo podobne perypetie z bHCG w Diagnostyce co ja. Z tym, ze do Wroclawia jak i do najblizszego laboratorium Synevo mam po okolo 100km.

Moze ktos z szanownych forumowiczow ma wiedzę, który szpital lub laboratorium w okolicy Legnicy, Lubina, Boleslawca ma sprzet, zeby zrobic badanie bHCG o czułości diagnostycznej co najmniej 0,1 ng/ml ?
Magnus

Poprzednia

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości