Prośba o porade(podejrzenie guza jądra lewego)

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Prośba o porade(podejrzenie guza jądra lewego)

Postprzez troll » 22 Paź 2011, 20:11

Witaj,

Przed operacją absolutnie koniecznie należy oznaczyć trzy markery (APF, bHCG i LDH). Po operacji należy to oznaczenie powtórzyć. Tomografie mogą ale nie muszą być zrobione przed zabiegiem, to już kwestia organizacyjna. Warto grzecznie, z pewną niepewnością (choćby udawaną) zapytać o metodę zabiegu. To co dla nas jest pytaniem zagubionego chorego dla innych lekarzy może być wchrzanianiem się w nieswoje sprawy. Dlatego takie podejście jest jak najbardziej uzasadnione.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez raf81 » 07 Lis 2011, 16:51

Witam
Jestem już po operacji. Szwy mam ściągnięte nie jest źle. Zabieg był robiony przez kanał pachwinowy a w czwartek mam dzwonić czy już jest wynik. Tomografii nie miałem robionej markerów również nie po zabiegu. Ordynator mi powiedział ze jak beda wyniki to kompleksowe badania zrobią mi w klinice onkologicznej. Pozdrawiam i nic tylko czekać na wynik.
raf81

Postprzez troll » 10 Lis 2011, 16:11

Witaj,

A przynajmniej przed zabiegiem miałeś markery (AFP, bHCG, LDH)? AFP widzę, tych dwóch pozostałych nie. Jeśli nie masz ich nigdzie, to jak najszybciej oznacz je, choćby prywatnie. To na prawdę bardzo istotne. TK mógłbyś mieć zrobione już przed onkologiem ale po co chirurg ma się w to angażować? Potem czekasz, czekasz i czekasz i ewentualne leczenie rozpoczynasz 2 miesiące później. Ale to nasze polskie realia.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez raf81 » 17 Lis 2011, 16:03

Witam.
Odebrałem wynik teraz zacytuję jego treść.
Pobrane tkanki i narządy.
Rozcięte jądro lewe 6x3x5cm z najądrzem 4,5x1,5x1 cm i powrózkiem nasiennym długości 12 cm. W obrebie jądra dość dobrze odgraniczony guz 3x5x4cm na przeroju brunatno szary z przestrzeniami torbielowatymi. 1. Wycinki z częsci centralnej guza. 2. Wycinki z częsci obwodowej guza z przylegającą pogrubiałą osłonką białawą jądra, całość przylegania osłonki białawej jądra. 3.4. Wycinki z czesci obwodowej z przylegającym miąższem jądra.
Rozpoznanie patomorfologiczne.
1.2.3.4. Guz germinalny (carcimona embryonale+teratoma maturum). Widoczne zatory nowotworowe w naczyniach. Guz nacieka osłonkę białawą jądra.
I to tyle. Jutro chce jechac do bb n aonkologie założyc kartoteke i bedziemy dzialac. Ordynator mowil ze nie jest dobrze ale zle tez nie jest. Lepiej jak by byl to jakis seminoma ale nei wiem nie znam sie. Mowil jedynie tyle by robic wszystko to co onkolog kaze, bron Boze by przerwac chemie. Zobaczymy bede walczyl pozdrawiam.
raf81

Postprzez troll » 18 Lis 2011, 15:10

Witaj raf81,

W Twoim badaniu histopatologicznym rozpoznano zarodkowy nowotwór jądra zbudowany z dwóch, różniących się pod względem morfologicznym - raka zarodkowego typu dorosłego oraz potworniaka dojrzałego.
Koniecznie powinieneś teraz uzupełnić badania o:
- TK jamy brzusznej i miednicy małej
- TK lub RTG klatki piersiowej
- świeże wyniki markerów
Po skompletowaniu wszystkich wyników przyjdzie czas na określenie stopnia zaawansowania choroby oraz ustalenie dalszego postępowania. W Twoim przypadku, prawdopodobnie konieczna będzie chemioterapia - przynajmniej 2 kursy BEP ze względu na obecność dość złośliwego utkania - ca embyonale.

Wszystko jednak okaże się po badaniach. Wszystkie skierowania wystawi lekarz onkolog z Poradni. Proszę, pamiętaj, że koniecznie musi to być TK jamy brzusznej i miednicy małej, co najmniej RTG klatki piersiowej w dwóch projekcjach oraz zlecenie na markery. Im szybciej to wszystko tym lepiej!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez raf81 » 18 Lis 2011, 21:50

Witaj Troll!
Powiem Ci, że brak mi słów. Byłem dziś u Ordynatora onkologii z wynikami badań, to powiedział ze wszystko fajnie ale jak już operowali mnie w jastrzębiu w szpitalu wojewódzkim to już tam powinni mi zrobić badania tomograficzne CT i markery nowotworowe. A tak zoperowali mnie wzięli kase z NFZ za mnie a badań dalszych nie zrobili. Wszędzie spychologia bo wiadomo o co chodzi o pieniądze i limity kochanego NFZ. Tyle że słowa uznania i wdzięczności dla Pana ordynatora Z BCO, że pomógł mi i załatwił mi wizytę w Poradni onkologicznej na wtorek w południe(normalny czas oczekiwania w tych brutalnych realiach to kosmos). Także założą mi kartotekę i zlecą badania niezbędne(mam taką nadzieję) i zapodają odpowiednią chemię. Tyle że jak człowiek widzi jak ta służba zdrowia kuleje z powodu braku kasy to się słabo robi. Bo sa rzeczy niezbędne do zrobienia a tu przepychanki kto to powinien zrobić. Ja się jednak nie poddaję. Mam dla kogo żyć i chociaż pare latek chciałbym "pociągnąć". Też mi ordynator powiedział że akurat przy tym typie nowotworu ryzyko rozsiewu jest dużo większe niż przy seminomi, stąd też moja sytuacja gorsza. Ale liczę na pomoc dobrych lekarzy i wierzę w skuteczność podobno coraz to leszpej chemioterapii. Pozdrawiam
raf81

Postprzez troll » 19 Lis 2011, 00:03

Witaj,

Poznałeś polską rzeczywistość. Tak na prawdę po to jesteśmy aby uświadamiać pacjentom, że niektóre rzeczy rzeczywiście im się NALEŻĄ, pomimo, że w życiu jestem bardzo daleki od nastrajania ludzi w ten sposób. Więc uniknijmy słowa należą a zastąpmy go określeniem "tak mówią wytyczne".

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez raf81 » 22 Lis 2011, 17:42

Witam.
Byłem dziś w poradni onkologicznej i dostałem skierowanie na 30 lisopada na oddział onkologiczny. Pani doktor powiedziała ze tylko tak jest mozliwe szybkie zrobienie niezbędnych badań i zastosowanie właściwego leczenia. Jestem więc optymistycznie nastawiony, ze wszystko zmierza ku lepszemu i ku załatwieniu. Mam nadzieje ze wszystko dobrze sie skończy. Normalnie nie ma szans an zrobienie tych wsyzstkich badań w tym roku, jedynie na szpitalu jest taka możliwość. Pozdrawiam
raf81

Postprzez troll » 23 Lis 2011, 23:59

Witam,

To bardzo miłe ze strony Pani doktor, że przyjmuje Cię na Oddział celem szybkiej diagnostyki i podjęcia dalszych działań. Pochwalam taką zachowanie i będzie ono owocować dalej, to na pewno. A więc teraz TK, ponownie markery i podejmujemy decyzje.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez raf81 » 02 Gru 2011, 13:14

Witam.
Właśnie wróciłem do domu. W szpitalu zrobili mi markery i niezbędne tomografie. Pani doktor powiedziała, że markery mam w normie. Była zobaczyć też w laboratorium na tomografie. Powiedziała ze opis będzie za pare dni, ale wszystko jest w porządku. Nie ma żadnych guzów węzły też w normie. Podobno tak ją zrozumiałem, że jeden węzeł jest lekko pogrubiony ale w normie. Mam się do niej zgłosić 19 grudnia do poradni a dzień wcześniej do laboratorium na oddanie krwi. Powiedziała ze na chwilę obecną nie jest konieczne stosowanie chemii BEP(tak sam ją podpytałem czy nie jest to wskazane). Powiedziała ze wg najnowszych wytycznych zostałem objety co miesięczna obserwacją w połączeniu z badaniami krwi a co trzy miesiące badania tomograficzne. Powiedziała ze przy takiej profilaktyce jest wystarczająco czasu by zastosować chemioterapię. Jedyne co ją niepokoi jest wypis z wyniku histopatologicznego o widocznych pojedynczych zatorach nowotworowych. Ale mam nadzieję ze Pani onkolog wie co robi i przy takiej profilaktyce zawsze jest czas na zastosowanie chemioterapiii. Proszę Cie troll o opinię czy faktycznie można odstąpic od chemii na chwilę obecną??? Jak będę miał wyniki ale to 19 grudnia w ręce to wrzucę je na forum. Dziekuję i pozdrawiam
raf81

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość