Rozpoznanie- guz jądra lewego. proszę o pomoc.

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Rozpoznanie- guz jądra lewego. proszę o pomoc.

Postprzez m9nika » 24 Lis 2014, 09:53

Witam
mistral napisał(a):Czy po orchidektomi muszę bardziej uważać np. przy uprawianiu sportu, pracy fizycznej.

troll napisał(a):nie widzę przeciwwskazań, po ściągnięciu szwów i zagojeniu rany, przynajmniej pół roku czasu (a ja zalecałbym nawet rok czasu) unikaj noszenia dużych ciężarów (meble itd.). Oczywiście na zakupy nie dostaniesz zwolnienia, po 2-3 miesiącach możesz spokojnie je nosić ale bardzo duże obciążenia (w tym też siłownia) przynajmniej po pół roku. Sport to temat bardzo dyskusyjny - z mojej strony uważam, że jak najbardziej jest pożądany, nawet od teraz jednak rozsądek podpowiada, że jego intensywność powinna być tak dobrana, żeby nie sprawiał bólu i nie powodował nadmiernego wyczerpania - jak ze wszystkim - rozsądek.

mistral napisał(a):Mam jeszcze pytanie o protezę jądra. Jest to finansowane przez NFZ, są jakieś godne polecenia.

troll napisał(a):Poszukaj na Forum na hasła: "implant", "proteza":
search.php?keywords=implant&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sr=posts&sk=t&sd=d&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj
search.php?keywords=proteza&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sr=posts&sk=t&sd=d&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj
Temat już kilka razy był poruszany i możesz znaleźć całkiem dużo informacji a szkoda byłoby się powtarzać.

Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Re: Rozpoznanie- guz jądra lewego. proszę o pomoc.

Postprzez romi » 24 Lis 2014, 12:22

Witam
mistral napisał(a):Mam jeszcze pytanie o protezę jądra. Jest to finansowane przez NFZ, są jakieś godne polecenia. A jesli chodzi o sam zabieg, to czy nie jest on skomplikowany i czy długo po nim dochodzi sie do siebie? Chociaż jeszcze nie jestem pewien czy będę chciał mieć znowu dwa jajka bo przecież z jednym też jest ok.

Niestety w Twoim przypadku może okazać się że NFZ nie finansuje protezy, ponieważ nie jesteś chory na chorobę przewlekłą (nowotwór jądra). Musisz to sprawdzić.
Sam zabieg nie jest skomplikowany, głównie chodzi o dobrze dobranie implantu i pogodzenie się z pewnymi niedogodnościami np. reakcja na zimno czy ciepło.
No właśnie czy na prawdę potrzebny Ci będzie implant - zastanów się, nawet w życiu intymnym nie stanowi to problemu.
Pozdrawiam
romi

Poprzednia

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości