proszę o napisanie co to może być

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: proszę o napisanie co to może być

Postprzez troll » 13 Lut 2012, 17:53

Witaj,

Słowa Słonia są bardzo wymowne. Ale wszystko po kolei, żeby było jasno i na temat. Cała sytuacja jest niestety bardzo poważna. Rozpoznanie licznych przerzutów narządowych i węzłowych (tj. zajęte węzły chłonne przestrzeni zaotrzewnowej tworzące pakiet wg. USG ok 150x60mm, przerzuty do obu płuc, niepoliczalne do 30mm max. wielkości, oraz liczne (do 7) przerzuty do wątroby) + ogromny poziom beta gonadotropiny w surowicy (bHCG > 130000!) wiąże się niestety z rozpoznaniem najwyższego CS IIIC stopnia zaawansowania klinicznego choroby wg. AJCC (pT3 N3 M1b S3). Całość obrazu (tj. markery oraz histopatologia bioptatu sugerują obraz nowotworu o morfologii choriocarcinoma).

W takiej sytuacji wobec wykonanych:
- tomografii klatki piersiowej
- tomografii jamy brzusznej
- operacji usunięcia zajętego jądra

należy jeszcze wykonać:
- tomografię komputerową lub rezonans magnetyczny mózgowia

Równocześnie lub nawet przed badaniem mózgowia należy jak najszybciej rozpocząć chemioterapię. Pojawia się pytanie, które postawię bez ogródek. Jaka chemioterapia będzie zasadna w tak rozległej chorobie.

Przede wszystkim:
- ze względu na bardzo zaawansowaną chorobę, liczne, rozsiane zmiany w płucach i nieco lepszą penetrację leków do CUN - można zacząć programem VIP - 4 kursy.
- należy rozważać chemioterapię sekwencyjną, opisywano przypadki skutecznego leczenia tymi programami.
- należy rozważyć leczenie wysokodawkowe (chemioterapię wysokodawkową) z następowym przeszczepem komórek hemopoezy izolowanych z krwi obwodowej lub pobieranych drogą operacyjną.
- w ostateczności należy rozpocząć programem BEP - z założeniem podania 4 kursów.

Wybór odpowiedniej metody leczenia zależy przede wszystkim od stanu chorego oraz w drugiej kolejności (ale nie mniej ważnej!) od możliwości i doświadczenia ośrodka. Jako miejsce na leczenie mogę od siebie z całego serca polecić tylko dwa ośrodki w Polsce, co do których nie mam wątpliwości, że zostanie zrobione wszystko co w mocy współczesnej onkologii aby tę chorobę pokonać. Są to Centrum Onkologii - Instytutu im. Marii Curie - Skłodowskiej w Warszawie oraz NZOZ Magodent, również w Warszawie. Zróbcie wszystko by się tam dostać! W każdej chwili służę pomocą, termin będzie błyskawiczny, prawdopodobnie na następny dzień. Tutaj nie można zwlekać ani dnia dłużej!

Pozdrawiam i czekam na odzew co postanowiliście!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez rafaelo » 13 Lut 2012, 19:04

dziekuje bardzo bardzo za ta odpowiedz za opisanie tego wszystkiego i podpowiedz co dalej dziekuje wrzuce ostatni wypis z szpitala i jego opisy co bylo robione dziekuje
Załączniki
szz1011 rtg klatki piersiowej + przegladowe jamy brzusznej.jpg
szz1011 rtg klatki piersiowej + przegladowe jamy brzusznej.jpg (65.17 KiB) Obejrzany 8716 razy
szz1011 bad.histopatologiczne.jpg
szz1011 bad.histopatologiczne.jpg (79.31 KiB) Obejrzany 8716 razy
szz1011.jpg
szz1011.jpg (52 KiB) Obejrzany 8716 razy
rafaelo

Postprzez rafaelo » 13 Lut 2012, 19:05

.
Załączniki
szz1011 tk  kl piersiowej przed i po podaniu CM.jpg
szz1011 tk kl piersiowej przed i po podaniu CM.jpg (85.58 KiB) Obejrzany 8715 razy
szz1011 tk  kl piersiowej ,jamy brzusznej i miednicy przed i po CM.jpg
szz1011 tk kl piersiowej ,jamy brzusznej i miednicy przed i po CM.jpg (90.76 KiB) Obejrzany 8715 razy
rafaelo

Postprzez troll » 13 Lut 2012, 20:10

Witam,

Zadam proste pytanie. Macie możliwość leczenia się w Warszawie? Jeśli tak i jesteście na to zdecydowani to postaram się pomóc. Leczenie trzeba rozpocząć natychmiast!!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez rafaelo » 13 Lut 2012, 20:26

"troll" no nie ma szans na leczenie w warszawie , dziekuje tobie i osobie ktora tez pisala naforum za pomoc za wasze opinie i rady nawet niewiecie jak bardzo mi pomogliscie dziekuje
rafaelo

Postprzez arek » 13 Lut 2012, 20:35

Rafaelo, a z jakiego rejonu Polski jesteście?
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez troll » 13 Lut 2012, 22:50

Witam,

A jeśli to nie tajemnica dlaczego Warszawa odpada? Również interesuje mnie miejsce z którego jesteście. Warszawa nad pozostałymi ośrodkami ma taką przewagę, że:
- możecie otrzymać chemioterapię na jaką nikt ze względu na nikłe doświadczenie nie zdecyduje się w mniejszym ośrodku
- będziecie prowadzeni przez doświadczonego onkologa zgodnie z tym co obowiązuje na Świecie, to ważne! Leczenie nowotworów zarodkowych może być prowadzone z intencją wyleczenia nawet w tak poważnych sytuacjach jak u Was! Ale musi to zrobić ktoś z głową na karku a obawiam się, że gdzieś indziej może po prostu zabraknąć wiedzy, chęci i doświadczenia, które jest bardzo ważne!
- macie dostęp do szerszej bazy diagnostycznej, konieczne jest wykonanie tomografii mózgowia, żeby potwierdzić, że nic tam się nie dzieje!
- w końcu na pewno zaistnieje konieczność operacji, być może wielokrotnie powtarzanych ale wszystko to w walce o zdrowie i w Warszawie istnieje możliwość zarówno zoperowania tych węzłów, płuc jak i wątroby! Ale to wszystko po chemioterapii, która być może będzie musiała być indywidualnie dobrana aby leczenie było jeszcze skuteczniejsze (nawet kosztem skutków ubocznych!).

Nie ma tutaj miejsca na poddawanie się! Myślę, że jeżeli tylko dotrzecie do Warszawy (pociąg? PKS? samochód?) to leczenie będzie można rozpocząć na dniach!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez rafaelo » 14 Lut 2012, 00:10

oczywiscie ze nie jest to tajemnica jest to trojmiasto a jezeli bedziecie chcieli to podam i nazwe szpitala , Trollu napisales cytuje : obawiam się, że gdzieś indziej może po prostu zabraknąć wiedzy, chęci i doświadczenia, które jest bardzo ważne! tak i tu przyznam ci zdecydowana racje ze moze zabraknac : ............. tak zabraklo wszystkiego wiesz dokladnie tak jak napisales a nawet i wiecej masz niesamowita wiedze i bardzo to doceniam co zrobiles dla mnie bardzo mi pomogles dales wsazowki co dalej wyjasniles mi to wszystko , to co podejrzewalem domyslalem sie i wiedzialem wiesz co ......... ach , q..a mac no , mam jeszcze kilka pytan wynikow ale nie wiem czy moge jeszcze tu o tym pisac to jest super forum pelen szacunek dla ludzi ktozy to zalozyli a zwlaszcza dla was ze tak szybko odpisujecie i chcecie pomoc dziekuje
rafaelo

Postprzez troll » 14 Lut 2012, 00:27

Witaj,

Oczywiście, że możesz i powinieneś pytać. Jeśli tylko będziemy potrafili - odpowiemy. Proszę, przemyśl Warszawę. Jeśli tylko choć weźmiecie ją pod uwagę, mogę popytać o terminy przyjęcia zarówno w NZOZ Magodent jak i w Centrum Onkologii - Instytucie.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez rafaelo » 11 Mar 2012, 22:26

Witam

jezeli ktos bedzie na forum z tymi osobami z ktorymi pisalem to dajcie znac czekam thx
rafaelo

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości