nasienniak

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: nasienniak

Postprzez klodi78 » 29 Kwi 2013, 22:01

Widzę że mój przypadek to pestka i nikt nie chce mi pomóc no cóż z gory dziękuję
klodi78

Miejscowość: poznan

Postprzez troll » 29 Kwi 2013, 22:34

Witaj,

Staging obejmuje:
- TK brzucha i miednicy (obowiązkowo)
- RTG klatki w dwóch projekcjach (ewentualnie TK klatki w razie obecności podejrzanych zmian i/lub zmian w TK brzucha i miednicy)
- świeże markery (AFP, bHCG, LDH)
- wynik hist-pat
Tego MUSISZ oczekiwać od Twojego lekarza.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez romi » 29 Kwi 2013, 23:12

Witaj
To nie jest tak, że Twój przypadek to pestka, bo każdy jest ważny, ale nie na wszystkie posty można odpowiedzieć natychmiast.
Porządkując Twoje informacje wiemy, że:
- zabieg orchidectomii miałeś około 3 kwietnia
- wynik histopatologii wg Twojej relacji - nasieniak ;(typ klasyczny pt2 nowotwór nacieka sieć jądra, inwazja nowotworowa naczyń najądrze i powrozek nasienny wolne od nacieku nowotworowego
Jednak zawsze dobrze dokładnie przepisać dokładnie co napisano, bo z tego co napisałeś sporo brakuje, wynik jest niepełny
- podałeś markery które wykonano przed zabiegiem Afp.4.7 (N:0.0-8.0) LDH IFCC:158 (N:135-225) - brakuje bHCG którego jak twierdzisz nie zrobiono. To jest błąd bo nie ma odniesienia.
- piszesz że wykryto "drobny cień 1-2mm na prawym płucu". Czy było robione RTG, czy TK i kiedy tego nie napisałeś.
- okazuje się że dostałeś od lekarza antybiotyk, nie napisałeś czemu Ci go przepisano
- dzisiaj piszesz że byłeś u onkologa i mimo, że miałeś mieć zrobione TK to wykonano tylko USG i badania markerów.
Sam widzisz, że informacje które udzielasz są bardziej niż skąpe, a na podstawie takich informacji nie można wiele powiedzieć. Na forum jest informacja jakie badania są potrzebne do określenia stopnia zaawansowania, a co za tm idzie dalszego sposobu postępowania. Niestety często trzeba samemu pilnować różnych rzeczy co niestety skutkuje wykonaniem badań na własny koszt jeśli nie można doprosić się skierowania. Wszystkie te informacje podali Ci poprzednicy.
Termin TK masz ustalony na 15 maja co nie jest jeszcze najgorzej bo mieści się w 8 tygodniach od zabiegu, także nie jest źle.
Czy po zabiegu oprócz dzisiejszych badań masz jakieś wyniki badań markerów?
Jeśli zgromadzisz wszystkie badania tzn.
- markery LDH, AFP i bHCG przed zabiegiem, po zabiegu i przed wizytą u onkologa
- wynik badań histopatologicznych
- TK płuc, brzucha i miednicy małej
to na tej podstawie będzie można określić stopień zaawansowania i dalsze postępowanie.
I to co napisał powyżej Troll.
Pozdrawiam
romi

Postprzez klodi78 » 30 Kwi 2013, 08:10

witam sorry ze strzelam fochy ale od jakiegos czasu mam bardzo złe samopoczucie wiec zaczne od poczatku
wczoraj zrobili mi tylko usg brzucha i nerek i miednicy mniejszej tk beda robic 15.05
USG watroba jednorodna niepowiekszona,pecherzyk zółciowy bez zlogów
drogi żółciowe nieposzerzone
trzustka,śledziona i przestrzeń wokół wielkich naczyń bez zmian
w górnym biegunie nerki prawej torbiel 28mm poza tym obie nerki prawidłowe
prostata o wym.39x30x28 mm objętosci17ml-niepowiększona
centralnie drobna torbiel 6mm
węzły chłonne biodrowe niepowiększone
pęcherz moczowy bez ech wewnetrznych
Rozpoznanie C62.9O
MARKERY Z WCZORAJ LDH 124U/L L 135-225 L
AFP 2,0 ng/ml 0,0-7,0
HCG 0,1 mlU/mL 0,0-5,0
po za tym w morfologi wyszło Neutrocyty 6,06G/L H 1,8-5,4 H 61,6% 34,0-68,0
Monocyty 0,84G/L H 0,3-0,8 H 8,5%

I TO JEST WSZYSTKO CO WIEM DO TEJ PORY
według tych badań stwierdzili że nie będę dostawał chemi
klodi78

Postprzez romi » 30 Kwi 2013, 09:21

Witaj
Markery masz ok, na USG nic groźnego nie widać. Jeśli możesz to przepisz dokładnie wynik badania histopatologicznego. I czekaj spokojnie na TK.
Pozdrawiam
romi

Postprzez klodi78 » 30 Kwi 2013, 12:26

Wynik badania histopatologicznych to tylko jest napisane nasienniak klasyczny typ pt2 i to wszystko
klodi78

Postprzez romi » 30 Kwi 2013, 12:53

Witam
I tutaj może być problem, dlatego że brakuje istotnych szczegółów. Dla ustalenia stopnia zaawansowania i dalszego postępowania jest to bardzo istotne, dlatego dla własnego dobra będziesz musiał opis uzupełnić. Na forum jest sporo przykładów gdzie z powodu braku dokładnego opisu pacjent odsyłany był z kwitkiem. Chodzi o to, żeby postępowanie było dopasowane do potrzeb, żeby nie nadleczyć, lub niedoleczyć, czy zaplanować obserwację jak potrzebne jest leczenie. Masz jeszcze trochę czasu, poproś lekarza o uzupełnienie opisu.
Pozdrawiam
romi

Postprzez romi » 20 Lip 2013, 13:51

Witaj
Minęły już trzy miesiące od zabiegu. Czy przez ten czas uzupełniłeś badania? Jeśli tak to przepisz je tutaj. jeśli masz jakieś problemy zdrowotne o których napisałeś i z którymi nie potrafisz sobie poradzić u siebie to są jeszcze inne ośrodki gdzie na pewno uzyskasz pomoc. Nie jesteś od dzisiaj na Forum i zapoznałeś się z dostępnymi informacjami na temat możliwości leczenia nowotworu jądra. Wykorzystaj te informacje, szczególnie, że Twój stan jest w porównaniu do innych bardzo dobry. Twierdzenie, że jest beznadziejnie, ale nic nie robienie i uciekanie od rzeczywistości w magię doprowadzi Cię do tragedii.
Na Forum zawsze uzyskasz pomoc, tylko musisz chcieć, samo nic nie przyjdzie.
Weź się w garść i zacznij walczyć, zapewniam Cię że zdrowie jest w Twoim zasięgu. Najlepsze tego przykłady masz na Forum.
Pamiętaj, że nie jesteś sam.
Pozdrawiam
romi

Postprzez klodi78 » 02 Sie 2013, 00:12

Witam borykam się z następnym problemem bo od czasu usunięcia jądra strasznie bolą mnie okolice nerek byłem już chyba wszędzie z tym i nikt nie umie mi pomóc ost.tk nic nie pokazało markery w porządku twierdzą że to ma podłoże psychiczne ale mi się coś wydaje że nie bo rano to ja się nie mogę wyprostować po za tym w gardle mam cały czas jakby zapadke lub kulke też mnie to męczy przypisali mi psychotropy tylko nie wiem po jaka cholerę przecież nie jestem chory psychicznie macie jakieś rady
klodi78

Postprzez troll » 02 Sie 2013, 00:28

Witaj,

Psychotropy to bardzo ogólne stwierdzenie. Jaki lek masz przyjmować? Ból okolicy lędźwiowej może mieć wiele przyczyn, choć w powiązaniu z uczuciem "zaciśniętego" gardła silnie sugeruje chorobę psychosomatyczną. Nikt, nie twierdzi, że jesteś "wariatem", psychika po prostu nie do końca radzi sobie z trudną sytuacją w której się znalazłeś. Trzeba jej pomóc - stąd zalecenie przyjmowania leków, które nazywasz "psychotropami".

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości