proszę o pomoc

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: proszę o pomoc

Postprzez daro » 25 Sie 2013, 20:04

Oby tak było jak mówi lekarz. Dla 100% pewności zrobiłbym jednak odpłatnie markery i umówiłbym się do innego lekarza, może w innym mieście, może warto? Dla świętego spokoju.
Życzę zdrowia.
daro

Postprzez bsk123 » 25 Sie 2013, 20:07

Nad markerami pomyślę dla świętego spokoju, co do lekarza to już 3 miasto, w którym konsultuję tę sprawę - może pech chce, że trafiam na takich lekarzy dość specyficznych, ale raczej dam spokój.
bsk123

Postprzez bsk123 » 27 Sie 2013, 14:57

Jądro jest praktycznie od 6-7 miesięcy bez zmian. Mam wrażenie tylko, że grudka stała się trochę bardziej wyczuwalna. Czy w przypadku gdyby był to nowotwór, możliwe jest, aby jądro od takiego czasu nie powiększyło się itp.? Grudka nie jest bolesna, jest wielkości główki od szpilki mam wrażenie, że lekarz jej prawidłowo nie zlokalizował podczas badania - niestety kolejny raz. Mam niby diagnozę trzech lekarzy, którzy twierdzą, że to normalne, chociaż tak jak wcześniej pisałem byli to dość specyficzni lekarze. Co mogę teraz zrobić jeszcze dla pewności i spokoju? markery? kolejna wizyta u lekarza, która myślę, że i tak nic nie da? Istnieją jeszcze jakieś badania, które mogą wykluczyć to na sto procent?
bsk123

Postprzez romi » 27 Sie 2013, 23:12

Witaj
Jeśli, jak sam twierdzisz lekarze u których byłeś są dziwni, to trzeba znaleźć jeszcze innego lekarza.
Badaniem które potwierdzi lub wykluczy nowotwór jest badanie palpacyjne przez urologa i USG. Warunek jest taki, żeby urolog miał doświadczenie. Ponieważ nowotwór jądra jest dość rzadkim schorzeniem może się zdarzyć, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach, że lekarz nigdy z czymś takim nie miał do czynienia, dlatego dobrze jest mieć kontakt z dobrym lekarzem urologiem. Z drugiej strony, jak to wynika z wypowiedzi na Forum, większość lekarzy urologów ma w tym względzie dość dobrą wiedzę.
Markery jakkolwiek są bardzo dobrym wskaźnikiem to nie zawsze mimo obecności nowotworu dają wynik pozytywny, ale badania zrobić należy.
Pozdrawiam
romi

Postprzez m9nika » 24 Wrz 2013, 15:30

Witam
Czy udało Ci się wyjaśnić swoją sprawę?
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Poprzednia

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości