CO DALEJ

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: CO DALEJ

Postprzez mariomario » 20 Sie 2013, 07:51

kto sie orientuje po jakim czasie po zabiegu mozna wrocic do intensywnego wysilku? chodzi mi glownie o silownie bieganie itd
mariomario

Postprzez m9nika » 20 Sie 2013, 08:58

Witam
Może to nie jest bezpośrednia odpowiedz na Twoje pytanie, ale bardzo podobały mi się wypowiedzi trolla w innych wątkach (znalazłam używając funkcji szukaj :D ) więc pozwoliłam sobie je zacytować ;)
troll napisał(a): Przede wszystkim to każdy jest tak na prawdę panem swojego losu, nikt nic Ci niczego nie nakaże, nikt Cię za łańcuch nie będzie ciągał po zielonych i ekologicznych polanach, żebyś tylko nie jadł czerwonego mięsa :) Generalnie moje prywatne zdanie jest następujące - fajki absolutnie nie - są niesamowicie szkodliwe i tak na prawdę nie przynoszą żadnej korzyści, alkohol w rozsądnych granicach i szczególnie nie koniecznie ten najmocniejszy - nie widzę przeciwwskazań, po ściągnięciu szwów i zagojeniu rany, przynajmniej pół roku czasu (a ja zalecałbym nawet rok czasu) unikaj noszenia dużych ciężarów (meble itd.). Oczywiście na zakupy nie dostaniesz zwolnienia, po 2-3 miesiącach możesz spokojnie je nosić ale bardzo duże obciążenia (w tym też siłownia) przynajmniej po pół roku. Sport to temat bardzo dyskusyjny - z mojej strony uważam, że jak najbardziej jest pożądany, nawet od teraz jednak rozsądek podpowiada, że jego intensywność powinna być tak dobrana, żeby nie sprawiał bólu i nie powodował nadmiernego wyczerpania - jak ze wszystkim - rozsądek.

troll napisał(a):Bardziej nie chodzi tu o onkologię (bo moim zdaniem jedno na drugie specjalnego wpływu nie ma, natomiast umiar też jest wskazany :) ) a raczej o zabieg orchidektomii, który narusza powłoki w miejscu, które ze sportami siłowymi ma wiele wspólnego. Myślę, że intensywne treningi ogólne wskazane są co najmniej po pół roku od orchidektomii, natomiast ćwiczenie na siłowni po przygotowaniu mięśni brzucha, uda i okolic podbrzusza po roku od orchidektomii. Wszystko to jednak kwestia indywidualna - powinieneś wziąć pod uwagę swoje samopoczucie i to na ile czujesz, że możesz jakieś ćwiczenie wykonywać.

Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez mariomario » 20 Sie 2013, 18:16

witam mam juz ostatnie moje wyniki - TK spiralna miednicy bez kontrastu i z kontrastem:

Pęcherz moczowy cienkościenny
Pęcherzyki nasienne prawidłowe
Gruczoł krokowy niepowiększony 36x30 mm, jednorodny, ma regularne zarysy.
Pojedyncze fasolowate węzły biodrowe wspólne i zewnętrzne o wymiarze do 22x7 mm-niepodejrzane, do obserwacji.
Przedział jelitowy bez uchwytnej patologii
Kości bez patologicznych ognisk
Na wysokości przedniego bieguna lewego stawu biodrowego torbiel o współczynniku osłabienia przed i po kontraście do 20j.H. i wymiarze do 43 mm modelująca naczynia udowe wspólne-lokalizacja przemawia za torbielą kaletki biodrowo lędźwiowej.

Możecie się jakoś do tego odnieść? Czy jest coś na tyle podejrzanego ze może zmienić tok dalszego postępowania (dotychczas wszystko wskazywało ze będę podlegał obserwacji). Z góry dziękuje za opinie. Pozdrawiam
mariomario

Postprzez romi » 20 Sie 2013, 18:25

Witaj
No to teraz decyzja należy do Ciebie. Przeanalizuj wszystkie za i przeciw i podejmij decyzję.
Pozdrawiam
romi

Postprzez mariomario » 20 Sie 2013, 18:49

nie wiem właśnie co tu przemawia za a co przeciw...
mariomario

Postprzez oczarownica » 20 Sie 2013, 18:55

tu przemawiam ja :lol: :lol: :lol: :lol: teraz juz mozesz jechac do dr Sarosieka na rozmowę na temat wyboru decyzji ;) ;)
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez romi » 20 Sie 2013, 19:40

Witaj
Na Forum sporo było na ten temat. W skrócie:
Obserwacja to: uniknięcie skutków ubocznych chemioterapii, czasem trwałych. Zwiększone ryzyko nawrotu około 20%, a co za tym idzie większe obciążenie psychiczne nie dla wszystkich do przyjęcia. Gdyby jednak nastąpił to nie zmieniają się szanse na wyleczenie. Konieczność rygorystycznego przestrzegania terminów badań kontrolnych przez okres kilku lat.
Chemioterapia to: skutki uboczne czasem dotkliwe, nieraz trwałe. Zmniejszenie ryzyka nawrotu do około 3-4%. Obserwacja przez okres kilku lat.
Każdy kto jest postawiony przed wyborem decyzję musi podjąć sam kierując się wiedzą i własnymi preferencjami.
Pozdrawiam
romi

Postprzez mariomario » 20 Sie 2013, 20:19

no tak rozumiem, chodziło mi bardziej o to czy moje wyniki TK miednicy może sa na tyle niekorzystne ze mogłyby sugerować ze lepszym wyborem będzie chemia, czy w tych wynikach nic nie ma niepokojącego póki co (chodzi głownie o te węzły biodrowe 22x7 mm i torbiel 43 mm) choć torbiel akurat tu nie ma chyba znaczenia.
mariomario

Postprzez oczarownica » 20 Sie 2013, 21:01

dokladnie tak ;) ale tez jest ciągle ale w postaci wyniku hist pat i braku wyjasnienia co z tymi nieszczesnymi zatorami w obrebie naczyn czy sa czy nie. A poza tym kazdy przypadek jest indywidualny a Twoja czy moja wiedza i doswiadczenie są zbyt małe by samemu juz teraz swiadomie zdecydować. potrzeba jest teraz spokojnej rozmowy z doświadczonym lekarzem ktory wyjasni Ci jaka decyzja bedzie miala jakie konsekwencje i wtedy będziesz mial całkowitą jasnosc i pewnosc jaką droge wybrać. sam zrobisz to na oślep co nie znaczy ze nie trafisz na najlepszą droge dla Ciebie. Ot i tyle mojego mędrkowania. Z dr Sarosiekiem mozna podyskutowac i na pewno nie bedziesz żałował tej rozmowy. Pozdrawiam B ;) ;) ;) beti
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez mariomario » 21 Sie 2013, 18:49

czy jest ktos na forum co zdecydowal sie na obserwacje nasieniaka i mial niestety nawrot?
mariomario

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości