Seminoma a LDH ?

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Seminoma a LDH ?

Postprzez remik-on » 15 Mar 2012, 16:36

Witam
Krótko, moja historia:
01.10.2006 - powiększone jądro, markery (B-HCG podniesione i LDH lekko poza normę), szybka operacja, wynik seminoma ,
, powiekszone 2 wezły (ok.2,7x1,5) , stop.IIB
Dostałem 3 kursy BEP, potem radioterapia, po pierwszym kursie markery się znormalizowały. Zwłókniały węzeł pozostał do dziś (ok1,2cm).
Przez 5 lat były regularne badania, TK, RTG, markery itp. (Szpit. Onkolog. Wrocław ul.Hirszfelda).
Zastanawia mnie tylko , dlaczego nigdy nie dostałem skierowania na markery LDH ?
Wiem że w przypadku seminoma są to znaczące markery. Czy mam rację ?

Pozdrawiam
remik-on
remik-on

Re: Seminoma a LDH ?

Postprzez troll » 15 Mar 2012, 18:58

Witaj,

W przypadku wszystkich nowotworów jądra LDH, pomimo, że nie tak specyficzny jak alfafetoproteina czy gonadotropina kosmówkowa podj. beta jest markerem, który MUSI być oznaczany rutynowo, zarówno podczas pierwszego oznaczania markerów przed operacją jaki i wszystkich kolejnych oznaczeniach tak w kontroli skuteczności leczenia i kontroli nawrotów po leczeniu. Dlaczego tak się nie stało? Bo Polska to dziki kraj :) A tak serio, to powinieneś zadać to pytanie Twojemu lekarzowi prowadzącemu.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez remik-on » 15 Mar 2012, 19:13

U mnie pierwsze markery były przed operacja tuż po diagnozie i miały wartości LDH-1200, BHCg-32 (coś koło tego, dokładnie nie pamiętam)
i wydaje mi się ze znormalizowały się po operacji a nie po chemii jak pisałem.
Pytanie moje, czy może być tak ze w nawrocie choroby BHCG będzie w normie a podniesie się samo LDH ? Czy mam się bać ?
Troll, co sądzisz o ww szpitalu, oczywiście pod kątem leczenia nowotworów zarodkowych.

Z góry dziękuje i pozdrawiam
remik-on

Postprzez troll » 15 Mar 2012, 19:42

Witaj,

Może się zdarzyć, że LDH będzie się podnosić (pomimo AFP i bHCG w normie) i wtedy w diagnostyce różnicowej oczywiście należy brać pod uwagę wznowę nowotworu ale ponieważ LDH jest niespecyficznym markerem (tj. jego stężenie w surowicy krwi obwodowej wzrasta również w innych schorzeniach zarówno nowotworowych jak i nienowotworowych) tak diagnoza w większości przypadków nie jest od razu oczywista i wymaga wielu dodatkowych badań.

Co do szpitala. Pacjenci sobie chwalą, natomiast bardzo negatywny fakt stanowi szeroko pojęta "własna interpretacja" wytycznych, często w przypadkach, gdzie nie jest to uzasadnione. Jako, że współczesna medycyna dąży do optymalizowania terapii dzięki szeroko zakrojonym badaniom klinicznym (tzw. evidence-based medicine), to wszelka "samowolka" postrzegana jest coraz gorzej.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez remik-on » 15 Mar 2012, 21:23

Dzięki za odpowiedź.
Jeszcze dwa pytanka i już nie truje :D
Czy jezeli na poczatku wystepował podwyzszony marker BHCG i potem po wielu latach nastapiła wznowa, to BHCG moze byc w normie ?
Czy samo podwyższenie markera LDH przy normie BHCG czesto sie zdaża ?

Troll, uważam że jestes super gość, wielkie dzieki za zaangażowanie się na forum.

pozdrawiam
Remik
remik-on

Postprzez troll » 19 Mar 2012, 12:31

Witam,

Oczywiście, może zdarzyć się, że wznowa nie będzie miała odzwierciedlenia we wzroście markerów. Natomiast podwyższenie LDH przy normie bHCG i AFP oraz przy widocznej w badaniach obrazowych wznowie jest nieczęste.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości