Polecam artykuł

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Polecam artykuł

Postprzez Grudek » 25 Lut 2013, 19:19

Znalazłem artykuł dotyczący tego co podejrzewam - http://www.doz.pl/newsy/a8976-Rak_jadra_atakuje_mlodych.
Pocieszająca jest znaczna wręcz stu procentowa wyleczalność tego problemu. Nie mniej strach jest przed pójściem do lekarza ....
Grudek

witam się

Postprzez Grudek » 25 Lut 2013, 19:22

zazwyczaj dobrym zwyczajem jest się przywitać więc to robię :ugeek:
Grudek

Re: Polecam artykuł

Postprzez romi » 25 Lut 2013, 21:13

Czyżbyś podejrzewał u siebie nowotwór (nie trzeba się bać tego słowa)? Jeśli tak, to napisz coś więcej, a my postaramy się pomóc Ci i pokierować Cię we właściwym kierunku.
Pozdrawiam
romi

Postprzez troll » 25 Lut 2013, 23:34

Witaj Grudku,

Co dokładnie Cię niepokoi? Przeczytaj o samobadaniu:
viewtopic.php?f=8&t=25
To żaden wstyd, nawet najmniejszy zgłosić się do urologa? Urolog jest specjalistą zajmującym się chorobami jąder i najprawdopodobniej nawet Cię nie zapamięta. Czy masz jakieś objawy - bolesność, powiększenie jądra? Uczucie ciężaru w mosznie?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m9nika » 26 Lut 2013, 09:50

Witam,
Wiem jak słowo rak potrafi przerazić. I taki niepokój nas blokuje. Jestem przekonana, że wszyscy tutaj na forum zaznaliśmy tego uczucia.
Mój mąż nawet mi nie powiedział, że coś się źle dzieje z jego jądrem. Do urologa poszliśmy w całkiem innej sprawie i to mu uratowało życie.
Najważniejsze jest to, że wczesne wykrycie raka jądra daje możliwość całkowitego wyleczenia. I dlatego bardzo ważna jest samokontrola, a w przypadku jakichkolwiek niepokoju należy niezwłocznie udać się do urologa.
Na pewno słowa rak+urolog potrafią budzić strach ale warto się przełamać i odbyć wizytę. Chodź by po to by się przekonać, że wszystko w porządku. A jeśli będzie inaczej, no cóż trzeba "zaczesać rękawy" i pozbyć się paskudztwa.
Pozdrawiam.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Re: Polecam artykuł : Sposób na rozpoznanie raka jądra

Postprzez Grudek » 19 Maj 2013, 19:17

Przedinwazyjną postacią tego typu nowotworu jest wewnątrz kanalikowy rak jądra z komórek płciowych, tak zwany CIS (carcinoma in situ). Naukowcy z University Medical Center w Rotterdamie zwrócili uwagę, że CIS rozwija się wewnątrz kanalików nasiennych, a jego komórki złuszczają się i przedostają do nasienia. Do sprawdzenia, czy komórki nowotworu są obecne w nasieniu, zastosowali immunohistochemiczny marker o wysokiej specyficzności - OCT3/4. Cd na http://www.doz.pl/newsy/a1374-Nowy_sposob_na_rozpoznanie_raka_jadra
Grudek

Postprzez troll » 19 Maj 2013, 19:48

Witam,

Wiele jeszcze lat minie, nim póki co ta ciekawostka będzie przynosiła korzyść mężczyznom na świecie. Pragnę także sprostować informację - w jądrze nie występuje CIS - wszak nowotwory zarodkowe nie mają pochodzenia nabłonkowego. Już we wczesnych latach 80 patolodzy zrezygnowali z używania nazwy CIS na rzecz IGCNU - intratubular germ cell neoplasia unclassified. Drugą niezwykle istotną sprawą jest fakt, że jakkolwiek przedinwazyjną formą nowotworu jądra jest IGCNU to u nie każdego chorego przekształci się ona w nowotwór zarodkowy. A przyczyny takiego przekształcenia nie są dokładnie poznane. Niemniej każde odkrycie, nawet na pierwszy rzut oka nieistotne, nieważne może okazać się przełomem, którego nikt się nie spodziewa ;)

Pozdrawiam serdecznie!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość