guz jądra prawego

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

guz jądra prawego

Postprzez lucy1111 » 17 Sty 2014, 00:19

cześć Wszystkim,

Budząc się dziś rano, nie sądziliśmy z mężem jaki koszmar przytrafi nam się w ciągu dnia...

W południe silny ból jądra powalił męża na kolana. Dosłownie. W jednej chwili jądro stało się twarde jak kamień. Jako że mąż czeka na operację przepukliny pachwinowej (termin na 3.02) nie zwlekając, pojechaliśmy do szpitala. Urolog od razu postawił diagnozę - guz jądra prawego. Zlecił USG. Na obrazie widoczny 3cm guz. Zlecono morfologię, badanie moczu. Poza podwyższonym CRP (mąż jest w trakcie antybiotykoterapi) wszystko w normie.
Mąż dostał jeszcze skierowanie na badania do zakładu radiologii i diagnostyki obrazowej.

Urolog nie pozostawił złudzeń. Jądro do usunięcia. Zaproponował, by zrobi to podczas operacji przepukliny ( :?: :?: jest to możliwe). Poleca zamrozić nasienie.

Wszystko dzieje się tak szybko. Nie możemy w to uwierzyć :(

Będę pisać na bieżąco co i jak. Liczę na Wasze wsparcie i pomoc. Rodziny jeszcze nie informowaliśmy :(

Pozdrawiam ciepło!
lucy1111

Re: guz jądra prawego

Postprzez romi » 17 Sty 2014, 00:48

Witam
Bardzo dobrze, że wszystko tak szybko się dzieje i diagnoza jest jednoznaczna.
Jeśli lekarz mówi, że jądro usunie niejako przy okazji to znaczy, że jest to możliwe. Warunek jest taki aby odbyło się to z tzw. dostępu pachwinowego - to bardzo ważne.
Zamrożenie nasienie jest jak najbardziej wskazane, chociaż można zrobić to później, jeśli będzie to potrzebne (przy konieczności dalszego leczenia).
Dobrze byłoby zrobić przed zabiegiem badanie markerów bHCG, AFP i LDH.
Na Forum znajdziecie wsparcie i pomoc także dobrze, że zdecydowałaś się napisać. Czekamy na dalsze informacje.
Pozdrawiam
romi

Postprzez lucy1111 » 17 Sty 2014, 11:35

od wczorajszego późnego popołudnia i dzisiaj jądro nie jest już twarde. Mąż nie odczuwa bólu. Skóra jest bardzo delikatnie zaczerwieniona. Nie wyczuwalne jest też żadne zgrubienie. Dziwne to wszystko. Nie wiemy co myśleć.
W przyszłą środę wizyta u urologa. Zleci pewnie te wszystkie badania, markery nowotworowe, o których piszecie.

Powiedzcie mi, czy każdy guz jest rakiem? Czy każdy zabieg usunięcia jądra wiąże się z chemioterapią?Jak to było w Waszych przypadkach?

Pozdrawiam!
lucy1111

Postprzez romi » 17 Sty 2014, 13:31

Witam
W jądrach mogą występować różne problemy, ale nie wszystko wiąże się z nowotworem. Lekarz na podstawie USG i badania palpacyjnego może jednoznacznie stwierdzić nowotwór, co oczywiście jest bezwzględnym wskazaniem do usunięcia jądra. Jądro usuwane jest również przy innych schorzeniach.
Chemioterapia nie zawsze jest potrzebna, to zależy od stanu zaawansowania nowotworu, który można określić na podstawie badań histopatologicznych i obrazowych.
Pozdrawiam
romi

Postprzez lucy1111 » 24 Sty 2014, 12:44

Wyniki markerów:

LDH 189
AFP 1.6
BHCG <0.1

Urolog (inny niż dotychczas) na podstawie badania palpacyjnego i USG nie stwierdził guza, a jedynie torbiel 2 cm.

Następna wizyta u urologa za 3-4 tyg. w celu dalszych obserwacji. Leków żadnych nie przepisał.

Czyli jest dobrze, choc martwi ta przepuklina (lekarz kazał się wstrzymac do momentu aż będzie wiadomo co się okaże z tym jądrem), a trzeba wracac do pracy.

Pozdrawiam
lucy1111

Postprzez m9nika » 24 Sty 2014, 14:52

Witam
Podając wyniki zawsze podawaj zakresy referencyjne. Czy możesz przytoczyć opis USG?
Zdarza się, że diagnoza nie jest oczywista, a później okazało się, że jednak był to guz. Poza tym są guzy, które nie produkują markerów nowotworowych.
Dlatego ja bym zalecała ciągłą obserwację jąder, a za tydzień powtórzyć markery najlepiej w tym samym laboratorium.
Z tą przepukliną to bym zaciągnęła opinii innego lekarza szczególnie, że macie wyznaczony termin zabiegu, by sobie nie zaszkodzić, a może "ona" jest sprawcą tych zachowań.
Lepiej to wyjaśnić.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez lucy1111 » 24 Sty 2014, 17:11

Dzięki za info.

Podaję jeszcze raz markery z wartościami referencyjnymi.

LDH 189 U/l <248
AFP 1.6 ng/ml <7.0
BHCG <0.1 mU/ml 0-2.0

Każdy z trzech urologów raczej wykluczył przepuklinę jako przyczynę problemów z jądrem.

Termin zabiegu przepukliny jest wyznaczony na 3 lutego, tyle że w innym szpitalu.

Tymczasem urolog zalecił przerwę 3-4 tyg a przepuklina ma poczekac.

Co robic?

Przepuklina bardzo przeszkadza, zwłaszcza że praca jest fizyczna. Tak naprawdę to bez pasa na pachwinę ani rusz, bo ból jest zbyt mocny.
lucy1111

Postprzez lucy1111 » 19 Lut 2014, 06:23

Witam.
Jestem już po zabiegu. Miałem robione jednocześnie przepukline i jądro. Okazało się, że na jądrze nie było guza tylko krwiak i to na najądrzu. Lekarz usunął krwiaka i oddał do badania histopatologicznego. Za dwa tygodnie ma być wynik. Niestety mam solidny obrzęk moszny. Jest bardzo duza i fioletowa. Mam nadzieję, że to nic poważnego. Na razie mam kulę pod moszna żeby utrzymywać ją ku górze.
Dziś miałem być wypisywany, ale nie wiem czy w takim stanie mnie wypuszczą.
lucy1111

Postprzez lucy1111 » 06 Mar 2014, 13:16

Witam serdecznie.

Dziś mogę już oficjalnie potwierdzić, że guz na jądrze nie był nowotworem! :)
Wynik badania histopatologicznego - Haematoma testis
czyli po prostu krwiak jądra.
Krwiak i obrzęk moszny powoli schodzi, choć urolog mówił, że może to trwać nawet 3. miesiące. :?
No ale najważniejsze jest to, że nie ma raka! :)
Pozdrawiam i dziękuję za wsparcie. :)
lucy1111

Postprzez romi » 06 Mar 2014, 13:44

Witam
To bardzo dobra wiadomość. Życzę zdrowia
Pozdrawiam
romi

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości