Witam
mfc_bradley napisał(a): Mam już zaplanowaną orchidektomię, dokładnie za 9 dni, zrobiłem podstawowe badania, które zalecił lekarz: bHCG 32,7 mlU/ml (norma 0 - 5) oraz AFP 27,50 ng/ml (norma 0 - 7). LDH, po przejrzeniu forum, zrobiłem sam - na wyniki jeszcze czekam.
Bardzo dobrze, że badania LDH wykonałeś sam, warto by było dopilnować alby wszystkie trzy markery były oznaczone przed zabiegiem, jak i po zabiegu. Podwyższona wartość markerów świadczy, że mamy do czynienia z nienasieniakiem, jednak to potwierdzi badanie histopatologiczne.
mfc_bradley napisał(a): Podczas wizyty u urologa i wstępnym opisie co do leczenia, lekarz wspomniał o możliwości zamrożenia nasienia.
Ponieważ chemioterapia może (ale nie musi) spowodować trwałą bezpłodność (zależy wyjściowych parametrów nasienia) dlatego zaleca się nasienie oddać do banku spermy. Są przykłady chłopaków, który po paru latach od chemioterapii zostawali szczęśliwymi ojcami i nie musieli korzystać z plemników, które zdeponowali w banku spermy.
mfc_bradley napisał(a):Razem z żoną zastanawiamy się, kiedy najlepiej byłoby to zrobić, tzn. przed orchidektomią czy po.
Po orchdektomi będziecie mieli jeszcze czas na zdeponowanie nasienia, może się również okazać, że nie będziesz wymagał leczenia chemioterapią i takie mrożenie wówczas będzie niepotrzebne.
mfc_bradley napisał(a): Czy fakt, że w jednym jądrze mam guzy, wpływa na "jakość" nasienia?
Posłużę się cytatem ...
Dr.Maczkiewicz napisał(a):Tak, w opublikowanym w 2003 roku dużym badaniu przeprowadzonym przez zespół Dr Ragni w populacji 776 mężczyzn udowodniono, że rak jądra wpływa zdecydowanie negatywnie na jakość nasienia pacjentów, nie znaleziono jednak dowodów na podobną korelację u pacjentów z innymi typami nowotworów. Podobne wyniki uzyskał zespół Dr Bahadur w roku 2005 (populacja 314 pacjentów). (UWAGA: istnieją doniesienia gdzie badacze twierdzą , że rodzaj nowotworu nie koreluje z jakością nasienia pacjenta.)
- Ragni G., Somigliana E., Restelli L., Salvi R., Arnoldi M., Paffoni A. (2003) Sperm banking and rate of assisted reproduction treatment: insights from a 15-year cryopreservation program for male cancer patients. Cancer 97: 1624?1629. [PubMed]
- Bahadur G., Ozturk O., Muneer A., Wafa R., Ashraf A., Jaman N., et al. (2005) Semen quality before and after gonadotoxic treatment. Hum Reprod 20: 774?781.
Czy oddawać nasienie do kriobanku?
W wielu krajach zaleca się każdemu pacjentowi w wieku przed- i około-reprodukcyjnym zamrożenie nasienia przed rozpoczęciem procedur mogących nieodwracalnie bądź przejściowo upośledzić zdolności reprodukcyjne lub uszkodzić materiał genetyczny. Procedury takie to chemioterapia, radioterapia, diagnostyka izotopowa, intensywna diagnostyka radiologiczna, usunięcie prostaty, usunięcie jąder, zaotrzewnowa limfadenektomia...
Dodatkowo, należy rozważyć podczas całego leczenia i (najczęściej) do 6-12 miesięcy po jego zakończeniu stosowanie JEDNOCZEŚNIE 2 RÓŻNYCH skutecznych BARIEROWYCH metod antykoncepcyjnych: np. partner używa prezerwatywy a partnerka kapturka lub partner prezerwatywy a partnerka prezerwatywy dla kobiet.
Należny każdorazowo uzyskać zgodę lekarza na powrót do aktywności reprodukcyjnej ponieważ niektóre metody leczenia/leki wymagają dłuższych okresów karencji ( czasami do 2 lat ! )
Żródło:
search.php?keywords=guz+wp%C5%82ywa+na+jako%C5%9B%C4%87+nasienia&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sr=posts&sk=t&sd=d&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukajmfc_bradley napisał(a): czy lepiej zamrozić nasienie przed czy po wycięciu jądra? Jest jakaś różnica?
Czytałam bardzo dawno, że po wycięciu guza jakość nasienia może się poprawić, ale nie jestem tego pewna.
mfc_bradley napisał(a): Mam też inne pytanie z tym związane, czy takie zwapnienia świadczą o większej podatności jądra na nowotwór, tzn. czy drugie jądro też może być w przyszłości lub już teraz chore?
O mikrozwapnieniach (zwapnieniach) bardzo dużo napisano na forum dlatego proponuję poczytać tutaj
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=mikrozwapnienia&start=40Dodam tylko, że zaleca się aby to jądro kontrolować co 5-6m-cy podczas badania USG.
Pozdrawiam