Rozpoznanie- guz jądra lewego. proszę o pomoc.

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Rozpoznanie- guz jądra lewego. proszę o pomoc.

Postprzez mistral » 22 Lis 2014, 17:57

Witam.
Czy ktoś może mi pomóc w interpretacji tych danych:
USG jąder:
Jądro prawe jednorodne, o prawidłowej echogeniczności i unaczynieniu, wielkości ok. 47x27 mm. Najądrze niepowiększone.
Jądro lewe powiększone ok. 47x36 mm, z obecnością niejednorodnej hiperechogenicznej zmiany z hipoechogeniczną obwódką w biegunie dolnym o wymiarach ok. 32x19 mm. Pozostała część jądra o prawidłowym ukrwieniu i echogeniczności.
Poszerzone, o krętym przebiegu naczynia powrózka nasiennego do ok. 3 mm po stronie lewej.
Badania krwi:
Wolna podjednostka B-HCG<0.10 IU/L
Alfa-fetoproteina (AFP) 2.2 ng/ ml
Dehydrogenaza mleczanowa (LDH) 201
Proszę o pomoc. Czy wszystko wskazuje na raka jąder? Z góry dziękuję.
mistral

Re: Rozpoznanie- guz jądra lewego. proszę o pomoc.

Postprzez troll » 22 Lis 2014, 18:13

Witaj,

Wynik badania USG praktycznie jednoznacznie wskazuje na guza jądra lewego, nawet pomimo mieszczących się w granicach referencyjnych wyników markerów. Co skłoniło Cię do wykonania tego badania? Postępowaniem z wyboru powinno być usunięcie zajętego guzem jądra z dostępu pachwinowego i wykonanie badania hist-pat i nie należy tego traktować jak koniec świata, wręcz przeciwnie - jak drogę do wyjścia z choroby. Praktycznie też rzecz biorąc, poza guzami jądra (nowotworami jądra), zmiany o takim wyglądzie w obrazie USG nie występują wcale. To powinno wiele wyjaśnić. Jednym słowem - umawiaj się na orchidektomię a w razie jakichkolwiek pytań - nie wahaj się pisać.

Pozdrawiam serdecznie!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Adrian1975 » 22 Lis 2014, 19:26

cześć,

napisz skąd jesteś, bysmy mogli wskazać Ci miejsca w których warto się leczyć, jak i takie, których trzeba unikać.
rak jądra jest jednym z lepiej rokujących nowotworów a bez jednego jajka da się normalnie funkcjonować i prawie tego nie widać. zawsze też możesz założyć sobie implant jajka. najważniejsze teraz dla Ciebie, to usunąć zaatakowane jajko i czekać cierpliwie na histopATOLOGIĘ. możesz po zabiegu już powoli umawiać się do onkologa (najlepiej z mapki forum - miejsce zielone). dlaczego tak piszemy, o zielonych miejscach, bo rak jądra to dość rzadka choroba i nie każdy onkolog wie do końca jak ją leczyć.

lektura obowiązkowa:
viewtopic.php?f=6&t=192

viewtopic.php?f=6&t=160

powodzenia
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez mistral » 22 Lis 2014, 20:54

Kontynuując mój temat który poruszyłem.
Zgłosiłem sie do lekarza, a raczej na oddział ratunkowy z silnym bólem brzucha w okolicach pachwiny, gdzie poczułem, że źródło bólu jest w jądrze. Straszny ból. Po zrobieniu właśnie USG jąder lekarz wskazał właśnie na nowotwór lewego jądra. Następnego dnia zrobili mi markery a jeszcze następnego usunęli jądro. Po 3 tygodniach oczekiwania na wynik hist-pat okazuję sie że to nie był nowotwór (tak twierdzi onkolog). Tomografia też jest ok, nie ma żadnych zmian. Nie wiem co mam dale robić? Cieszę się że to prawdopodobnie nie będzie rak, ale czy muszę wykonać jeszcze jakieś dodatkowe badania żeby być pewnym na 100%. Może coś zostało przeoczone, bo ja już sam nie wiem.
Dziękuję
mistral

Postprzez troll » 23 Lis 2014, 00:36

Witaj,

Podobno, to Kopernik była kobietą... Zamieść wyniki badań (w tym przede wszystkim badanie hist-pat) a postaramy się odpowiedzieć na Twoje pytania.

Pozdrawiam serdecznie!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez mistral » 23 Lis 2014, 10:25

Witam,
To wynik badania hist-pat:
OPIS MAKRO: Jądro o wym. 5,5x4,5x4 cm z najądrzem, osłonkami i powrózkiem nasiennym dł. 4 cm. Jądro na przekroju z obecnością brunatnego ogniska śr. 4 cm. Utkanie jądra w sąsiedztwie z ogniskiem przepojone krwotocznie. Zmiana ograniczona do miąższu jądra.
01. Rodzaj materiału: wycinek5
Miejsce pobrania materiału: Jądro
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: I-V-Haematoma, imbibitio haemorrhagica et focus infiltrationis inflammatoriae testis. Degeneratio epithelii spermatogenici focalis tubulorum seminiferorum parties testis.
02. Rodzaj materiału: wycinek
Miejsce pobrania materiału: Najądrze
Pełne rozpoz. pat.: Haematoma, imbibitio haemorrhagica et focus infiltrationis inflammatoriae testis. Degeneratio epithelii spermatogenici focali tubulorum seminiferorum partis testis. Epididymis sine laesionibus.
03. Rodzaj materiału: wycinek 2
Miejsce pobrania: Powrózek nasienny
Pełne rozpoz. pat.: I-II- Hyperaemia passiva et imbibitio haemorrhagica funiculi spermatici.
A TK wygląda to tak:
Miąższ płucny bez zmian naciekowych.
Zgrubienia opłucnowe w szczytach płuc. Zagęszczenie włóknisto-guzkowe w s.2 płuca prawego. Zrosty i zgrubienia opłucnowe nadprzeponowo po str. lewej.
W obrębie śródpiersia i wnęk powiększonych węzłów chłonnych nie stwierdzono. Pojedyncze niepowiększone węzły chłonne pachowe, do 8 mm w osi krótkiej.
Wątroba, trzustka, śledziona, nerki i nadnercza bez zmian w obrazie KT.
Węzły chłonne j. brzusznej i mm niepowiększone, drobne węzły przyaortalne i krezkowe do 6 mm w osi krótkiej.
Pęcherz moczowy gładkościenny. Gruczoł krokowy niepowiększony, o wym. 36x31 mm.
Struktury kostne w zakresie badania bez cech destrukcji, pojedyncze drobne guzki Schmorla na krawędziach trzonów piersiowych.
Jest tego trochę. To wszystkie badania i wyniki jakie mam i były robione.Jak to wygląda Waszym zdaniem. Jestem z lubelskiego. Leczę się w Lublinie. Mam 34 lata. Pozdrawiam
mistral

Postprzez troll » 23 Lis 2014, 11:55

Witaj,

Czy przed rozpoznaniem i usunięciem jądra doznałeś jakiegokolwiek urazu tej okolicy? Piłka? Kopnięcie? Uderzenie? Czy posiadasz wynik USG moszny sprzed zabiegu o ile takowe zostało wykonane?

Pozdrawiam serdecznie
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez mistral » 23 Lis 2014, 12:25

Witam,
Nie miałem żadnego urazu. Pytano mnie o to. USG miałem tylko to które przedstawiłem.Pojawiło się nagle, tak mi się wydaję. Nie czułem nic wcześniej. A opis hist-pat na co wskazuje, bo tak szczerze mówiąc to lekarz nie udzielił mi dokładnej odpowiedzi? Ja przez 3 tygodnie myślałem już co dalej, czy chemia, czy są przerzuty? Lekarze byli pewni że to zmiany nowotworowe.
Pozdrawiam
mistral

Postprzez troll » 23 Lis 2014, 23:49

Witaj,

Dokładne tłumaczenie wyniku hist-pat brzmi następująco:
01. Rodzaj materiału: wycinek5
Miejsce pobrania materiału: Jądro
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: I-V-Haematoma, imbibitio haemorrhagica et focus infiltrationis inflammatoriae testis. Degeneratio epithelii spermatogenici focalis tubulorum seminiferorum parties testis.

Krwiak, nacieczenie krwotoczne z ogniskami nacieku zapalnego jądra. Ogniskowa degeneracja nabłonka kanalików nasiennych jądra.
02. Rodzaj materiału: wycinek
Miejsce pobrania materiału: Najądrze
Pełne rozpoz. pat.: Haematoma, imbibitio haemorrhagica et focus infiltrationis inflammatoriae testis. Degeneratio epithelii spermatogenici focali tubulorum seminiferorum partis testis. Epididymis sine laesionibus.

Krwiak, naciek krwi z ogniskami nacieku zapalnego jądra. Ogniskowa degeneracja nabłonka kanalików nasiennych jądra. Najądrze bez ognisk (nowotworu?).
03. Rodzaj materiału: wycinek 2
Miejsce pobrania: Powrózek nasienny
Pełne rozpoz. pat.: I-II- Hyperaemia passiva et imbibitio haemorrhagica funiculi spermatici.

Przekrwienie z naciekiem krwotocznym powrózka nasiennego.

Wynik hist-pat jednoznacznie wskazuje na krwiaka jądra, którego obraz w badaniu USG mógł odpowiadać obrazowi guza jądra. Uważam, że decyzja o usunięciu jądra jest wciąż dobrą decyzją. Tak naprawdę masz ogromne szczęście, że cała sytuacja tak się kończy. W jądrze nie ma cech nowotworu - jest to stwierdzone jednoznacznie. Najdziwniejsza jest patogeneza wystąpienia takiej sytuacji. Krwiaki jądra najczęściej występują w wyniku urazu, stąd moje zapytanie we wcześniejszej wiadomości. Teraz cała sytuacja jest już jasna, nie potrzebujesz konsultacji onkologa i właściwie żadnej dalszej obserwacji, zarówno markerów jak i badań obrazowych. Wskazana jest natomiast obserwacja drugiego jądra - szczególnie w samobadaniu oraz kontrola drugiego jądra w badaniu USG powiedzmy za około pół roku. Jeśli wtedy wszystko będzie ok to możesz zupełnie spać spokojnie!

Pozdrawiam serdecznie
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez mistral » 24 Lis 2014, 09:16

Witam,
Dziękuję za dokładną analizę badania hist-pat. Wiem że mam szczęście w całej tej sytuacji, znajomi też mi to mówią. Też myślę że dobrze zrobiłem usuwając jądro. A czy leczenie antybiotykami mogłoby wyleczyć tego krwiaka. Ja nie miałem na to czasu, sytuacja szybko się rozwijała.
Czy po orchidektomi muszę bardziej uważać np. przy uprawianiu sportu, pracy fizycznej. Mam teraz większe szanse nabawić się np. przepukliny. Jest jakiś zalecany czas do rekonwalescencji?
Mam jeszcze pytanie o protezę jądra. Jest to finansowane przez NFZ, są jakieś godne polecenia. A jesli chodzi o sam zabieg, to czy nie jest on skomplikowany i czy długo po nim dochodzi sie do siebie? Chociaż jeszcze nie jestem pewien czy będę chciał mieć znowu dwa jajka bo przecież z jednym też jest ok.
Zdrowia życzę i pozdrawiam
mistral

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość