Jak rozmawiać, w jaki sposób pomóc ?

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Jak rozmawiać, w jaki sposób pomóc ?

Postprzez Migot87 » 03 Mar 2014, 12:41

Witam,
Nie dawno poznałam bardzo wartościowego i fantastycznego 31 letniego faceta, powiedział mi, że 2 lata temu chorował na raka jądra. Jądro zostało usunięte. Leczenie odbywało się w Krakowie. Dowiedziałam się, że od tego czasu nie chodził na żadne! badania kontrolne :( chyba zwyczajnie ze strachu? na zasadzie "co ma być to będzie". Odbyłam z nim szczerą rozmowę, niestety od tego czasu zaczął mnie emocjonalnie odpychać, unikać. Pokusiłam się o kolejną szczerą rozmowę, po niej rozstaliśmy się, on tak postanowił. Stwierdził, że ma problemy z okazywaniem uczuć, że będzie mnie często odpychał i nie chce mnie zranić, w trakcie rozmowy wyszło, że pod koniec stycznia miał robione badania i nie wyszło jak się wyraził 'za ciekawie'. Ja niestety jestem upartą kobietą nie odpuściła, no i okazało się, że jest to facet który całe życie komuś pomagał, kogoś wspierał, przeżył wiele zawodów w dzieciństwie i w życiu dorosłym, zmagał sie z wieloma problemami. No i zawsze był z tym SAM nikogo nie dopuszczał... z bardzo emocjonalnej rozmowy wiem, ze brakowało mu chyba wsparcia psychologicznego, był tylko przy nim brat nikogo innego nie dopuszczał do siebie. W czasie choroby przybrał (jak dla mnie) maskę pozytywnego optymistycznie nastawionego wesołka, wiecznie uśmiechnięty itp. Poza na zasadzie : ja Ci raku jeszcze pokażę!, nie miał problemów z tym aby codziennie oglądali go studenci, lekarze i pielęgniarki 'podziwiały' go za taką 'postawę' No ale w środku? Po naszej rozmowie, gdzie ja go zmusiłam do myślenia, doszedł do wniosku, ze sam siebie oszukiwał.. że tak naprawdę to nie pokonał w swojej psychice raka, że strach ciągle w nim tkwi, ale go chyba tylko przytłumił ( mówił, ze podczas przepustek wielokrotnie kusił los, igrał ze śmiercią testując ją). Zaproponowałam mu swoją przyjaźń oraz gotowość pomocy, bycia z nim w każdej chwili. Wiem, ze on się bardzo boi wiem, ze ma mieć kolejne badanie pod koniec marca a następne pod koniec kwietnia.
Proszę, czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakiego rodzaju maja być to badania? wiem, ze nie podałam żadnych konkretnych informacji, ale chce mu dać czas, na uspokojenie się po naszej rozmowie i powoli delikatnie cierpliwie z nim rozmawiać troszkę wypytać...
Drugie pytanie w jaki sposób mu mogę pomóc? jak go wspierać motywować ? Wiem, ze będę próbować go nakierować na terapię lub rozmowę z psychologiem, z jego strony padło stwierdzenie, że jak okaże się, ze to rak to nie podejmie leczenia.. przeżyje resztę życia tak jak on chce. Niestety tuż po leczeniu trafił na nie do końca kompetentnego psychiatrę, który stwierdził, ze jest OK ja przypuszczam tutaj ciężkie stany lękowe jak nie depresję cykliczną..Nie poszedł do psychologa, uciekł w pracę, skupił się na innych a nie na sobie (zresztą przez całe swoje dotychczasowe życie tak robi) mam wrażenie, ze nie umie przyjąć pomocy, nie dopuszcza do siebie myśli, ze ktoś też bezinteresownie mógłby mu pomóc, że nie musi być przez całe życie silny i gotowy do niesienia pomocy innym.
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
Migot87

Re: Jak rozmawiać, w jaki sposób pomóc ?

Postprzez romi » 03 Mar 2014, 14:01

Witam
Jeśli chodzi o badania kontrolne to w zależności od tego jaki był stan zaawansowania, jakie leczenie terminy i rodzaj badań są określone:
http://annonc.oxfordjournals.org/conten ... phic-4.gif
http://annonc.oxfordjournals.org/conten ... phic-5.gif
Bez dokładniejszych informacji trudno powiedzieć jakie badania ma czy powinien mieć.
Kwestia radzenia sobie z własną psychiką jest sprawą bardzo indywidualną. Świadomość, że nie jest zostawionym samemu sobie bardzo pomaga, tak jak wiedza o swojej chorobie i wsparcie lekarzy. Forum które tworzą ludzie zmagający się w różnej formie z nowotworem jądra daje duże wsparcie i wiedzę o chorobie. I przede wszystkim nie wywierać presji, bo to powodować będzie odwrotny skutek od zamierzonego. Jeśli może i chce skorzystać z pomocy psychologa, na pewno odniesie to pozytywny skutek.
Trudno tutaj radzić cokolwiek konkretnego, ale myślę, że Twoja kobieca intuicja podpowie Ci co robić.
Pozdrawiam
romi

Postprzez m9nika » 03 Mar 2014, 15:35

Witam
Może pokaż mu RJforum, niech zobaczy ilu młodych mężczyzn dzielnie walczy z chorobą, że w tej walce nie jest sam.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez edal » 03 Mar 2014, 23:22

Witaj :)
Racja, nasza forumowa rodzinka wspiera każdego w potrzebie!!! Temat jest bardzo trudny do rozmowy... my forumowicze - partnerzy chorujących jesteśmy osobistymi terapeutami, pielęgniarkami, po prostu jesteśmy obok ;) Zapraszam poczytaj historie na forum. Niosą tyle optymizmu, wiary w lepsze jutro :) Mój mąż zachorował kiedy byliśmy jeszcze narzeczeństwem, dziś po wielu latach walki, późnej wznowie jesteśmy szczęśliwą rodzinką :D I co rusz piszemy na forum o naszym sukcesie, po każdej kontroli, że u męża pełnia zdrowia - po to właśnie, żeby dać nadzieję i świadectwo,że RAK TO NIE WYROK !!!!!!!!!!! ;) Życzę Wam dużo spokoju, wzajemnego zrozumienia i ruszenia do boju !!!!!
Pozdrawiam serdecznie edal
Awatar użytkownika
edal
Przyjaciel Forum

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości