Rak embrionalny 70% i potworniak 30%

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Rak embrionalny 70% i potworniak 30%

Postprzez ewelia » 20 Mar 2023, 19:09

Dzisiaj partner miał pierwszą dolewkę bleo, no powiem ciekawie. Jak te 5 dni w szpitalu jakoś zleciało i nie było najgorzej, tylko mulenie i ogólne złe samopoczucie, również przez weekend, tak dzisiaj, odkąd wrócił, śpi. Na szczęście zjadł normalnie obiad dwudaniowy (rosół wchodzi dobrze), ale zaskoczyły nas dreszcze, które nagle się pojawiły, na szczęście, odpukać, póki co minęły dość szybko. Wystarczyła dodatkowa kołdra.

Jakieś rady i inne dolegliwości, które mogą się pojawić po dolewkach? Wiem, że wymioty są częste, ale póki co obchodzi się bez.
ewelia

Postprzez Kozi » 20 Mar 2023, 22:28

Ani razu nie wymiotowałem podczas 3xBEP. Na pewno partner dostaje leki, które hamują wymioty. Nudności mogą być jednak bez przerwy.
Partner na pewno będzie bardzo osłabiony. Szczegółowo i w humorystyczny sposób opisał przebieg BEP Tobiasz na swoim blogu: https://www.rakzjajem.pl/

Jak dla mnie podczas chemii przede wszystkim potrzebny jest spokój i żeby nikt nie wciskał jedzenia.
Kozi

Postprzez miszcz » 20 Mar 2023, 22:31

Dreszcze i niewysoka gorączka często występują po dolewkach. Samo przejdzie. Mogą też pojawić się bóle stawów i kości.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez ewelia » 20 Mar 2023, 23:27

Tak, wykupił Atosse (jeszcze nie brał, mówi, że nie potrzebuje, więc ja to szanuję) oraz Accofil (dwa razy robiłam zastrzyk, dzisiaj przerwa, bo dolewka i od jutra kolejne trzy dawki).

Na Tobiasza blog trafiłam na samym początku jak czegoś szukałam nt. rj, a od niego trafiłam tutaj. Oba miejsca bardzo pomocne. Zgodnie też z tym, co Tobiasz pisał, staram się nie wisieć nad nim, nie pytać co chwilę jak się czuje i faktycznie nie wciskać jedzenia, jak coś będzie chciał, to sam powie. Daję mu po prostu być i liczyć, że jutro będzie lepiej.

Tych dreszczy się trochę przestraszyłam, bo to pierwszy taki bardziej fizyczny objaw. Nie wiadomo, czy to dobra reakcja na dolewkę, czy zła.
ewelia

Postprzez ewelia » 23 Mar 2023, 23:37

Pilne pytanie!

Dzisiaj ok. 15 zrobiłam ostatni zastrzyk z Filgrastymem i przy poprzednich 4 wszystko było ok, brak bólów i innych bardziej uciążliwych dolegliwości, przed każdym zastrzykiem partner brał lek przeciwbólowy, dzisiaj również, ale dzisiaj zaczęły się bóle pod wieczór, najpierw w nogach, potem w kręgosłupie i pytanie ile czasu takie bóle trwają i czy może wziąć więcej przeciwbólowych? Póki co wziął 2 Apapy Extra, przed zastrzykiem i ok. 22.
ewelia

Postprzez Kozi » 23 Mar 2023, 23:48

Czemu Partner bierze przeciwbólowy?
Ani razu nie miałem ani bóli ani innych dolegliwości przy Zarzio, dlatego mnie zaskakują te leki przeciwbólowe
Kozi

Postprzez ewelia » 23 Mar 2023, 23:50

Tak mu pielęgniarka zaleciła przy wypisie, żeby najpierw wziąć przeciwbólową i również w razie potrzeby potem. Konkretnie zastrzyki to były Accofil, nie wiem czy to jakaś różnica.
ewelia

Postprzez tobson85 » 24 Mar 2023, 22:37

W razie silnych dolegliwości bólowych można dodatkowo do paracetamolu wziąć ibuprofen.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez ewelia » 25 Mar 2023, 00:20

Mieliśmy w domu ketonal i w miarę pomogło, na tyle że mógł przespać noc. Dzisiaj lepiej, ale ból dalej jest, mówi, że znośny, aczkolwiek lepiej jest jak leży i nic nie robi, przy chodzeniu bolą uda. Oby jutro było lepiej.
ewelia

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość