Guz jadra prawego 29 lat BEP ?

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jadra prawego 29 lat BEP ?

Postprzez maciejmaciej » 18 Maj 2023, 08:54

Dzięki wszystkim za porady , mam jeszcze jedno pytanie bo przeoczyłem w moim opisie histopatologicznym jest napisane " w kanalikach nasiennych poza guzem widoczne jest utkanie germ cell neoplasia insitu ", co to takiego i czy też to usunęli
maciejmaciej

Postprzez Kevin1301 » 18 Maj 2023, 10:06

Tak usunęli, usuwa się całe jądro z powrozkiem nasiennym, jak się nie myślę to to dopiero jakby początek nowotworó w tym miejscu i nie zdążył jeszcze zrobić się złośliwy, czy jakoś tak, nie jestem dokładnie w temacie
Kevin1301

Postprzez jaroslaw » 18 Maj 2023, 11:57

maciejmaciej napisał(a):Dzięki wszystkim za porady , mam jeszcze jedno pytanie bo przeoczyłem w moim opisie histopatologicznym jest napisane " w kanalikach nasiennych poza guzem widoczne jest utkanie germ cell neoplasia insitu ", co to takiego i czy też to usunęli

Germ cell neoplasia insitu oznacza stan przedrakowy, miejscowy. Często od tego zaczyna się właśnie rozwój samego nowotworu. To zmiana miejscowa, a patomorfolog oceniając całość wyciętego jądra sprawdza również tkanki poza guzem i właśnie tam, poza samym litym guzem znajdywane są takie rzeczy. Jądro usunięte więc i ten miejscowy stan przedrakowy został usunięty. Ta neoplazja nie ma w tym przypadku jakiegoś większego znaczenia :)
jaroslaw

Miejscowość: Katowice

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości