Marcin, 33 lata, Wrocław, guz 2cm

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Marcin, 33 lata, Wrocław, guz 2cm

Postprzez adamus09 » 09 Lis 2023, 20:12

marcin90 napisał(a):Jestem w domu, po zabiegu. W poniedziałek o 12:00 miałem zabieg orchidektomii. Wszystko poszło sprawnie. Znieczulenie podpajęczynówkowe, od pasa w dół. Praktycznie bezbolesne, bo najpierw znieczulają skórę, a potem ładują właściwe znieczulenie. Gorzej, jak znieczulenie puszcza. O 23 pielęgniarka powiedziała, że jak się nie wysikam do północy, to będzie cewnik. Jakoś się wygramoliłem i odlałem. Tego dnia nie wyobrażałem sobie, że jutro mogę wyjść.

7.11, pon (+23d) - czuję się zdecydowanie lepiej (chociaż nadal boli) i dostaję wypis ze szpitala. Dostałem skierowanie na TK na cito, (ale w tym szpitalu na listopad nie ma już terminów), do poradni onkologicznej i tyle. Za 7-10 dni mam iść gdzieś do urologa zdjąć szwy, za 2 tygodnie dzwonić czy są wyniki badań histopatologicznych, oprócz tego zrobić markery przed wizytą z urologiem/onkologiem.

Jutro będę dzwonił do miejsc, gdzie robią TK z pytaniem o terminy. Podobno dają coś na przeczyszczenie przed TK. Na razie ciężko mi sobie wyobrazić siedzenie dłużej na toalecie, ale jak trzeba to jakoś się ogarnie.

Pamiętaj o oznaczaniu markerów 5, 10, 15 dni po.
vader777 napisał(a):Przed TK musisz dużo pić(2L na 2 godz.przed zaczynasz pić co 20-30 minut szklaneczkę) by pęcherz moczowy był dobrze widoczny, z opróżnianiem się to pierwsze słyszę ale może taka moda.
Spróbuj może na Ceglaną 35 w Katowicach mają tam dobry sprzęt i chyba normalne terminy możesz zapytać się jeszcze o badanie PET ja tam miałem,dostajesz pierwiastek promieniotwórczy dożylnie też pijesz i normalnie jak TK z tym że obraz wychwyci zmiany SUV(poczytaj sobie o tym badaniu jest cholernie drogie dlatego rzadko je polecają zwłaszcza na NFZ).Pozdrawiam i zdrówka,ja też po wnętrostwie całkowitym prawego jądra a 8 miesięcy temu wycięte jedyne na razie aktywna obserwacja,żyć trzeba dalej i pozytywne myślenie to 80% sukcesu.

Na TK dieta lekkostrawna 2 dni + dużo espumisanu albo spumax bo gaz na TK i RTG zasłania :!:

Mi też kazali pić wodę aby pęcherz nie "zgniótł się" (w sumie to worek) i nie zasłonił niczego oraz sam dał się zbadać (są nowotwory pęcherza z komórek nabłonkowych przecież czyli wyścielających ten worek). Na PET musi skierować go onkolog.
adamus09

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości