Wpływ choroby na wynik AFP

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Wpływ choroby na wynik AFP

Postprzez Iwo » 16 Gru 2023, 23:45

Tydzień temu u syna stwierdzono nowotwór jądra. Termin operacji wyznaczono na 21.12.2023.

W poniedziałek zrobił badania labolatoryjne, we wtorek miał konsultację anestezjologiczną, a w środę okazało się, że ma grypę z gorączką 39° Grypa rozwija się 18-72 godz od wniknięcia do organizmu.

Wynik AFP wyszedł mu podwyższony i zastanawiamy się czy grypa mogła mieć na to badanie wpływ?

Wyniki badań:
AFP 18,3 ng/ml norma 8,78
Bhcg 2,43 norma 5
LDH 197 norma 220
Białko i kreatynina również w normie
Iwo

Re: Wpływ choroby na wynik AFP

Postprzez tobson85 » 17 Gru 2023, 01:42

Cześć
Od grypy AFP się nie podniesie. Marker jest nieznacznie przekroczony, ale jeśli został stwierdzony guz jądra to podwyższony marker z pewnością jest wynikiem guza.

Operacja powinna być przeprowadzona jak najszybciej - jak tylko syn wydobrzeje po grypie.

Trzymajcie się
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Iwo » 17 Gru 2023, 02:46

Dziękuję za odpowiedź.

Mimo wszystko mieliśmy malutką nadzieję że grypa mogła mieć wpływ na wynik.
No nic, syn czuje się lepiej, gorączkę miał tylko 1 dzień i prawdopodobnie zabieg odbędzie się w planowanym terminie.
Pozostaje nam czekać na wyniki histopatologiczne i kolejne badania markerów.

Wystraszyliśmy się, bo po konsultacji u innego lekarza syn otrzymał informacje, że już ma przeżuty i napewno będzie musiał brać chemię.
Iwo

Postprzez Uroboros » 17 Gru 2023, 07:53

Nawet jeśli ma i będzie musiał to jest to do przejścia, bądźcie dobrej myśli
Uroboros

Postprzez Slowik » 17 Gru 2023, 11:56

Też przez to właśnie przechodzę...

Jestem już w szpitalu, jutro mam zabieg. Na jakiej podstawie lekarz stwierdził, że są u Pana syna przerzuty?

Ps. To co mogę doradzić (co mi chłopaki podpowiedzieli na forum),to to by zastanowić się a najlepiej zdeponować nasienie przed zabiegiem.

Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia i siły.
Slowik

Postprzez Damian871 » 17 Gru 2023, 18:27

Iwo, jeżeli twój lekarz straszy syna przerzutami na które nie ma żadnych dowodów to polecam zmienić lekarza.
Podwyższone AFP absolutnie nie znaczy że syn ma juz przerzuty, zostanie to rozstrzygnięte dopiero po TK.

Z reguły jeżeli AFP jest podwyższone jest to nienasieniak, czysty nasieniak nie produkuje AFP.
Damian871

Postprzez Iwo » 19 Gru 2023, 01:41

Damian871 napisał(a):Iwo, jeżeli twój lekarz straszy syna przerzutami na które nie ma żadnych dowodów to polecam zmienić lekarza.
Podwyższone AFP absolutnie nie znaczy że syn ma juz przerzuty, zostanie to rozstrzygnięte dopiero po TK.
.

To był lekarz tylko konsultujący, syn chciał potwierdzenia diagnozy. Łudził się, że pierwszy lekarz postawił błędną diagnozę. Niestety potwierdził ale jak piszesz, nie potrzebnie syna nastraszył.
Iwo

Postprzez Iwo » 19 Gru 2023, 01:58

Slowik napisał(a):Też przez to właśnie przechodzę...

Jestem już w szpitalu, jutro mam zabieg. Na jakiej podstawie lekarz stwierdził, że są u Pana syna przerzuty?

Ps. To co mogę doradzić (co mi chłopaki podpowiedzieli na forum),to to by zastanowić się a najlepiej zdeponować nasienie przed zabiegiem.

Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia i siły.

Nie do końca znam szczegóły, ale z tego co syn mówił po wizycie, na podstawie badania AFP lekarz stwierdził że prawdopodobnie będzie musiał brać chemię, bo ma przeżuty do wątroby.

Syn po otrzymaniu diagnozy, jest bardzo zestresowany, to naturalna reakcja. Myślę że mógł źle lekarza zrozumieć. Np lekarz przedstawił mu wszystkie możliwe warianty, które mogą, a nie muszą się wydarzyć.

Zdeponowanie nasienia miał w zaleceniach, ale nie wiem czy zdąży, ponieważ miał grypę i do środy musi się wyleczyć.

PS. Pewnie przeczytasz to dopiero po zabiegu, ale życzę Ci zdrowia i wszystkiego dobrego. Pozdrawiam
Iwo

Postprzez Iwo » 19 Gru 2023, 02:07

Uroboros napisał(a):Nawet jeśli ma i będzie musiał to jest to do przejścia, bądźcie dobrej myśli

Jesteśmy dobrej myśli.
Niestety nie ma innej drogi. Zabieg, a później się okaże co dalej.
Mimo wszystko ja już swoje przeżyłam i mam pewien etap w życiu za sobą, ale to jest młody jeszcze człowiek, który dopiero rozpoczął dorosłe życie, a tu takie coś :(
Iwo

Postprzez miszcz » 19 Gru 2023, 09:32

Przerzuty na tym etapie choroby można stwierdzić na podstawie badań obrazowych. Podwyższony wynik AFP wcale nie świadczy o przerzutach do wątroby, to marker wydzielany przez niektóre guzy jądra.
miszcz
Przyjaciel Forum

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości