Kittie7 / Carcinoma embryonale / różne zalecenia

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Kittie7 / Carcinoma embryonale / różne zalecenia

Postprzez Kittie7 » 04 Maj 2012, 22:44

Witam ponownie,

Choć szczerze liczyłam na to, że już nie będę musiała zamieszczać tu posta we "własnej" sprawie...
Mam niestety obawę, że historia się powtarza... ale po kolei.
Zgodnie z podjętą decyzją o obserwacji, przeprowadzaliśmy wszystkie badania w terminach. Ostatnie markery miesiąc temu - wszystko w jak najlepszym porządku. TK - tak samo, miesiąc temu, wynik ok, badanie u lekarza również. Tak też było przez ostatnie 1,5 roku. Dziś niestety mąż wyczuł na drugim jądrze małe zgrubienie z tyłu, przy ucisku czuje ból. No i wszystkie złe myśli wróciły...
Jaka jest szansa w naszym przypadku, że nowotwór zaatakował drugie jądro? Może to jakiś stan zapalny albo inne żylaki? Oczywiście już szykujemy się na wizytę u lekarza, ale wszystkie Wasze sugestie będą bardzo przydatne.

Będę wdzięczna za wszelkie opinie...
Kittie7

Postprzez troll » 05 Maj 2012, 13:11

Witaj,

Przede wszystkim zachowajcie spokój. Nie sądzę, aby był to nowotwór drugiego jądra, taka sytuacja jest bardzo rzadka. Bardziej obstawiałbym żylaki powrózka, które mogą być zdiagnozowane w badaniu USG.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Kittie7 » 05 Maj 2012, 13:35

Dziękuję za odpowiedź :)
Taką też mam nadzieję, zobaczymy co pokażą badania. Oczywiście jesteśmy dobrej myśli :)
Kittie7

Postprzez skrobidecha » 05 Maj 2012, 13:53

witaj.ja też wybieram się po niedzieli do urologa.któregoś dnia wyczuwałem wyraźnie guzek który ot tak po prostu zniknął i nie wiem co o tym sądzić.miało to już miejsce 2 raz i poprzednio usg nic nie wykazało.mam nadzieje że i tak będzie tym razem.będzie dobrze
pozdrawiam
skrobidecha

Postprzez Kittie7 » 14 Maj 2012, 20:14

Heh... chyba powinniśmy zacząć grać w Lotto, bo po wizycie u urologa i USG, lekarz był prawie pewien tego, czego obawialiśmy się najbardziej i co jest rzadkie... "Obcy" 1,8 x 1,2mm. W środę dodatkowe badania w szpitalu, sprawdzenie czy to to jest ukrwione, może biopsja, prawdopodobnie skierowanie na zabieg. Generalnie nie najlepiej to wygląda. Jutro robimy markery.
A teraz pytanie - jak po Waszych doświadczeniach to wygląda? Jakie są rokowania, jeśli okaże się, że paskuda jest złośliwa?
Z góry dzięki za opinie.
Kittie7

Postprzez troll » 14 Maj 2012, 23:29

Witaj,

Ale, gdzie jest "obcy"? Takie mikroskopijne rozmiary niczego nie muszą oznaczać. Poza tym jeśli biopsja to tylko biopsja otwarta z "intrą".

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Kittie7 » 14 Maj 2012, 23:37

Obcy jest w drugim jądrze... biorąc pod uwagę rozmiar, w porównaniu do rozmiaru poprzedniego, to hmmm daje do myślenia. Lekarz wykluczył żylaki i inne "lepsze" rozwiązania.
Kittie7

Postprzez thinkpositive » 15 Maj 2012, 00:33

Kittie7
1,8 X 1,2 mm CZY 1,8 X 1,2 cm ?
2011 - nienasieniak, IB, 2xBEP, Mazowiecki Szpital Onkologiczny we Wieliszewie
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum

Postprzez Kittie7 » 15 Maj 2012, 08:37

Wróć, mój błąd, dzięki za czujność, bo to wiele zmienia... 1,8 x 1,2cm
Kittie7

Postprzez troll » 15 Maj 2012, 11:39

Witaj,

To bardzo wiele zmienia. W takim przypadku jak najbardziej biopsja otwarta jest zalecana, w razie podejrzenia ogniska nowotworowego w badaniu "intra" - orchidektomia.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 6 gości