Dzisiejsza diagnoza... (29lat)

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Dzisiejsza diagnoza... (29lat)

Postprzez Slowik » 16 Gru 2023, 11:58

Jak siostra zadzwoniła wczoraj rano do Gamety to wytłumaczyła przez telefon jaka jest sprawa... Że mam guza, lekarz urolog na USG stwierdził nowotwór i jak najszybciej chcemy, bym miał możliwość zamrożenia nasienia. Kobitka przez telefon poinformowała, że jeśli w grę wchodzi nowotwór, to mam koniecznie wsiąść ze sobą jakieś potwierdzenie i przyjechać do 10:40 (teraz jest trochę taniej jeśli jest wskazanie zamrożenia poprzez chorobę nowotworową). Wziąłem USG i skierowanie do szpitala, gdzie mam zapisany kod raka jądra. Stąd moim zdaniem mam trochę taniej.
Zapomniałem dodać, że przed zdeponowaniem nasienia powinienem mieć zrobioną morfologię na te wszystkie choroby weneryczne itp. Tu moja siostra uprosiła i tam na miejscu tyle co przed pobraniem nasienia miałem pobraną krew. Bo dzisiaj w sobotę nie ma pobrań nasienia i mieliśmy tylko piątek na załatwienie wszystkiego. Po 30 minutach od pobrania nasienia, kobitka poinformowała mnie, że jest dobre i będzie można je zamrozić.

Ps. Jak coś mam kartę opłat i cennika z Gamety i mogę zainteresowanym przesłać. Spróbuje dodać jako załącznik.

Dzięki za informacje o bieliźnie - wezmę ją ze sobą jutro.
Slowik

Postprzez Slowik » 18 Gru 2023, 11:04

Dzisiaj miałem mieć zabieg, ale rano przyszli lekarze, zrobili mi jeszcze raz USG, wczoraj miałem robione markery (wyszły podobnie jak 2 dni temu przy oddaniu nasienia) i powiedzieli, że zabieg chyba jutro a dzisiaj będę miał TK z kontrastem.

Czy to normalna procedura? Słyszałam, że po zabiegu dopiero robi się TK? Stresuje się...
Slowik

Postprzez miszcz » 18 Gru 2023, 11:10

Ciesz się, że robią już teraz, późniejsze postępowanie będzie znacznie szybsze.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Slowik » 18 Gru 2023, 11:31

Zaraz idę na TK, jeden z lekarzy wspomniał, że po nim możliwie że jeszcze dzisiaj będę miał zabieg.

Kurde nie rozumiem tylko jednego. Przed zabiegiem wycięcia jądra już z rana nie pozwolili mi jeść i pić. Wiem, że po i przed TK trzeba pić bardzo duże ilości wody by wypłukać podany kontrast (moja mama po kontraście TK miała wstrząs anafilaktyczny - powiedziałem o tym lekarzom ale chyba nie przejęli się). Jak będę dzisiaj po TK i po usunięciu jądra (znieczulenie podpajęczynówkowe) to przecież nie będę mógł pić wody?!

Dzięki miszcz za odpowiedź, też z jednej strony cieszę się że zaraz idę na TK... Ale to dzisiejsze tempo mnie przeraża...
Slowik

Postprzez miszcz » 18 Gru 2023, 12:48

To rzeczywiście dziwne, że jedno i drugie w ten sam dzień.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Kozi » 18 Gru 2023, 14:22

Zastanawia mnie ten TK przed zabiegem. Może lekarze nie są pewni diagnozy?
U mnie urolog nie był pewien i mnie wysłał na rezonans.
TK oczywiście robi się w przypadku RJ, ale raczej po zabiegu.

Daj znać co wyszło w TK, w szpitalu opis powinien być w ten sam dzień.
Badane jest miednica, jama brzuszna i klatka piersiowa?
Kozi

Postprzez Slowik » 18 Gru 2023, 14:53

Jednak zabieg będę miał jutro.

Dzisiaj miałam TK z kontrastem, wyników jeszcze nie mam, powinny być dzisiaj.

Też byłem bardzo zdziwiony, bo naczytałem się, że TK jest po wycięciu. Nie wiem czym jest to spowodowane, że miałem je przed...
Slowik

Postprzez miszcz » 18 Gru 2023, 15:06

Zdarzało się, że TK robiono przed zabiegiem, ale pozostaje kwestia wypłukania kontrastu...
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Slowik » 18 Gru 2023, 15:44

Był przed chwilą mój lekarz urolog.
TK czysto, łącznie z wszystkimi węzłami chłonnymi. Kamień spadł mi z serca. Jutro zabieg usunięcia prawego jądra.
Slowik

Postprzez Iwo » 19 Gru 2023, 12:50

Slowik napisał(a):Jednak zabieg będę miał jutro.

Dzisiaj miałam TK z kontrastem, wyników jeszcze nie mam, powinny być dzisiaj.

Też byłem bardzo zdziwiony, bo naczytałem się, że TK jest po wycięciu. Nie wiem czym jest to spowodowane, że miałem je przed...

Może chcą dokładniej wiedzieć co usunąć?
Węzły chłonne czyste, więc pewnie je zostawią.
Iwo

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 23 gości