Krystian, lat 31, Śląsk

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Krystian, lat 31, Śląsk

Postprzez Piotrek30 » 18 Sty 2024, 13:23

U mnie dużo zrobiła psychika i jak się dowiedziałem o RJ i o tym że niepokojącym objawem jest też ból pleców to od razu mnie one zaczęły mocno boleć. Rezonans potwierdził brak zajętych węzłów ale lekka przepuklina w kręgosłupie. Nerwy nasiliły ból. Węzły były czyste.
Także zdarza się że psychika mocno płata figle. Ale oczywiście wszystkie objawy trzeba kontrolować.
Piotrek30

Postprzez miszcz » 18 Sty 2024, 15:14

Psychika robi swoje. Po pierwszej operacji, przed chemioterapią, dusiłem się z nerwów, bo kiedy lekarz powiedział, że miałem wielkiego guza, byłem przekonany, że to koniec. Ból pleców może mieć mnóstwo przyczyn, ale w tym przypadku nie można bagatelizować. Krew w ślinie i krwotok z nosa również zdarzają się z wielu powodów.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Michal84 » 18 Sty 2024, 20:34

Cześć,
U mnie występował ból pleców, miałem lekkie krwioplucie oraz raz puściła mi się krew z nosa,
Po orchidektomii zniknęły objawy u mnie. TK pokaże węzły chłonne oraz wyniki markerów po operacji.
Pozdrawiam
Michal84

Postprzez kanek3 » 19 Sty 2024, 16:56

Na pewno głowa robi swoje, chociaż staram się myśleć pozytywnie to sami wiecie że łatwo zawsze nie jest. Dostałem część markerów, ale ciągle czekam na Total BhcG.

AFP - 29,05 ng/ml, (norma 0,89 - 8,78). Stan przed operacją (11.01) - 77,86 ng/ml
LDH - 173 U/l (norma 125 - 220). Stan przed operacją (11.01) - 223 U/l

Wygląda to dobrze? AFP spadło w przeciągu tygodnia o ponad połowę. Tylko właściwie nie wiem co to znaczy, czy że nie ma przerzutów, czy że mogą być ale nie rozwijają się dalej? :)
kanek3

Postprzez miszcz » 19 Sty 2024, 18:06

Spadek markerów nie oznacza braku przerzutów, aczkolwiek jest dobrym znakiem. Wszystko rozstrzygnie TK.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PiotrekzŁodzi » 19 Sty 2024, 18:10

Mam podobną sytuację, tylko u mnie Beta-HCG było podniesione przed operacją, a po niej spadło do normy.
W sumie to tylko mówi, że może być dobrze, lecz nie musi.
Często jest tak, że jak spada to przerzutów i powiększonych węzłów nie ma, ale są tacy, którzy mieli albo przed i po markery w normie albo lekko przekroczone, ale i tak skończyli 3xBEP.
Ja przez to z niecierpliwością czekam na TK, bo jak napisał Miszcz, to ono rozstrzygnie co dalej.
PiotrekzŁodzi

Postprzez kanek3 » 22 Sty 2024, 19:47

Mam wyniki dla ostatniego markera Beta-HCG:

11.01 - 175,03 mIU/ml (norma 0 - 5).
12.01 - zabieg
18.01 - 78,400 mIU/ml (norma 0 - 2)

Oba badania robiłem w LUX MED, tylko wygląda na to że marker był sprawdzany na 2 różne sposoby, bo są 2 przedziały dla norm, a w opisie dla obu badań mam taką informację:

11.01 - Metoda chemiluminescensyjna (CMIA). Instrukcja producenta zestawu odczynników firmy Abbott wersja G75478R02, 03.2018 i aparatu Alinity
18.01 - Badanie wykonanie testem firmy Roche metod elektrochemiluminescencji na aparacie Cobas.

Czy taki spadek jest ok i czy w ogóle da się porównać te wyniki biorąc pod uwagę inną metodę badania? Czy ktoś miał taką sytuację u siebie?
kanek3

Postprzez Sylwia86 » 28 Sty 2024, 21:23

Cześć
Jesteśmy z okolic Rybnika, pierwszy onkolog z jakim mieliśmy do czynienia to dr Robert Kwiatkowski z Katowic. Bardzo w porządku lekarz, wszystko wytłumaczył, dał potrzebne skierowanie na TK i przyjęcie na oddział. W przyspieszonym trybie odbył konsylium w Katowicach i tak mąż 15 stycznia rozpoczął 3xBEP na Raciborskiej 27. Obecnie jutro kończy I cykl BEP.
Konsultujemy się 1.02.24r z dr Huras w Częstochowie. Jeśli masz możliwość leczyć się u bardziej doświadczonych onkologów rj, to korzystaj z tych polecanych na forum.
Trzymamy kciuki za wyniki TK (TK omijaj szerokim łukiem LUXMED na Francuskiej, na opis trzeba czekać minimum 3 tygodnie, obojętnie czy skierowanie jest na cito, czy nie... niestety za każdym razem trzeba dzwonić na infolinię, bo byłoby jeszcze dłużej... A tu liczy się każdy dzień.
Sylwia86

Postprzez kanek3 » 04 Lut 2024, 21:15

Krótki update z mojej strony. Po 2 tygodniach od operacji powtórzyłem markery i mamy przyrost dla beta HCG, a AFP utrzymuje się ponad normą.

25.01.2024 - wynik markerów
AFP - 20,02 mg/ml (norma 0,89-8,78)
LDH - 168 U/I (norma 125-220)
beta HCG - 392 mIU/ml (norma 0-2)

Dostałem też wyniki badania histopatologicznego i TK.

Hispat
Opis Makroskopowy: Nierozcięte jądro wraz z guzem 6x4x3,5cm na przekroju w obrębie jądra obecny szarobiały guz o wymiarze 3,5x3x2,5 cm dochodzący do osłonek, w większości objęty przez martwicę, o budowie zrazikowej. Powrózek długości 6cm.
Rozpoznanie dla guz/brzeg guza: Mixed germ cell tumor (seminoma/embryonal carcinoma). Germ cell in situ. Widoczna inwazja naczyń. pt2 LCA(+), AFP(-), CD117(+), CK(+),
Jądro poza guzem Germ cell neoplasia in situ CD117(+)

Badanie TK jamy brzusznej i miednicy małej wykonano aparatem GE Optima CT660 techniką spiralną przed oraz po
dożylnym podaniu środka kontrastującego (dawka 2080,96 mGy/cm omnipaque 85 ml), wielofazowo.
Wątroba jednorodna, niepowiększona, o prawidłowej gęstości.
Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nie są poszerzone.
Pęcherzyk żółciowy o prawidłowej wielkości i ścianach, bez uwapnionych złogów w świetle.
Śledziona jednorodna, niepowiększona.
Trzustka prawidłowej gęstości, o nieposzerzonych przewodach wyprowadzających.
Pola nadnerczowe bez cech patologii.
Obie nerki o wielkości, kształcie i położeniu typowym, ulegają jednorodnemu wzmocnieniu po dożylnym podaniu środka
kontrastującego, wydalają mocz cieniujący jednoczasowo do nieposzerzonych układów zbiorczych.
Moczowody nie są poszerzone.
Pęcherz moczowy dobrze wypełniony, gładkościenny, prawidłowo wypełnia się moczem cieniującym.
Prostata o gładkich o obrysach zewnętrznych.
Pęcherzyki nasienne symetrycznej wielkości, niepowiększone.
Duże naczynia jamy brzusznej bez patologii.
Pętle jelitowe w granicach rozdzielczości metody patologii nie wykazują.
Powiększonych węzłów chłonnych w przestrzeni śród- i zaotrzewnowej nie stwierdza się.
Uwidocznione struktury kostne bez ognisk radiologicznie podejrzanych o złośliwość.
Zmiany obrzękowe tkanki podskórnej pachwiny prawej, z treścią płynną w obrębie kanału pachwinowego, na tle której
widoczny jest pojedynczy pęcherzyk gazu – w pierwszej kolejności zmiany pozabiegowe - w przypadku nasilenia dolegliwości
bólowych tej okolicy wskazana rekonsultacja chirurgiczna.
Wnioski:
W obrębie jamy brzusznej i miednicy małej nie uwidoczniono cech rozsiewu guza jądra.
Kolekcja płynowa z pojedynczym pęcherzykiem gazu w obrębie kanału pachwinowego prawego – w pierwszej kolejności
zmiany pozabiegowe – w przypadku nasilenia dolegliwości bólowych i objawów zapalno-gorączkowych wskazana
rekonsultacja chirurgiczna.

Badanie TK klatki piersiowej wykonano aparatem GE Optima CT660 techniką spiralną przed oraz po dożylnym podaniu
środka kontrastującego (dawka 2080,96 mGy/cm omnipaque 85 ml ).
Pojedyncze zmiany mikro- i drobnoguzkowe w: tylnej części segmentu 2P (o wielkości ok. 0,3cm) oraz w części przedniodolnej płata górnego lewego (o wielkości do 0,2cm) – w pierwszej kolejności pozapalne – z uwagi na wywiad
proponuję badanie kontrolne.
Poza tym płuca rozprężone, prawidłowo powietrzne, bez obszarów nieprawidłowej gęstości.
Jamy opłucnowe wolne od płynu.
Tchawica, oskrzela główne i ich rozgałęzienia bez cech patologii.
Serce niepowieszone.
Duże naczynia śródpiersia nieposzerzone.
Powiększonych węzłów chłonnych w obrębie wnęk obu płuc i śródpiersia nie stwierdza się.
Uwidocznione struktury kostne bez ognisk radiologicznie podejrzanych o złośliwość.
Wnioski :
W obrębie klatki piersiowej nie uwidoczniono cech rozsiewu guza jądra.
W obrębie obu płuc widoczne są pojedyncze zmiany mikro- i drobnoguzkowe – w pierwszej kolejności pozapalne – z uwagi na
wywiad onkologiczny proponuję wykonanie badania kontrolnego

Dalsze kroki: Skontaktowałem się od razu z doktorem Sarosiekiem, który stwierdził że jest to niesnasieniak (nasieniak + rak zarodkowy), stadium początkowe (1S), nie widać utworzonych przerzutów na węzłach, trudne do oceny zmiany na płucach, jednak rosnące markery pokazują że choroba jest aktywna więc jestem zapisany na 3xBEP. Jestem już w trakcie 1 cyklu i przechodzę go na razie umiarkowanie dobrze. Mam nadzieję, że uda się pokonać chorobę po tych 3 cyklach. Jeśli ktoś ma doświadczenie i jest w stanie ocenić mój przypadek to z góry bardzo dziękuję.
kanek3

Postprzez miszcz » 04 Lut 2024, 22:34

Ocena doktora Sarosieka jest prawidłowa. Musisz przyjąć 3xBEP. Nie jest to nic przyjemnego, ale powinno zakończyć sprawę na dobre.
miszcz
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 25 gości