Nasieniak pT1b

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nasieniak pT1b

Postprzez david939 » 11 Lut 2024, 18:57

UPDATE

Dr Sarosiek potwierdził błąd w oznaczeniu - powinno być zgodnie z tym co pisaliście pT1a - przy czym dla mnie to trochę podważa wiarygodność histopatologii tak szczerze mówiąc, skoro nawet nie potrafią wpisać odpowiedniego oznaczenia.

Markery z dnia 09.02.2024 w normie, w zasadzie nie różnią się od tych przed zabiegiem.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi w moim temacie!
david939

Postprzez Bogdan69 » 20 Lut 2024, 13:29

Cześć.
Mam podobną diagnozę - pT1b. Jądro usunięto mi 15.01.2024 r. Czekam na opis TK i na konsylium w Szpitalu Rydygiera w Krakowie. Jak tylko dostanę opis TK, a jeszcze przed konsylium, chciałbym skonsultować dalsze postępowanie z jakimś wiarygodnym onkologiem. Czytając forum widzę, że autorytetem jest dr Sarosiek z Warszawy,
Czy ktoś mógłby podać dane kontaktowe do dr Sarosieka. Jak ewentualnie odbywają się konsultacje i czy możliwa jest konsultacja zdalna?
Trochę mnie zaskoczyła diagnoza (rj) jak na mój wiek. Z przypadkowymi lekarzami mam trochę złe doświadczenia, szczególnie jak mi 15 lat temu powiedział na wizycie urolog: "jest pan za stary na raka jądra, a za młody na raka prostaty". Mając taką opinię zacząłem kontrolować prostatę a wyszło jądro.

Pozdrawiam
Bogdan69

Postprzez PiotrekzŁodzi » 20 Lut 2024, 13:46

Dr n. med. Tomasz Sarosiek
specjalista onkolog kliniczny
Luxmed Onkologia Sp. z o. o.
01-748 Warszawa, ul. Szamocka 6
tomasz.sarosiek@luxmed.pl.
Zapisy NFZ: tel. +48 22 469 83 90, +48 430 87 00
Wizyty prywatne , Oncomedica: +48 503 913 935

Ja jadę dziś na wizytę prywatną.
PiotrekzŁodzi

Postprzez miszcz » 20 Lut 2024, 14:51

Myślę, że doktorowi Sarosiekowi należy zostawiać trudniejsze przypadki, bo jeśli masowo będą się leczyć u niego pacjenci z guzami, gdzie wystarczy aktywna obserwacja lub 1-2 wlewy karboplatyny, może nie wystarczyć miejsc dla trudniejszych przypadków, które wymagają leczenia prowadzonego przez specjalistę od danej choroby.

Bogdan69, przepisz, jak możesz wynik badania histopatologicznego.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PiotrekzŁodzi » 20 Lut 2024, 20:32

Miszcz, nie jestem onkologiem aby ocenić który przypadek jest mniej lub bardziej trudnym przypadkiem, z tego co widzę, zawodowi onkolodzy mają też z tym problem.
Nie raz nie dwa czytałem m.in tu właśnie o schematach chemioterapii typu 1 lub 2 cykle karboplatyny, 1 lub 2 cykle BEP adjuwantowo etc. jakby chemia była cukierkiem.
Każdy przypadek należy rozłożyć na czynniki pierwsze i ustalić za i przeciw. Kto ma to zrobić jak nie ktoś kto ma doświadczenie w tej dziedzinie.
Historie z forum jasno pokazują, że fachowa opieka ma kluczowe tutaj znaczenie.

Po dzisiejszym spotkaniu z dr.Sarosiekiem sugeruję każdemu, aby w przypadku potrzeby "przegadania" swojego przypadku, umówił się do Niego na wizytę.
Nie wiem jak z wizytą na NFZ w Luxmed, ale wiem, że prywatna wizyta w Onkomedice jest możliwa do przeprowadzenia zdalnie. To dla kogoś kto woli takie rozwiązanie, ma np. daleko etc.

Umówienie wizyty w powyższych placówkach jest moim zdaniem fair wobec dr.Sarosieka który często gęsto wykorzystuje swój prywatny czas, aby pomóc pacjentowi. Dodatkowo, za jednym zamachem dostajemy multum wiedzy i wsparcia od Doktora, którego próżno szukać u innych lekarzy tej czy innej specjalizacji.
PiotrekzŁodzi

Postprzez david939 » 20 Lut 2024, 20:37

Z wizytą na NFZ jest tak, że trzeba na pierwszą zgłosić się osobiście, natomiast kolejne mogą być zdalnie - informacja z pierwszej ręki.
david939

Postprzez PiotrekzŁodzi » 20 Lut 2024, 20:52

OK, tego nie wiedziałem, byłem prywatnie. Dzięki, że piszesz.
PiotrekzŁodzi

Postprzez miszcz » 20 Lut 2024, 21:57

Prywatnie to ok, ale jeśli do doktora będą pisać prawie wszyscy chorzy na rj, to nie będzie miał czasu na leczenie wszystkich chętnych.

Ogólnie rzadko się zdarza, żeby lekarz poświęcił pacjentowi sporo czasu i wszystko wyjaśnił. U mnie wizyty u lekarzy na NFZ i prywatnie to zwykle kilka minut, niezależnie od specjalizacji.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PiotrekzŁodzi » 20 Lut 2024, 22:01

Co do zalewu maili, w pełni się z Tobą zgadzam.
Dlatego sugeruję umówienie wizyty. My dostajemy pełną pomoc lekarską i jesteśmy fair wobec dr.Sarosieka. Moim zdaniem, rozwiązanie idealne :)
W Onkomedice nie ma problemów, na ten moment, z terminamim dr.Sarosiek przyjmuje we wtorki.
PiotrekzŁodzi

Postprzez Bogdan69 » 21 Lut 2024, 09:26

Dziękuję bardzo za wszystkie informacje.

Moje wyniki badania hist-pat:
Jądro 4x3x2 cm o wzmożonej spoistości z guzem kremowym, litym 3,5x2x2 cm. Powrózek nasienny 6 cm.
Nasieniak jądra, pT1b pNx (wg 8 ed AJCC)
[CD-O:9061/3 Seminoma]
[HC: podoplanina+/CD30-/glypican 3-.
W obrębie nowotworu ogniskowo widoczny odczyn ziarniniakowy.
Cechy limfangioinwazji: nie stwierdza się (LVI 0)
Naciekania powrózka, osłonek lub tkanek wnęki nie stwierdza się.
W obrębie pojedynczych zachowanych kanalików nasiennych widoczne cechy neoplazji z komórek rozrodczych in situ (GCNIS) [podoplanina+]
Linia odcięcia powrózka wolna od utkania nowotworu.
Bogdan69

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości