nasieniak pT1 aktywna obserwacja

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: nasieniak pT1 aktywna obserwacja

Postprzez thinkpositive » 04 Cze 2012, 19:11

To może wyślij Panu ordynatorowi wytyczne europejskie jeżeli tych z USA nie respektuje i zapytaj czy może chce tabelkę nr 4 w ramkę nad łóżko.
http://annonc.oxfordjournals.org/conten ... 0.full.pdf

Proponuję też skargę do izby lekarskiej jak już chcesz w to brnąć.
2011 - nienasieniak, IB, 2xBEP, Mazowiecki Szpital Onkologiczny we Wieliszewie
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum

Postprzez dstasiu » 04 Cze 2012, 20:40

Wysłalem do Pana Dyrektora ds lecznictwa LINK z prośba o poradę jak uzyskać TK moje ostatnie jesli kierujemy sie tabelką nr 4 chociaż odpłatnie. zobaczymy co odpowie
dstasiu

Postprzez poznaniak » 05 Cze 2012, 22:02

Ważna sprawa, jestem też ciekaw, bo jestem 5 rok na obserwacji, ale miałem nienasieniaka, też podobnie wygląda u mnie kontrola... ani razu TK, tylko markery, USG i RTG klatki piersiowej. Przy nienasieniaku wytyczne chyba są podobne...?
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez thinkpositive » 06 Cze 2012, 08:47

Przy nienasieniaku wygląda to conajmniej dziwnie wg ESMO.
Zerknij (Tabelka nr 5):
http://annonc.oxfordjournals.org/conten ... 7.full.pdf
Po drugim roku nie zalecają już TK.

Wytyczne USA są zupełnie inne i zalacają TK przez całe 5 laty tylko częstotliwość spada w każdym roku.
Kurde, rozbieżność jest dużo za duża...
Ostatnio edytowany przez thinkpositive, 06 Cze 2012, 12:21, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum

Postprzez acidtekk » 06 Cze 2012, 08:56

Mi się wydaje słuszne ... i tak przyjęła moja Pani Doktor ... że robimy w pierwszym roku naprzemiennie TK jamy brzusznej i USG w odstępach 3 miesięcznych, i 2 x w roku RTG płuc w 2ch projekcjach i jedno TK klatki piersiowej, oczywiście naprzemiennie. Do tego komplet markerów co 6 tygodni. O drugim roku i kolejnym nie rozmawialiśmy jeszcze szczegółowo, ale zrozumiałem że przez 5 lat przynajmniej raz w roku odbędą sie pełne badania tomograficzne. W moim przypadku mowa o nasieniaku pT1 N0 M0 S0.

Pozdrawiam,
acidtekk

Postprzez thinkpositive » 06 Cze 2012, 12:20

Sorki. W moim ostatnim poście powinno być "Przy nienasieniaku wygląda to....".
Już poprawiłem.
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum

Postprzez annamariajopek » 08 Cze 2012, 11:08

Witajcie
Czy mogłabym prosić o nr telefonu do prof. Kwiasa? Szukam teraz dobrego lekarza do konsultacji i dalszego postępowania w podobnym przypadku do waszego,pacjent jest już 7 lat po operacji i małej dawce naswietlań, które nadzorował dr. Milecki z Garbar . Ale to tak zabiegany lekaez , że rozmowa 5 minutowa z nim jest niemożliwa, czekaliśmy raz 5 godzin , a gdy w koncu sie udało wejsc do gabinetu poswiecił nam dosłownie 3 minuty.Rozważam wizytę u Dr, Teresiaka on jest tam ordynatorem , ale nie wiem czy to ma sens w ogóle.Ostatnie zlecone rtg było 7 lat temu przed operacją .Ale TK i USG i markery są zlecane co roku.
Jeśli macie już wiedzę do kogo w POZNANIU warto sie zgłosić to proszę podajcie namiary. pozdrawiam.
annamariajopek

Postprzez dstasiu » 08 Cze 2012, 22:10

w poznaniu ciężko ja jestem 5 lat po i o TK moge zapomnieć. zreszta według tego schematu to po 5 latach tylko markery zostają raz na rok
dstasiu

Postprzez troll » 11 Cze 2012, 00:11

Witaj dstasiu,

Schemat to jedno a praktyka kliniczna to drugie. Oczywiście po 5 latach "teoretycznie" jesteś zdrowy, natomiast raz do roku walnąć sobie komplet "markery + USG brzucha + RTG klatki w dwóch projekcjach" jest moim zdaniem bardzo sensowne.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez dstasiu » 11 Cze 2012, 19:52

USG robie sobie prywatnie co pól roku , rtg i markerki w WCO raz na rok. Niestety WCO poznań skapi badań i usg prywatnie robię. wysłałem panu dyrektorowi ds leczenia schemat do dziś cisza, może trawi. Płacimy skladki a i tak prywatnie musimy robić badania. Jakbym zawierzył lekarzowi u którego byłem na kasę chorych z jąderkiem to ..... wole nie mysleć co by było, dzieki Bogu cos mnie tkneło i poszedłem do pani doktor na USG , zresztą chodze do niej do dziś. '
Pozdrowiona , dzieki Trollu za sugestię lepiej wiecej usg jak mniej tym bardziej ze nie jest szkodliwe.
Zdrówka wszystkim życzę
damian
dstasiu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 23 gości