PROŚBA O PORADĘ

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: PROŚBA O PORADĘ

Postprzez marcin-UK » 03 Kwi 2012, 16:53

hej
jestem po usg

otoz podobno mam wielkie torbiele na lewym i prawym jadrze< na prawym nieco mniejsze> i ostre zapalenie nic wiecej nie wiem bo lekarz ktory robil scan ma wyslac wyniki do mojego gp i za jakis tydzien beda wyniki

mam do Was jako znawców tematu pytanie

czy skoro mam torbiel i pwoduje ona stan zapalny czy jest to podstawa do tego zeby to usunac? bo natybiotyki nie pomagaja leki pbolwe srednio- ledwo chodze i ledwo sie juz czuje bo boli jak cholera.
marcin-UK

Postprzez troll » 03 Kwi 2012, 17:01

Witaj,

Tę sprawę musisz omówić z Twoim urologiem. Badanie USG może pomóc sprecyzować, czy są to torbiele (czyli przestrzenie płynowe) czy zmiany lite. Nie doradzimy Ci niestety nic więcej w tym momencie.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez thinkpositive » 03 Kwi 2012, 18:47

Hej,

Sprawa opieki medycznej w UK jest specyficzna i sugestia Trolla nie jest taka łatwa do wykonania (wiem, bo mieszkałem tam prawie 4 lata).

Tak jak wcześniej wspomniałem, lekarz pierwszego kontaktu (GP) ma dużo wyższe kompetencje niż w Polsce(niestety te kompetencje mają się często nijak do wiedzy tegoż specjalisty) i lekarze Ci leczą pacjentów bardzo długo (gdzie w Polsce rolę przejąłby dawno laryngolog, urolog, ginekolog, ortopeda,etc.).

Przykład: Kolega bujał się z lakarzami w UK bardzo długo, aż przyjechał do Polski i zajęli się nim lokalni lekarze...w ciągu paru dni został zakwalifikowany do usunięcia nerki z powodu guza.... W UK długo podstawowym lekiem był Paracetamol (tamci lekarze są chodzy na punkcie paracetamolu).

Poza tym niektóre metody komunikacji są często przedpotopowe. Wyniki Marcina wędrują do jego GP najprawdopodobniej pocztą (sick!).

Pójście do specjalisty prywatnie wiąże się z bardzo dużymi kosztami.

Kurcze, nie wiem nawet co Ci doradzić, bo moje doświadczenia na GP się kończyły...

Na pewno gdybyś miał od pracodawcy prywatną opiekę medyczną to byłoby łatwiej (jakiś Health Insirance np. BUPA). Bupę możesz sobie nawet sam kupić.
2011 - nienasieniak, IB, 2xBEP, Mazowiecki Szpital Onkologiczny we Wieliszewie
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum

Postprzez marcin-UK » 03 Kwi 2012, 19:09

no nic poczekamy

w razie czego na 2 maja mam bilet do polski to moze w pl mi cos poradza jak do tego czasu tu sie nie wyjasni
dzieki za odpowiedz

fakt uk to dzwiny kraj - taki gierkowski system z lat 70tych tu panuje
marcin-UK

Postprzez marcin-UK » 23 Kwi 2012, 14:50

hello

dopiero dzis mi zdiagnozowano co mi dolega!!!!!!!!!!!!!!!!! po poltora miesiaca wiem ze mam przepukline pachwinowa ale jakas nietypowa bo objawow normalnych nie ma ale to powoduje ucisk i dlatego odczuwam bol jadra
zeby sie mna ktos zajal to musialem prawie przestac chodzic i dopiero dzis sie mna na powaznie zajeli- slabo zrozumialem goscia wiec dokladnego stanu nie znam ale mam skierowanie na interwencje chirurgiczna

w miedzy czasie zdiagnozowali mi te torbiele na jadrach tez wiec tez sie zdecyduje to usunac a co sie jeszcze okaze wtrakcie to sie zibaczy

dziekuje za pomoc i zycze sukcesow w walce z nowotworem jadra

dzieki temu forum nauczylem sie badac jadra !!!!!!!!!!!!!! i wszystkim znajomym mowie zeby sobie badali
marcin-UK

Postprzez troll » 24 Kwi 2012, 19:00

Witaj,

Mam nadzieję, że nie będzie to nowotwór :) Daj znać jak się wszystko potoczyło.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości