przez thinkpositive » 03 Kwi 2012, 18:47
Hej,
Sprawa opieki medycznej w UK jest specyficzna i sugestia Trolla nie jest taka łatwa do wykonania (wiem, bo mieszkałem tam prawie 4 lata).
Tak jak wcześniej wspomniałem, lekarz pierwszego kontaktu (GP) ma dużo wyższe kompetencje niż w Polsce(niestety te kompetencje mają się często nijak do wiedzy tegoż specjalisty) i lekarze Ci leczą pacjentów bardzo długo (gdzie w Polsce rolę przejąłby dawno laryngolog, urolog, ginekolog, ortopeda,etc.).
Przykład: Kolega bujał się z lakarzami w UK bardzo długo, aż przyjechał do Polski i zajęli się nim lokalni lekarze...w ciągu paru dni został zakwalifikowany do usunięcia nerki z powodu guza.... W UK długo podstawowym lekiem był Paracetamol (tamci lekarze są chodzy na punkcie paracetamolu).
Poza tym niektóre metody komunikacji są często przedpotopowe. Wyniki Marcina wędrują do jego GP najprawdopodobniej pocztą (sick!).
Pójście do specjalisty prywatnie wiąże się z bardzo dużymi kosztami.
Kurcze, nie wiem nawet co Ci doradzić, bo moje doświadczenia na GP się kończyły...
Na pewno gdybyś miał od pracodawcy prywatną opiekę medyczną to byłoby łatwiej (jakiś Health Insirance np. BUPA). Bupę możesz sobie nawet sam kupić.
2011 - nienasieniak, IB, 2xBEP, Mazowiecki Szpital Onkologiczny we Wieliszewie