Nienasieniak PT1a,N0 M0- Piotrek, Poznań

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Świeży przypadek. Guz jądra prawego- Piotrek, Poznań

Postprzez Michalest » 19 Wrz 2023, 16:20

To gdzie się leczysz Viss ? No ja właśnie jestem po wycięciu guza 4mm, teraz oczekiwanie na biopsje jądra
Michalest

Postprzez Piotrula » 20 Wrz 2023, 10:29

No ja też jeszcze nie wiem do końca jakiego onkologa wybrać.

@Viss- a wiesz, czy możliwa jest sytuacja, gdzie dr Sarosiek będzie nadzorować leczenie "zdalnie", tzn. jako konsultant?
Bo jeżdżenie na wizyty i badania (mam nadzieję, że nie na chemię, no ale to już nie zależy ode mnie) za każdym razem do Warszawy to jednak problem. Ale gdyby chodziło o to, żeby spotkać się raz z kompletem badań i później tylko np. telefonicznie/zdalnie/mailowo ustalać dalszy tok leczenia, to byłoby to już dużo bardziej rozsądne rozwiązanie.

Pozdrawiam

P.S.
Jestem po wynikach markerów 7 dni po zabiegu, ogólnie jestem bardzo pozytywnie nastawiony po tym, bo AFP spadło do 12 przy normie <9, a bHCG jest już w normie: wynik 2< przy normie 3<.
Jak często teraz trzeba robić badania- czy cały czas co tydzień, czy np. teraz za 2-3 tygodnie?
Piotrula

Postprzez Michalest » 20 Wrz 2023, 10:51

Piotrula a urolog ci zlecił te markery tydzień po operacji ? Bo ja właśnie po wycięciu wczoraj miałem zabieg. Markery miałem robione ponad tydzień temu i przed wczoraj po przyjęciu do szpitala. I dzisiaj mi pwoiedzial ze za 12 dni zdjęcie szwów i wtedy wystawi skierowanie na markery. Co wy o tym myślicie ?
Michalest

Postprzez Kevin1301 » 20 Wrz 2023, 11:23

Ja chemioterapię przechodziłem w Katowicach, ale wszystkie wyniki badania co miałem robione wysyłałem do Dr Sarosieka i czekałem też na jego odpowiedź, i tak nadzorował jakby leczenie. Mimo to przełożyli my cykl o tydzień przez słaba krew, ale udało się leczenie zakończyć sukcesem, i czekam teraz na opis TK po 3 mies od zakończenia leczenia, a po leczeniu TK już było ok,.więc mam nadzieję że i teraz tak będzie. Dużo zdrówka życzę
Kevin1301

Postprzez Piotrula » 21 Wrz 2023, 22:05

@Kevin1301- dziękuję i wzajemnie.

@Michalest- no właśnie w wypisie ze szpitala dostałem informację, żeby zrobić badania markerów po 7 dniach- ostatecznie jednak okazało się, że skierowania nie wystawili i trzeba było zapłacić za badanie w laboratorium. 64 zł, więc nie majątek- aczkolwiek przy ilości badań, która jeszcze potencjalnie mnie czeka, to jednak wolałbym dostawać skierowania :)
Piotrula

Re: Nienasieniak PT1a,N0 M0- Piotrek, Poznań

Postprzez Piotrula » 04 Paź 2023, 20:27

Cześć i czołem koledzy w doli i w niedoli.

W końcu odebrałem wyniki z histopatologii:
50% nasieniak (semionoma)
20% rak embrionalny (embryonal carcinoma)
20% yolk sak tumor
10% potworniak

Wg stagingu guz to pT1a. W takim razie kompletny staging to jak rozumiem:
pT1a, S1 (markery przed zabiegiem przekraczające normy, ale mieszczące się w przedziale LDH <1,5 x norma oraz hCG(mIu/ml) <5,000 oraz AFP (ng/ml) <1,000), N0 M0 (brak zmian w węzłach chłonnych ani przerzutów).

Poza tym w zeszły czwartek markery: wszystko w normie:
LDH: 157
bHCG <2,30 przy normie 0,00- 5,00
AFP 3,86 normy 0,89- 8,78.

Ogólnie: wygląda to jak dla mnie bardzo dobrze :)
Piotrula

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości