Świeżo po rozpoznaniu

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Świeżo po rozpoznaniu

Postprzez PiotrekzŁodzi » 06 Lut 2024, 15:27

Jak masz skierowanie na TK to wpisz w google hasło typu "tomografia nazwa Twojego miasta" i dzwoń po takich miejscach - tylko pamiętaj, że zanim ustalić nowy termin w nowym miejscu, musisz odblokować już umówiony termin. Ja tak przyśpieszyłem TK o całe 2 tygodnie.
Miej przygotowane dane typu PESEL, numer karty DILO oraz informację o rozpoznaniu.
Przy wyborze onkologa, kieruj się tym co piszą na forum, aby nie trafić w ręce kogoś niedoświadczonego.
Wszystko powyższe możesz oczywiście konsultować tutaj.
Powodzenia!
PiotrekzŁodzi

Postprzez Monikape » 06 Lut 2024, 16:11

nie ma szans na TK wcześniej. mamy 26.02. w szpitalu klinicznym terminy na cito są na maj, więc pani dr poleciła nam łapać ermin na luty.
karta dilo już nie ma podobno znaczenia, bo my już jesteśmy PODOBNO poza diagnostyką.
ja nie wiem, jak to działa, ale chaos jest totalny.
mamy jechać do dr drobniaka.
Monikape

Postprzez miszcz » 06 Lut 2024, 16:12

Gdzie na razie się leczycie? Sucha to może być Sucha Beskidzka albo kilka innych miejsc.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Monikape » 06 Lut 2024, 16:15

na razie Kraków, Urologia w SU.
Sucha Beskidzka, przepraszam, w stresie człowiek różne rzeczy pisze.
Monikape

Postprzez miszcz » 06 Lut 2024, 16:42

Spróbujcie popytać o terminy TK w Helimedzie w Bieruniu - wyświetla się pierwszy wolny termin na NFZ 22 lutego. W Helimedzie w Żorach już 9 lutego. Trochę daleko, ale trzeba działać. Opisy są szybko, prywatnie miałem w ten sam dzień. Zadzwońcie i zapytajcie, czy nie da się przyspieszyć.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Monikape » 06 Lut 2024, 17:21

w systemie często świecą się dziwne terminy - t, gdzie umówiłam, wyświetlał się na 8.02 :( prywatnie da się szybciej. jedyne, co nas trzyma, to zabukowany wyjazd na ferie...
Monikape

Postprzez PiotrekzŁodzi » 06 Lut 2024, 17:50

Przełożyłbym ferie i inne plany na później - jednak zdrowie jest najważniejsze.
Plus, może warto jednak prywatnie zrobić to badanie, ile teraz +/- kosztuje w Waszym rejonie?
PiotrekzŁodzi

Postprzez miszcz » 06 Lut 2024, 18:24

Nie rozumiecie powagi sytuacji - tu jest walka o życie i jak najmniejsze skutki uboczne chemii, bo bez niej raczej się nie obejdzie. Zapomnijcie o feriach. Na wyjazdy będziecie mieli całe życie, obecnie priorytetem jest choroba.

Ewentualnie możecie zdobyć skierowanie na rezonans jamy brzusznej i miednicy z kontrastem przez serwisy typu receptomat i zrobić rezonans prywatnie.

Rak jądra to nie żart. Choroba jest uleczalna w ponad 90 procentach, ale leczenie 3xBEP to nic przyjemnego. Jeśli zadziałacie szybko i nie będzie przerzutów, skończy się na znacznie lżejszej karboplatynie.

Jeszcze jedno: jaki był rozmiar guza na wyniku histo-patu?
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Monikape » 06 Lut 2024, 19:06

chyba rozumiemy, bo widzimy, co jest w rozpoznaniu.
Ale sami sobie tej chemii nie zaordynujemy.
Robię, co mogę.
Wyniki histpat dostałam dzięki znajomościom 20 dni szybciej.
Po 3 godzinach wydzwaniania po TK złapałam termin prywatnie na piątek - ale opis będzie po feriach.
Onkolog w przychodni bez TK nie dam nam chemii (co również ustalilam dzięki znajomościom sprzed lat) - więc musimy mieć ten wynik.
Opis spróbujemy też załatwić na lewo, po znajomych.
Generalnie, poruszyłam w ostatnich czasach niebo i ziemię, aby wszystko poszło szybciej. Od połowy stycznia non stop gdzieś się z kimś wykłócamy. Nie chciano nam założyć DILO. Ze skierowaniem na zabieg i diagnoza od prywatnego lekarza odmówili nam przyjęcia i zabiegu w szpitalu - również się wykłóciliśmy i zabieg się odbył tydzień po diagnozie. Każdy dzień to jest walka - ale nie z chorobą, tylko z systemem.
dziś na słuchawce w jednym miejscu słyszałam, że jak mam dilo to mam dzwonić do placówki, która dilo realizuje. A w tejże placówce powiedziano mi, że dilo obowiązywało nas tylko do wydania wyniku histpat, teraz jesteśmy już poza dilo bo bil jest tylko do diagnozy, a TK możemy sobie zrobić u nich w MAJU.

Dlatego zwróćcie uwagę, co piszecie. "Nie rozumiecie powagi sytuacji" jest dla nas trochę krzywdzące. My naprawdę mamy dość, a jeszcze żadnej walki nie stoczyliśmy. W domu mamy trójkę małych dzieci i nikogo do pomocy. Muszę polegać na obcych ludziach i sąsiadach, bo wszyscy się na nas wypięli i mają swoje problemy. Mąż na zabieg jechał sam taksówką, bo ja ogarniałam szkołę i dzieci, mnie udało się do niego wpaść na 5 min, ze szpitala mnie wygonili bo "jest po terminie wizyt" (a w terminie wizyt mam na głowie dzieci, którymi do licha ktoś też się musi zająć).

Załatwiam co mogę, często godząc się na traktowanie, jakie nie powinno mieć miejsca. Chorowanie wymaga całej masy zdrowia. Psychicznego również.
Monikape

Postprzez Monikape » 06 Lut 2024, 19:14

guz lity 3,5x2,5x2 cm
Monikape

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 23 gości