dar122333 / IA / carcinoma embryonale

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Błagam o pomoc, mój przypadek

Postprzez troll » 15 Kwi 2011, 19:27

Witaj,

Przede wszystkim cieszę się, że trafiłeś na takiego dobrego lekarza. Pozazdrościć przy poziomie polskiej urologii :) Wszystko zmierza w dobrym kierunku. Czekamy teraz na wynik TK. Pamiętaj zrobić markery w 7 dniu po zabiegu i potem już po konsultacji onkologicznej.
Prawdopodobnie będzie rozpoznany II stopień zaawansowania klinicznego i będziesz potrzebował 3 kursów BEP ale wszystko na pewno będzie wiadomo po ponownym oznaczeniu markerów oraz tomografii.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez dar122333 » 16 Kwi 2011, 07:57

Eh już się psychicznie na to nastawiłem :) trudno życie!

7 dni po zabiegu? coś mi się obiło o uszy że 21 dni. Ale żaden problem zrobię. Apropo jednostek to:
B-hCG mIU/ml norma 0-5,3
AFP ng/ml norma 0-7
CEA ng/ml norma 0-3,4
LDH U/I norma 135-225
dar122333

Postprzez dar122333 » 20 Kwi 2011, 15:29

Witam ponownie!

Chyba jest dobrze :) Dziś wypadł siódmy dzień po orchidektomii więc zrobiłem markery ( tylko te które miałem podniesione przed operacją ) i tu miłe zaskoczenie :)

B-hCG 5,88 mIU/ml norma 0-5,3
AFP 50,04 ng/ml norma 0-7

W dniu Operacji

B-hCG 202,15 mIU/ml norma 0-5,3
AFP 156,23 ng/ml norma 0-7

Czy to możliwe, że powiększone węzły około aortalne które wg. lekarzy są pierwszymi ogniskami przerzutów skoro jak widać markery tak ładnie poleciały w dół?? Wprawdzie nie jestem lekarzem ale wydaje mi się, że jeśli węzły w śródpiersiu są zaatakowane przez te same komórki rakowe co jądro to markery ( szczególnie beta-hCG ) nie powinny być niemal w normie.
dar122333

Postprzez troll » 21 Kwi 2011, 12:36

Witam,

Super, spadek markerów zgodny z okresem ich półrozpadu. To jak się domyślasz dobra wiadomość. Natomiast powiększone węzły niestety mogą być ogniskami nowotworu nawet jeśli markery spadają. No i nie mamy na myśli początkowego (śródpiersiowego) odcinka aorty a oczywiście aortę brzuszną, wokół której położone są węzły chłonne, które rzeczywiście są pierwszą stacją przerzutową w nowotworze jądra.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez dar122333 » 21 Kwi 2011, 12:47

Eh... a już miałem nadzieję, że na tym koniec. No nic pozostało walczyć dalej. Jutro jadę na ściągnięcie szwów i otrzymam w końcu wynik TK kl. piersiowej. Napiszę dokładnie jak opisane są owe powiększone węzły. Póki co słowo przerzuty usłyszałem od lekarzy w oparciu o RTG klatki.

Dzięki za rozwianie wątpliwości!

Pozdrawiam Darek!
dar122333

Postprzez dar122333 » 22 Kwi 2011, 14:54

Witam serdecznie!

Byłem dziś na ściągnięciu szwów i odebraniu opisu TK kl. piersiowej. Pojawił się problem a właściwie dwa:

Opis TK:

"Uwaga!!! badanie to, ze względu na słabe wysycenie kontrastem nie można traktować jako ANGIO-TK
Nie wykazano ognisk metaplazmatycznych w miąższu płucnym. Nie stwierdzam również powiększonych węzłów chłonnych śródpiersiowych. Nie uwidoczniono również ognisk metaplazmatycznych w rusztowaniu kostnym kl. piersiowej."

I tu pytanie czy takie badanie jest wiarygodne, czy mogę się już cieszyć? Skoro w dniu przyjęcia kilku doświadczonych lekarzy oglądało moje RTG klatki i wspólnie stwierdzili że mam powiększone węzły około aortalne lub zmiany guzowate. Stąd też wykonali TK klatki. A tu niespodzianka opis czysty.

Druga sprawa to miano mi dziś ściągnąć szwy jednak po obejrzeniu rany przez jednego lekarza później przez drugiego nie zrobiono tego. Dlaczego? Rana ciągle krwawi/sączy się z niej żółta ciecz na kilku szwach dolnych. Jest mocny obrzęk pod nią do tego krwiak w mosznie wielkości kurzego jaja. Myślałem że to normalne w końcu to moja pierwsza przygoda ze skalpelem. Nie bardzo wiedzieli skąd i dlaczego to jest aż zobaczyli na brzuchu spory jeszcze fioletowy siniak. Okazało się że dostałem po operacji zastrzyk z heparyny tuż nad raną i był zrobiony albo za głęboko albo za płytko ( nie zrozumiałem dokładnie) i to spowodowało spory obrzęk rany i krwiak w mosznie. Mam do wtorku smarować maścią heparynową lioton 1000 jeśli nie zejdzie będą to wszystko przecinać, czyścić i z powrotem zaszywać :/

Nom to tyle. Bardzo proszę o opinie szczególnie pierwszego problemu :)

Dziękuję, pozdrawiam i Wesołych Świąt

Darek
dar122333

Postprzez troll » 24 Kwi 2011, 00:16

Witaj,

Badanie TK jak najbardziej jest wiarygodne. W badaniu Angio-TK ocenia się stan naczyń a nie o to chodzi. Wszystko więc ok. Bardziej dokładnym badaniem jest naturalnie TK. Być może były to artefakty w RTG i badanie TK rozwiało wątpliwości.
Co do komplikacji, niestety każdy zabieg operacyjny obarczony jest ryzykiem, które jest nieuniknione. Przykro mi, że się tak zdarzyło tym bardziej, że wcześniej wszystko wyglądało świetnie. Stosuj się do zaleceń lekarzy i trzymam kciuki, by wszystko było już niedługo cacy.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez dar122333 » 04 Maj 2011, 16:59

Witam ponownie!

Trochę zamilkłem na jakiś czas ale na bieżąco śledzę co się dzieje na forum. Dzięki tej stronie poznałem historię Pana Jacka... eh ręce opadają. No nic mam chyba problem :/

Dziś minęło 3 tygodnie od operacji, wyniku hist-pad nadal nie ma :/ zrobiłem dziś markery i...
AFP 8,2 ng/ml norma 0-7
beta-HCG < 0,100 mIU/ml norma 0-5,3

3 tygodnie po operacji i AFP nadal powyżej normy wprawdzie nieznacznie ale czytając Wasze historie u części z Was właśnie na tak niskim poziomie diagnozowano już nowotwór. W dniu operacji AFP 156, dwa dni później 117, tydzień po operacji AFP wynosiło 50 a 3 tygodnie po 8,2. Biorąc pod uwagę czas połowicznego rozpadu AFP powinno być już w normie z tego co się orientuję a tu lipa. beta-HCG tak ładnie spadło i już w normie a AFP nadal wysokie Nie wiem może to normalne a tak niewielkie podwyższenie nie jest powodem do paniki a może się mylę? Trollu proszę o radę opinie bo zaczynam wariować :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Darek
dar122333

Postprzez troll » 04 Maj 2011, 18:18

Witam,

Spokojnie, moim zdaniem AFP ulegnie normalizacji :) Zrób samo AFP za tydzień. Natomiast z tego co czytam Twój temat to w TK jamy brzusznej i miednicy nie zobrazowano żadnych podejrzanych ognisk, TK klatki również wyszła okej. Zabieg również wykonany zgodnie ze sztuką. Jeśli markery się unormują sugeruję ścisłą obserwację.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez dar122333 » 04 Maj 2011, 18:26

Dzięki za szybka odpowiedź, tak TK j. brzusznej i miednicy ok ( ale radiolog nie znalazł guza na jądrze) TK klatki piersiowej ok ( ale problem z kontrastem a do tego zmiany na RTG sugerujące powiększone węzły lub zmiany guzowate) więc jakoś jestem nieufny to tych tomografii :) żaden problem zrobię za tydzień AFP. Trochę jestem przewrażliwiony na punkcie tego typu choroby: mama będąc w moim wieku miała guza ślinianki ( jakies 30 lat temu) po którym mocno ją pokiereszowali, kilka lat temu guz piersi... stąd te "shizy" na swoim punkcie...

Pozdrawiam
Darek
dar122333

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 4 gości