Dzisiejsza diagnoza... (29lat)

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Dzisiejsza diagnoza... (29lat)

Postprzez PiotrekzŁodzi » 15 Sty 2024, 19:14

A jak jest w I linią leczenia po przyjęciu 1xBEP jako uzupełniającej?
Po ewentualnym nawrocie, stosuje się 3xBEP czy jak to dalej wygląda?
PiotrekzŁodzi

Postprzez Damian871 » 15 Sty 2024, 22:46

1 linia leczrnia, 3xBEP albo 4xEP
Damian871

Postprzez miszcz » 15 Sty 2024, 22:53

Właśnie też się nad tym zastanawiam. Dawniej dawali 2xBEP i z tego, co zrozumiałem, później, w przypadku wznowy było 4xTIP. Ale teraz sam mam wątpliwości. Może ktoś podpyta doktora Sarosieka albo kogoś z lekarzy?
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PiotrekzŁodzi » 15 Sty 2024, 23:06

Na dniach powinienem mieć komplet swoich wyników (w końcu) które mam wysłać do dr.Sarosieka, więc jak będę miał możliwość to chętnie zapytam i podzielę się odpowiedzią.
PiotrekzŁodzi

Postprzez Slowik » 16 Sty 2024, 12:50

Wysłałem wczoraj całą swoją historię choroby, włącznie z histopatologią do dr Starosieka...

Czytam właśnie bloga Tobiasza. Super, że podzielił się swoim doświadczeniem. Coraz więcej wiem o tym "skorupiaku". Jestem z tych co chcą wiedzieć jak najwięcej by czegoś nie żałować.

Przeanalizowałem wczoraj różne przypadki na forum z nienasieniakami bez przerzutów i w większość lekarze zalecali obserwację (chociaż mój urolog wczoraj powiedział, że na moim miejscu wziąłby chemię jakby miał wybór, ale niestety nie uzasadnił mi dlaczego). Przeczytałem również, że czasem po ewentualnej wznowie (jeśli przyjęło by się zapobiegawczo chemię) organizm gorzej reaguje na koleją chemię (tak jakby przyzwyczaja się). Czy moglibyście mnie bardziej oświecić w tym temacie, dlaczego lepiej zapobiegawczo przyjąć chemię o ile zaleci to lekarz?
Slowik

Postprzez miszcz » 16 Sty 2024, 13:32

Przyjmujesz zapobiegawczo chemię, bierzesz 1xBEP. Przy wznowie 3xBEP. Do tego jeśli wznowa wykryta jest zbyt późno, masz gorsze rokowania. Miałeś bardzo dużego guza, agresywne utkanie, prawdopodobieństwo nawrotu jest ogromne.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Slowik » 17 Sty 2024, 16:01

Nie mam żadnej odpowiedzi od dr Sarosieka... :cry:

Denerwuję się bo jak zapisywałem się na początku stycznia do onkologa z Łodzi (polecanego przez jednego z Was) to dostałem termin w przyszłym tygodniu dopiero. A tu mam agresywne utkanie, TK robione w zeszłym miesiącu a Tobiasz pisał (w innym poście), że powinno się ewentualnie podać 1xBEP możliwie jak najszybciej - nie przekraczając terminu 4tyg od TK.

Zadzwoniłem jeszcze do Nu-Medu w Tomaszowie i też koniec przyszłego tygodnia, i to tylko do radiologa-onkologa...
Ehh... Masakra.
Slowik

Postprzez miszcz » 17 Sty 2024, 17:44

Mnie też swego czasu nie odpisał. Chemię brałem po znacznie dłuższym okresie niż 8 tygodni i zadziałała. Ale spróbuj załatwić jak najszybszy termin gdziekolwiek.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 18 Sty 2024, 14:49

Hej

Zadzwoń do dra Sarosieka i przedstaw swoją sytuację. Może uda Ci się umówić na wizytę. Nic nie tracisz, możesz tylko zyskać.

Jeżeli nic się nie zmieniło, to to jest jego nr:
601 310 244.

Powodzenia
CRS

Postprzez Slowik » 19 Sty 2024, 10:02

CRS napisał(a):Hej

Zadzwoń do dra Sarosieka i przedstaw swoją sytuację. Może uda Ci się umówić na wizytę. Nic nie tracisz, możesz tylko zyskać.

Jeżeli nic się nie zmieniło, to to jest jego nr:
601 310 244.

Powodzenia

Dziękuję CRS
W skrócie:
Skontaktowałem się z dr Sarosiekiem. Jeśli ta opinia może też komuś pomóc to napiszę tu co sugeruje dr Sarosiek.
Poinformował mnie, że miałem nienasieniaka jądra o zaawansowaniu pT1B N0 M0 S0 czyli stadium IB (Miszczu wychodzi na to, że najwidoczniej nienasieniaki mają również odnośniki A,B lub C)
W moim przypadku najbardziej zalecaną opcją będzie aktywna obserwacja.
Alternatywą jest 1 cykl chemioterapii BEP - mniej zalecany (tak stwierdził dr)
ryzyko nawrotu wynosi ok 20% w razie obserwacji
5% - po chemioterapii
ryzyko zgonu z powodu nowotworu jądra ok 2-3%
Ponieważ pierwsze badania obrazowe należy wykonać 3 miesiące po operacji, jest czas abym zapisał się na "normalną (NFZ)" wizytę do dr jako pacjent pierwszorazowy.
Slowik

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 27 gości