Carcinoma embryonale

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Carcinoma embryonale

Postprzez c62 » 18 Lip 2012, 06:06

troll napisał(a):Witaj,

Są też chorzy, którzy jak najszybciej po operacji chcą wstać, zrobić pierwsze kroki co sprawia, że powrót do w miarę normalnego życia to kwestia miesiąca czasu (lub nawet mniej) a całkiem normalnego funkcjonowania już nawet po pół roku od zabiegu.

Pozdrawiam

A nawet trzech miesięcy i normalnie funkcjonujesz. Zależy od organizmu. Dla mnie RPLND było bardziej "przyjemne" niż chemioterapia :-)
Rocznik 1984, rak zarodkowy jądra lewego w stadium IIC, guz pT1N3M0S0, 4xBEP, RPLND, leczenie od 01.2010 do 06.2010
http://rjforum.pl/viewtopic.php?f=9&t=263
c62

Postprzez kat1340 » 18 Lip 2012, 16:02

Sory, że się wtrące w temat, takie pytanie, czy RPLND może gdzieś w polsce wykonuje się laparoskopowo? Jakie są zalety i wady w porównaniu do konwencjonalnej operacji? Jak nie w PL to może gdzieś np. w niemczech?
kat1340

Postprzez romi » 18 Lip 2012, 20:27

laparoskopowe RPLND
viewtopic.php?f=9&t=165
Opisy w sieci szukaj w google LRPLND
Pozdrawiam
romi

Postprzez gulus1980 » 24 Lip 2012, 13:08

Witam

Dzisiaj bylem u pani doktor i powiedziala mi ze niebede mial robionego RLNPD poniewaz mam lekko zawyzone wyniki AFP i LDH i zdecydowala o wykonaniu badania PET
oto wyniki
AFP 6,79 (<6,67)
B-HCG w normie
LDH 271 (125-220)

Mam rowniez wyniki TK

Badanie TK jamy brzusznej i miednicy malej
Watroba niepowiekszona, o jednorodnym wzmocnieniu po dozylnym podaniu kontrastu.Drogi zolciowe, uklad wrotny nieposzerzone.Pecherzyk zolciowy bez obecnosci uwapnionych zlogow.
Obraz trzustki, sledziony, obu nadnerczy, nerek bez zmian.
Wezly chlonne trzewne niepowiekszone.
W przestrzeni zaotrzewnowej paraaortalnie w jamie brzusznej po stronie lewej, ponizej odejscia naczyn nerkowych pojedynczy wezel chlonny wielkosci 0,8cm, w osi krotkiej
Pozostale wezly chlonne mniejsze srednicy do 5mm
Narzady miednicy malej w badaniu TK bez ewidentnych zmian patologicznych
Wezly chlonne pachwinowe i biodrowe niepowiekszone
Uwidocznione w badaniu kosci bez cech destrukcji
Nadprzeponowe czesc pluc bez zageszczen ogniskowych
W porownaniu z badaniem poprzednim TK wlasnym wykonanym 13/04/2012 powiekszone wezly chlonne przestrzeni zaotrzewnowej znacznie zmniejszyly swoje wymiary
Wnioski;
Obraz TK zmian wezlowych w przestrzeni zaotrzewnowej spelnia kryteria regresji zmian w wyniku prowadzonego leczenia.

TK klatki piersiowej

W plucu prawym przy szczelinie skosnej podoplucnowo pasmowate zageszczenia o charakterze zmian wloknistych.
Poza tym pluca bez zageszczen ogniskowych, prawidlowo powietrzne
Jamy oplucnowe wolne od plynu.
W obrebie srodpiersia powiekszonych wezlow chlonnych nie stwierdza sie.
W srodpiersiu przednim tkanka tluszczowa o wzmozonej densyjnosci co odpowiada przetrwalej grasicy.
Wezly chlonne w dolach pachowych owalne z dobrze zaznaczona wneka tluszczowa, onkologicznie niepodejrzane.
Kosci uwidocznione w badaniu bez zmian ogniskowych podejrzanych o charakter przerzutowy.
Wnioski;
W badaniu TK klataka piersiowa bez cech rozsiewu procesu npl.

Prosilbym o opinie ekspertow w sprawie tych wynikow i dalszego postepowania

Z gory bardzo dziekuje i Pozdrawiam
gulus1980

Postprzez troll » 24 Lip 2012, 19:15

Witaj,

Ewidentnie PET-CT nie jest postępowaniem właściwym w Twoim przypadku. Nie udowodniono, że nienasieniaki mogą być obiektywnie oceniane w tym badaniu.

Natomiast odnośnie Twojej sytuacji. W TK obserwujemy bardzo znaczną regresję zmian, obecnie na granicy fizjologicznej wielkości. To bardzo dobra wiadomość. Natomiast tak niewiele podwyższony wynik AFP czasami pozostaje u chorych u których choroba została całkowicie wyleczona. Jeżeli nie będzie on wzrastał to sytuacja będzie analogiczna jak u syna Romiego - popatrz na jego temat na Forum. LDH z kolei jest markerem niespecyficznym dla nowotworów jądra i jego analiza powinna uwzględniać ocenę całej sytuacji klinicznej a nie samego markera jako pojedynczej wartości. Moim zdaniem nie należy podejmować decyzji o RPLND pochopnie.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez gulus1980 » 25 Lip 2012, 11:51

Trolu dziekuje Ci za odpowiedz i naprostowanie mi tego, mam nadzieje ze pani doktor robi mi tego PETa tylko dlatego ze sa zawyzone te wyniki i cos jej to pokaze ale ogolnie juz jestem szczesliwy ze chyba ta choroba mnie po malu opuszcza.
Jeszcze raz wielkie dziekuje i Pzdrawiam
gulus1980

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości