po dłuzszym pobycie na tym forum jako obserwator chciałbym sie podzielić moją historią.Cieszę że znalazłem to forum bo naprawdę pomogło mi w trudnych chwilach i zdecydowanie zwiększyło moja wiedzę.
Historia pechowo zaczęła się 13-tego kwietnia tego roku kiedy to wykryłem guz na jądrze- potem wypadki potoczyły się bardzo szybko
dzięki prywatnemu ubezpieczeniu z firmy zrobiłem nastepnego dnia usg jadra, a 18/04 zostałem przyjęty na oddział urologii w Łodzi
Markery przed orchidektomia LDH 160; AFP 3,69; Beta HCG <0,1
20.04 zabieg orchidektomii lewostronnej
Po tygodniu dostałem opis histopatologiczny:
Makroskopowy:Jadro z guzem litym barwy białej z wylewami krwi i drobnymi obszarami martwicy o wymiarach 2.6 x 2,2 x 2 ( na usg wczesniej okreslany na 1,5cm)
Mikroskopowy: Guz mieszany z komórek rozrodczych. dominuje utkanie raka zarodkowego.drobne ogniska nasieniaka. Nowotwór nie nacieka osłonki białawej ani najadrza. W naczyniach jądra i osłonki obecne zatory o utkaniu raka zarodkowego. Jadro z cechami zaniku.
w związku z tym zostałem zakwalifikowany na leczenie na odziale onkologii w Łódzkim Koperniku
02/05 ponownie oznaczono mi markery: LDH 140; AFP 2,7; beta HCG 0,1
RTG klatki/ TK jamy brzusznej/ USG jamy brusznej nie wykazały zmian
11.05 zostałem przyjęty na onkologie, gdzie poinformowano mnie iż otrzymam 2 kursy BEP
Cisplatin 40mg/Vepesid 200mg/Bleo 30j
I tu zaczyna się ciekawie podczas pierwszej dolewki Bleo pani doktor poinformowała mnie, ze już jestem zdrowy i nie podadza mi drugiej serii, mimo wcześniejszych ustaleń.
Czy gdzieś praktykuje się tylko jedną serię BEP? podobno wogóle nie powinni mi podawać chemii (jakiś inny lekarz był temu przeciwny)
na wypisie miałem wpisany stan kliniczny IB/ T2N0- na moje stwierdzenie ze przy stadium klinicznym IB ESMO zaleca 2 kursy BEP; pani doktor stwierdziła ze na wypisie sekretarka sie pomylila skresliła i wpisała stadium IA.
To w koncu jakie ja mam stadium IB czy IA ?
w kazdym razie podjąłem decyzje o skonsultowaniu tego z innym osrodkiem.- padło na CO w Bydgoszczy, o którym słyszałem dobre rzeczy- tam z kolei dziwili sie decyzji i zadecydowali o podaniu 2 kursu BEP o tym samym natężeniu co poprzedniu- miałem go w zeszłym tyg a w przyszy poniedziałek bede miał 2 dolewkę bleo.
Mam nadzieje że moje decyzja o przeniesieniu sie do bydgoszczy byłą dobra...
jeszcze jedna kwestia - jak długo te cytostatyki utrzymują się w organizmie? Kiedy bede mógł wrócić do jazdy na rowerze( ale nie takiej spacerowej -tylko szybkiej powiedzmy 20km w godzine utrzymujac puls na 70%max) czy tez treningów ogólnorozwojowych na siłowni?
jak wyglada sprawa z witaminami i minerałami po chemioterapii? Do tej pory codziennie łykałem magnez i tran- czy są jakieś przeciwwskazania?