Carcinoma embryonale z domieszką chorioncarcinoma

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Carcinoma embryonale z domieszką chorioncarcinoma

Postprzez kklasa » 01 Paź 2011, 12:57

Witam wszystkich

Ja również zacząłem mój bój z rakiem jądra.
W chwili obecnej jestem 2,5 po operacji usunięcia lewego jądra i odebrałem wyniki histopat. i proszę o interpretację bo z tego co wyczytałem to ta "domieszka" jest dość rzadka wiec muszę wiedzieć więcej.

"Rozpoznanie (opis makroskopowy):
.... jadro wym. 5x3x2,8 cm w osłonce białawej z najądrzem wym. 4x1x1 cm, z kikutem powrózka nasiennego dł. 8 cm, otoczone osłonkami.
Pod osłoną białawą widoczny w obrębie jądra szary, ziarniany, policykliczny guz, z drobnymi wylewami krwi w jego obrębie wym. 1,6x1xcm, który makroskopowo wydaje się naciekać osłonkę białawą. Guz nie dochodzi do wnęki, nie nacieka najądrza. Jądro poza guzem niezmienione.

Mikroskopowo:
Carcinoma embryonale testis.
- dominujące utkanie guza stanowi Carcinoma embryonale, wśród niego znaleziono domieszkę chorioncarcinoma (IHC- BHCG+)
- nowotwór dochodzi do osłonek jądra, nie przekraczjąc ich.
- wnęka jądra, najądrze oraz linia odcięcia powrózka wolne od nowotworu."

Przed operacją MARKERY :
LDH 161 IU/l
BHCG - 87,0 mIU/mL [0-3]
Alfa fetoproteina - 13,9 IU/mL [<7.0]

po operacji nie robiłem markerów jeszcze za wcześnie chyba. Tk 04,10,2011. RTG nic nie wykryło.

Tu pytanie jestem z Trójmiasta i pewnie trzeba do doświadczonego onkologa, możecie kogoś polecić.
Dzwoniłem do szpitala w Redłowie - rejestrują na styczeń 2012 - a to chyba trochę późno.

Pozdrawiam

kklasa
kklasa

Re: Carcinoma embryonale z domieszką chorioncarcinoma

Postprzez troll » 01 Paź 2011, 17:22

Witaj,

Przede wszystkim najważniejsze, że jesteś już po zabiegu.
W wyniku h-p usuniętego jądra stwierdzono nienasieniaka (nowotwór mieszany zbudowany z komponenty raka zarodkowego typu dorosłego oraz raka kosmówki). Oba utkania są złośliwe i w dość łatwy sposób przerzutują zarówno drogą limfatyczną jak i krwionośną. Poza tym rak kosmówki produkuje marker bHCG (podobnie jak łożysko), natomiast czysty ca. embryonale markerów nie produkuje. Na Twoją korzyść przemawia fakt, że guz w jądrze był niskozaawansowany (pT1).
Teraz czas na badania pozwalające określić stopień zaawansowania klinicznego choroby oraz zaproponować Ci optymalny sposób postępowania.
Prawdopodobnie nie ma przerzutów odległych, prawdopodobnie także nie zostaną stwierdzone przerzuty w węzłach chłonnych poniżej przepony (niskie zaawansowanie pierwotne zmiany, czyste RTG).
W tej chwili sprawą ważną jest:
- TK jamy brzusznej, miednicy małej
- TK klatki (jeśli dostałeś na takowe skierowanie)
- ponowne markery (AFP, bHCG, LDH - już najwyższy czas by je zrobić)

Odnośnie poradni onkologicznej, do której powinieneś zgłosić się najlepiej posiadając wszystkie wyniki (maksymalnie połowa, końcówka października) - Wejherowo na pewno (dr Adamowicz), w Gdańsku UCK (http://www.uck.gda.pl/content/view/156/445/).

Najważniejsze to skonsultować się w miarę szybko. Gdybyś miał jakieś pytania (również po wizycie u onkologa), wątpliwości, wal śmiało.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kklasa » 01 Paź 2011, 18:56

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Myślałem właśnie nad Wejherowem, bo tam byłem operowany.
USG wykazało powiększony węzeł pachwinowy ale o normalnej echo strukturze.
Mam pytanie o ból w okolicy lędźwi jak to ma się do raka jądra, bo miewałem takie od około 2-3 lat z przerwami ale wydaje mi się że to coś innego raczej.
Pozdrawiam

kklasa
kklasa

Postprzez troll » 01 Paź 2011, 19:01

Witaj,

Ból w okolicy lędźwiowej jest w niektórych przypadkach charakterystyczny dla choroby jaką jest nowotwór jądra, bo może świadczyć o obecności przerzutów do najczęściej zajmowanych węzłów chłonnych przestrzeni zaotrzewnowej (czyli mniej więcej lędźwie). Natomiast taki ból, jakkolwiek może (i powinien) być powodem do konsultacji z lekarzem (często tak właśnie dochodzi do rozpoznania raka jądra - mały guz w jądrze rozsiewa się szybko do węzłów) to jeszcze nie oznacza, że jednak do takiego rozsiewu doszło. Rozsiew można podejrzewać dopiero po utrzymującym się podwyższonym poziomie markerów i rozpoznać po badaniu TK jamy brzusznej. Może to być równie dobrze ból pochodzący od kręgosłupa etc, etc. Nic nie jest przesądzone.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kklasa » 01 Paź 2011, 21:43

Dziękuję bardzo za informacje.

Pozdrawiam
kklasa

Postprzez troll » 11 Paź 2011, 18:41

Witaj,

Jakieś wieści? TK zrobione? Markery ok?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kklasa » 12 Paź 2011, 13:17

Byłem wczoraj u onkologa w Wejherowie u Pani Dr J. Trella i 7 listopada 3 cykle BEP.
Markery zrobiłem :
LDH 303 [240-480] - 12,09,2011 było 161 - ale inne laboratorium.
Beta HCG 104 [0-3] - 02,09,2011 było 87,0 [0-3]
alfa Fr 7,8 [<7] - 02,09,2011 było 13,9 [<7]

operacja była 13,09,2011

TK jamy b. i miednicy wykazało przyaortalnie powiększone węzły chłonne największy 22 mm

Wygląda jakby "kosmówczak" się przerzucił do węzłów ale to potwierdzi kontrola markerów zwłaszcza Beta HCG około 4,11.

Dr Adamowicz ma już full do końca roku.
mam zrobić TK klatki piersiowej w między czasie.
kklasa

Postprzez kklasa » 12 Paź 2011, 18:37

i jest przesunięcie chemii na 14,11,2011 bo przecież 11,11 jest wolny.
kklasa

Postprzez troll » 12 Paź 2011, 22:09

Witaj,

Mam wrażenie, że to zbyt odległy termin jeśli chodzi o rozpoczęcie chemioterapii. Markery idą w górę i nie należy zwlekać z rozpoczęciem leczenia. Co do powiększonych węzłów chłonnych to prawie pewne jest, że są tam obecne przerzuty nowotworu natomiast sama chemioterapia jest bardzo skuteczna i im szybciej się rozpocznie tym lepiej.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kklasa » 01 Lis 2011, 18:08

Witam, piszę w imieniu męża :-) Jest tak: chemię zaczęliśmy jednak wcześniej tj 24.10 ale w Sopocie NZOZ SOPMED,lekarz prowadzący dr Karnicka-Młodkowska. Udało się to przyspieszyć :) Samopoczucie meża ogólnie ok, mniej przyjemne objawy uboczne owszem już pojawiły się, najgorzej po podaniu bleomycyny- czyli objawy jak zmasowany atak grypy. Morfologia na tyle w normie, że można chemię podawać dalej. Niestety jest niedobór limfocytów (bierzemy zastrzyki) 1,22 g/l a w ocenie makroskopowej rozmazu krwi limfocyty 4 %, i nie ma jeszcze wyników TK klatki piersiowej.
kklasa

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Mmmm31077 oraz 2 gości