nasieniak pT1 aktywna obserwacja

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

nasieniak pT1 aktywna obserwacja

Postprzez wszymon » 23 Lut 2012, 21:38

Witam wszystkich
15 grudnia 2011 r. miałem zabieg usunięcia jądra lewego w klinice w Poznaniu na szwajcarskiej pod nadzorem znajomego (bardzo dobrego) urologa prof. Kwiasa, markery (wszystkie 3) przed i po zabiegu w dolnych granicach normy, rtg płuc ok (tylko z przodu)
wynik badania hist-pat. nasieniak pT1 ograniczony do miąższu jądra śr guza 1,5 cm. Usłyszałem od prof. żart że mam nowotwór marzenie :)
Dalej trafiłem do WCO do ordynatora radiologii, TK miednicy i jamy brzusznej wykonane 6 lutego 2012 - wszystko ok, nie było TK klatki gdybym wcześniej trafił na to forum to bym zasugerował je również.
Muszę wybrać sposób postępowania, na podstawie sugestii prof. Kwiasa i info z tego forum chcę wybrać obserwację (mam 37 lat)
martwi mnie jednak czy brak TK klatki to duży minus?
chciałbym się tak umówić z onkologiem żeby;
- co 3 miesiące wykonywać TK miednicy i brzucha co 6 TK klatki - zacznę w maju od całości
- w między czasie co 3 miesiące markery czyli w połowie między TK (czy lepiej w równo z TK)
- czy trzeba robić USG zdrowego jądra czy TK to obejmuje?
dzięki pozdrawiam wszystkich życząc zdrowia walczącym z chorobą
szymon
Ostatnio edytowany przez wszymon, 06 Mar 2012, 22:53, edytowano w sumie 1 raz
wszymon

Re: nasieniak pT1

Postprzez troll » 24 Lut 2012, 00:36

Witaj Szymonie,

Twój plan wygląda bardzo racjonalnie i jeśli lekarze zgodzą się z Tobą - skłaniam się ku temu by na to przystać. Jeśli nie było zmian w TK miednicy i jamy brzusznej - RTG klatki piersiowej jest wystarczające. Moim zdaniem przy takich wynikach obserwacja jest słusznym wyborem i osobiście przewiduję, że uchroni Cię przed jakimkolwiek leczeniem dodatkowym! Nasieniak pT1 bez zmian w TK jamy brzusznej i RTG klatki przy markerach w normie to moim zdaniem wyłącznie wybór obserwacji :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez wszymon » 24 Lut 2012, 11:05

dziękuję trollu za utwierdzenie mnie w mojej decyzji
jeszcze raz zapytam o to czy:
- markery robić w połeowie między TK czy równo z TK
- czy jądro wymaga USG co jakiś czas czy TK miednicy je obejmuje
dzięki i pozdrawiam
szymon
wszymon

Postprzez acidtekk » 24 Lut 2012, 11:16

Ja podjąłem decyzje o robieniu markerów co 1 miesiąc w pierwszym roku. Wydaje mi się, że lepiej robić w okolicy badań obrazowych, bo masz pełniejszy obraz sytuacji wynikający z posiadania kompletu badań. Troll pewnie się ustosunkuje do tego, ale tak bym zrobił.

Pozdrawiam,
acidtekk

Postprzez rafalk » 24 Lut 2012, 15:28

Witam!
Zupełnie jakbym czytał swoją historię!
- operacja na Szwajcarskiej u prof. Kwiasa
- seminoma testis pT1
- wizyta w WCO u ordynatora Radioterapii
- obserwacja
Życzę Ci, żeby nasze historie pokrywały się tylko do tego momentu, a Twoja przygoda z chorobą na tym się skończyła:)
pozdrawiam i dużo zdrówka!
Rafal 29
rafalk

Miejscowość: Wronki

Postprzez troll » 24 Lut 2012, 19:26

Witam,

USG miednicy nie obejmuje jądra, badanie USG nie jest rutynowo zalecane ale wykonanie go raz na pół roku wydaje się nie być niczym złym. Markery proponuję tak jak wyżej wraz z tomografią. Można wtedy w tym samym czasie załatwić wszystko na wizycie kontrolnej.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez poznaniak » 24 Lut 2012, 20:04

Mam pytanie do Panów z Poznania - do ordynatora to można się jakoś dostać z polecenia wspomnianego urologa, tak? Też mam obserwację w WCO od 4 lat, ale trafiłem na przypadkowego lekarza i to na oddziale/poradni chemioterapii, który to lekarz zresztą rok temu odszedł na emeryturę, więc od roku znowu jest inny. Rozumiem, że Wy mieliście sugestię i wybór...?
Życzę zdrowia i trzymam za Was kciuki.
Pozdrawiam
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez wszymon » 25 Lut 2012, 10:37

cześć poznaniak
tak jak mówisz, jak znasz paru lekarzy to ścieżka postępowania jest trochę ułatwiona ale swoje trzeba wystać i tak :)
jestem w trakcie robienia rozpoznania, co do onkologów w naszym regionie, jeżeli będzie ktoś znający się na nowotworach jądra i godny polecenia to dam znać oczywiście.

dzięki trollu za podpowiedź co do usg

pozdrawiam wszystkich
wszymon

Postprzez Łukasz » 25 Lut 2012, 11:15

Witaj wszymon,
Ja od czwartku leze na urologii w Poznaniu na szwajcarskiej wczoraj mialem zabieg usuniecia jadra badan jeszcze mi nie ujawnili wiec nic wiecej nie moge napisac.Chca mnie wypuscic dopiero w poniedzialek niestety:Jak bedziesz wiedzial cos wiecej o dobrych lekarzach w Poznaniu zajmujacymi sie naszymi chorobami to daj znac.Pozdrawiam
Łukasz

Postprzez wszymon » 06 Mar 2012, 21:25

witam wszystkich
byłem dzisiaj ustalić moją "aktywną obserwację" u ordynatora radioterapi I w WCO Poznań (\ tego co widziałem na forum minąłem się z innym forumowiczem acidapple, który nie został zbyt dobrze obsłużony) u mnie nie było tak źle :)
no i tak
- kT miednicy i brzucha co 3 miesiące
- RTG klatki w dwóch projekcjach co pół roku
- markery co 3 miesiące

pytanie do trolla lub innych ekspertów RTG klatki wystarczy czy mam sobie zrobić prywatnie KT klatki?
dzięki
szymon
P.S poszukiwania onkologa "jądrowego" w Poznaniu i okolicach trwają :)
wszymon

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Mmmm31077 oraz 2 gości