Około 5 -6 lat temu (23 lata) stwierdzone mikro zwapnienia w lewym jądrze z tego względu częściej kontrolowałem jego stan.
W zeszłym roku w Lutym na wizycie u urologa potwierdzone że nadal są ale nie grupują się i sa raczej nie groźne - cytuje " taka ich uroda, raz do roku kontrolować"
W Grudniu tego roku wyczułem zgrubienie/ guzek na jądrze + jądro było twardsze i czasami bolesne.
14.12.2022 - wizyta u tego samego urologa co w Lutym , diagnoza : podejrzenie nowotworu jądra.
Otrzymałem skierowania do szpitala Certus na ul. Grunawaldzkiej w Poznaniu.
19.12.2020 w Certusie Lekarz raz jeszcze potwierdził na USG zmianę na lewym jądrze wielkości 1,5cm .
Termin w Certusie na Orchidektomię wyznaczony na 13.01.2023...
Jak dla mnie zbyt długo więc podziałałem i udało mi się załatwić termin :
02.01.2023 - Szpital Św Rodzinny w Poznaniu na Jarochowskiego.
( w tym samym czasie natrafiłem na Forum i dzięki temu skonsultowałem się z Dr. Sarosiekiem - złoty człowiek, poświęca swój wolny czas by pomagać tak wielu osobom)
Zabieg bez komplikacji około 1h , wypis następnego dnia. Rana bolała jeszcze kilka dni szczególnie przy kichaniu..
Wcześniej wykonane markery
LDH 177
BHCG 3,02 mIU/ml
AFP poniżej 2,00
Pozostałe wyniki Morfologii bez zarzutu
Markery po zabiegu: (około 2tyg)
LDH 150
BHCG 1,4
AFP poniżej 2,00
Wynik Histopatologii dopiero po 17 dniach - 18.01.2023
Rak zarodkowy jądra (embryonal carcinoma) guz nacieka błonę białawą pT2 Obecne cechy naczyń inwazji jądra.
Po otrzymaniu wyniku Histo, dostałem skierowanie na konsultacje w szpitalu HCP Poznań - oddział Onkologiczny.
Tam dopiero wystawili skierowanie na TK i po 2 dniach miałem termin (25.01.2023
Wynik TK otrzymany dziś :
Obszar - Klatka piersiowa pachy itp, bez zmian.
Obszar Miednica - bez zmian.
Obszar jamy brzusznej:
Węzły przy lewej ścianie aorty o charakterze meta.
Na wysokości lewej nerki 2,0cm przy ścianie tylnej aorty 1,5cm
Na wysokości dolnego bieguna lewej nerki 1,6cm.
Także gnojek zdążył się przenieś w 3 miejsca w obszarze nerek.
Zalecenie 3 x BEP zaczynam w środę 08.02.2022.
Wnioski :
Warto się często badać samemu i nie czekać
Warto szukać szybszych terminów np zabiegu
Niskie wyniki markerów + super samopoczucie i zdrowie + super Morfologia nie oznacza że jesteśmy bezpieczni.
Jeśli chodzi o Poznań jak najbardziej mogę polecić szpital św Rodzinny jeśli chodzi o zabieg i doktora Szymanowsiego - chirurg z dużym stażem, konkretny w działaniu chociaż szorstki w obyciu
Minus jedynie że nie wystawili od razu skierowania na TK , jeszcze przed Histo
Dodatkowe info :
Nasiennie można oddać w GPSK na Polnej budynek D.
Najpierw należy umówić się telefonicznie , krótkie terminy.
Cena badania nasiennia 164zł .
Ale przed oddanie należy też zrobić badania na :
HIV HCV HBC HBS i VDRL - koszt około 150-200? nie wiem bo miałem w pakiecie Saltus.
Koszt mrożenia i trzymania przez rok 432zł każdy kolejny rok 400zł .
Jeśli jesteś mieszkańcem Poznania i płacisz tutaj podatki możesz skorzystać z programu i nic nie płacisz.
To chyba tyle, mam nadzieje że dla kogoś będzie to pomocne tak jak dla mnie były wszystkie posty i kontakt do Dr Sarosieka znaleziony na forum.
Pozdrawiam , dam znać jak skończę 1 Cykl .