Świeżo po rozpoznaniu

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Świeżo po rozpoznaniu

Postprzez Monikape » 29 Sty 2024, 17:13

Cześć
Jesteśmy świeżo po rozpoznaniu raka jądra u męża. Wyszło w usg. Mąż jest po zabiegu usunięcia jądra.
Przed zabiegiem oznaczał poziom markerów: ldh, beta hcg i afp - wszystkie ujemne. Czy to może coś oznaczać?
Czekamy na wynik histpat. Mąż nie dostał skierowania na TK, ani na chemię, - czy to wszystko odbędzie się dopiero po wyniku histpat? Markery mamy oznaczyć tydzień po zabiegu.
O wiele rzeczy zapomnieliśmy zapytać lekarza, bo byliśmy dość oszołomieni.
Monikape

Re: Świeżo po rozpoznaniu

Postprzez miszcz » 29 Sty 2024, 17:26

Przygotujcie pytania, pomożemy w razie wątpliwości. Ważne, że nowotwór został wycięty.

Ogólnie:

- markery w normie wskazują na nasieniaka, co byłoby dobrą wiadomością, ale niczego nie przesądzają.
- wynik histo-patu jest bardzo ważny.
- spróbujcie załatwić skierowanie na TK urologa prowadzącego. Jeśli nie da, będzie się trzeba szybko zapisać do onkologa.
- markery należy zrobić tydzień po zabiegu. Jeśli nie dostaniecie skierowania, zróbcie prywatnie.
- nie jest przesądzone, że chemioterapia będzie konieczna. Wyniki histo-patu i TK będą decydujące.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PiotrekzŁodzi » 29 Sty 2024, 17:38

Hej,
Fajnie, że napisałaś.
W sumie miszcz wyczerpał temat, ja ze swojej strony tylko bym dodał o jak największe ciśniecie o skierowanie na TK klatki piersiowej, miednicy i jamy brzusznej. Sam przerabiałem problemy z tym i sugeruje nie odpuszczać.
Histopat jest kluczowy w dalszym leczeniu i/lub obserwacji.
A co do reszty, informuj na bieżąco i śmialo pytaj.
Powodzenia!
PiotrekzŁodzi

Postprzez tobson85 » 29 Sty 2024, 18:41

Hej
Co do markerów doprecyzuję tylko dwie kwestie:
- markery w granicach normy nie wskazują na nasieniaka, jednak dosyć często właśnie w nasieniaku są w normie. Nienasieniaki też mogą przebiegać z negatywnymi wynikami markerów, więc trzeba ostatecznie czekać na wyniki badania histopatologicznego. Tylko to badanie daje ostateczny wynik, z czym ma się do czynienia
- w waszym przypadku, jeśli markery przed operacją były w normie to można badanie po tygodniu od operacji pominąć, jeśli nie macie skierowania. Wystarczy badanie przed wizytą u onkologa.

Pozdrawiam i trzymajcie się
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez miszcz » 29 Sty 2024, 19:00

Markery w normie jak najbardziej wskazują na nasieniaka. Nienasieniaki również mogą nie wydzielać markerów, jednak zdarza się to rzadziej niż w przypadku nasieniaków.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez tobson85 » 29 Sty 2024, 19:46

Miszczu, mamy zapewne na myśli to samo. Tylko inaczej to nazywamy. Dla mnie „wskazywać” to może podniesiony marker AFP na nienasieniaka.
Przy markerach w normie prawdopodobieństwo nasieniaka jest oczywiście większe niż na nienasieniaka. Jednak markery w normie mogą być równie dobrze w przebiegu nasieniakow, jak i nienasieniakow, szczególnie potworniaków jak i innych guzów, które wywodzą się z komórek innych niż zarodkowe (np. guzy z komórek leydiga, chłoniaki, itp.)
Statystycznie bHCG lub AFP w pierwszym stopniu nienasieniaka jest podwyższone u 10-20% pacjentów.
W nasieniaku bHCG podwyższa się w pierwszym stopniu zaawansowania odpowiednio u 5-10% pacjentów.
Chciałem tylko doprecyzowac, ponieważ 80% pacjentów z nienasieniakiem w pierwszym stopniu też będzie miało markery w normie.
Sytuacja zmienia się w wyższym stopniu zaawansowania.
W nasieniaku 20% pacjentów będzie miało podwyższone bHCG, natomiast w nienasieniaku wartość ta się waha w granicach do 60% dla AFP i do 40% dla bhcg co daje oczywiście dużo wyższy wynik procentowy dla korelacji jednego i/lub drugiego markera.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Postprzez PiotrekzŁodzi » 29 Sty 2024, 20:10

A ja myślę, że należy się cieszyć z markerów które są w normie, to jest dobry znak.
Jaki to będzię typ utkania to się okaże po otrzymaniu wyników histopatu. Wróżenie z markerów bywa mylne.
Ja też śledziłem przypadki, statystyki, a wyszło mi zupełnie co innego niż "oczekiwałem" - życie.

Ciśnijcie o TK, nie warto tracić na to czasu, sam trochę odpuściłem to będąc w szpitalu naiwnie myśląc, że dostanę skierowanie bez problemu parę dni po, ale musiałem się prosić - o badanie, które jest obowiązkowe w diagnostyce raka jądra. Nie róbcie tego błędu ;)
PiotrekzŁodzi

Postprzez miszcz » 29 Sty 2024, 21:02

tobson85 napisał(a):Miszczu, mamy zapewne na myśli to samo. Tylko inaczej to nazywamy. Dla mnie „wskazywać” to może podniesiony marker AFP na nienasieniaka.
Jednak markery w normie mogą być równie dobrze w przebiegu nasieniakow, jak i nienasieniakow, szczególnie potworniaków jak i innych guzów, które wywodzą się z komórek innych niż zarodkowe (np. guzy z komórek leydiga, chłoniaki, itp.)

Ile znasz przypadków guzów z komórek Leydiga i chłoniaków? To są rzadkie przypadki na tle ogółu nowotworów jądra.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez tobson85 » 30 Sty 2024, 20:09

Popatrz na inne statystyki przeze mnie przywołane. Tu nie chodzi tylko o inne, niezarodkowe nowotwory jąder.
Nie można więc mówić że markery w normie wskazują na nasieniaka, jednak prawdopodobieństwo nasieniaka jest większe przy wyjściowych markerach w normie.
tobson85
Przyjaciel Forum

Postprzez Monikape » 01 Lut 2024, 10:27

Wiem z laboratorium że są już wyniki histopatologii. Po 6 dniach od zabiegu. Nie mam ich jeszcze i spróbujemy je uzyskać, choć pewnie szpital się będzie upierać, że tylko na wizycie. Czy to że są tak szybko może być dobra prognoza?
Monikape

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 12 gości