Seminoma testis dextri- Maciek

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Seminoma testis dextri- Maciek

Postprzez Pupgo » 24 Sty 2013, 20:49

Witam wszystkich serdecznie. Od dłuższego czasu jestem z Wami duchem a teraz i ciałem:)

Mój przypadek:
W kwietniu 2012 r. zauważyłem małe zgrubienie / stwardnienie na prawym jądrze. Najszybciej jak było to możliwe (23.04.2012 r.) udałem się do urologa w Legnicy (prywatnie). Lekarz po badaniu USG stwierdził podejrzenie raka jądra. Niezwłocznie nakazał zrobić markery. Dzień później wykonałem badania markerów:
AFP: 1.42 (norma 0,5-5,5)
HCG- całkowita: 4.27 (norma <2,5)
LDH: 264 (norma <248)

W dniu 25.04.2012 r. trafiłem do 4WSK we Wrocławiu. Rozpoznanie: Guz jądra prawego. T1NxM0 S1. Stopień zaawansowania klinicznego w skali AJCC IS.
Wyniki badań: w skrócie- nerki ok (oprócz: UKM nerki prawej subtelnie poszerzony), pęcherz moczowy ok, jądro prawe wymiar w osi długiej 49mm. Struktura jądra niejednorodna. Hypoechogenna zmiana o wymiarach 28 x 15 mm, w obrębie dolnego bieguna jądra. Najądrze prawe bez zmian. Jądro lewe jednorodne echogennie. Bez zmian. Najądrze lewe bez zmian. Narządy klatki piersiowej bez zmian. AFP: 1,2 (norma 0,5-5,5), LDH 264 (norma <248)
26.04.2012 r. przeszedłem orchidektomię prawostronną.

Wynik badania histopatologicznego:
Seminoma testis dextri /diam. tu 2 cm/
Naciek nowotworu nie przekracza osłonki białawej jądra.
Epididymis et funiculus spermaticus - sine neoplasmate.
Zatorów nowotworowych w naczyniach nie stwierdzam.

Wyniki markerów z dnia 15.05.2012 r:
AFP: 1,88 (norma 05- 5,5)
HCG- całkowita: <1,00 (norma <2,5)

W maju 2012 tomografia brzucha i miednicy małej. W skrócie wszystko ok. Niestety nie posiadam wyniku (znajduje się w DCO we Wrocławiu). Następnie trafiłem do Onkomedu we Wrocławiu. Lekarz stwierdził, że jest wszystko ok. Zalecił ścisłą obserwację i cykliczne badania TK i markerów. Kazał mi się zarejestrować w DCO we Wrocławiu. W dniu 22.05.2012 r. badanie krwi, w tym z markerów tylko LDH- 150,7 (norma: 135-225).

W dniu 06.09.2012 r. TK brzucha i miednicy małej- wszystko ok.

24.10.2012 r.- kontrola w DCO:
AFP: 3,20 (norma 1,09- 8,04)
B-hCG: <1,20 (norma 0- 5,0)
LDH: nie wykonano.

11.01.2013 r. kolejna TK brzucha i miednicy małej. Czekam na wynik. Jestem zarejestrowany na 11.02.2013 r. i wtedy również otrzymam skierowanie na markery.

Do sedna, co mnie teraz zastanawia. Według schematu kontroli nasieniaka powinienem mieć wykonywaną TK 2x w roku, markery co 4x, RTG klatki piersiowej 2x. U mnie wygląda to zupełnie inaczej- odbyłem już 3 badania TK, 3 badania markerów (bez LDH!), 1 RTG klatki piersiowej (przed operacją). Ponadto czy są jakieś przeciwwskazania, abym dalej kontynuował leczenie w 4WSK we Wrocławiu a nie w DCO?

Pozdrawiam!
Maciek
Pupgo

Miejscowość: Legnica

Re: Seminoma testis dextri- Maciek

Postprzez m9nika » 24 Sty 2013, 22:24

Witaj na forum,
Pupgo napisał(a): Ponadto czy są jakieś przeciwwskazania, abym dalej kontynuował leczenie w 4WSK we Wrocławiu a nie w DCO?

Brak przeciwwskazań a nawet jest zalecane zgodnie z tym viewtopic.php?f=6&t=160
I to koniecznie u dr n. med. Grzegorza Świątoniowskiego :)

Zastanawia mnie jedno. Zauważyłam, że pierwsze markery b-HCG i LDH były nieznacznie podwyższone.
Czy w takim przypadku można traktować, że jest to nasieniak?
Ale to pytanie raczej do ekspertów ;)
Pozdrawiam.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 24 Sty 2013, 23:09

Witaj
M9nika - Chyba Maciek pytał czy dalsza kontrola może być w DCO, czy raczej przenieść się do 4WSK. Ja przynajmniej tak to zrozumiałem.
Został rozpoznany nasieniak i to jest ok - marker bHCG nieco podwyższony ale poniżej 200, AFP w normie.
Jeśli chodzi o obserwację to zalecenia są takie jakie są i jeśli badania nie są rzadziej niż w wytycznych to jest w porządku. Częstsze badania to lepiej dla pacjenta, chociaż tomografia jest inwazyjnym badaniem i nie powinna być nadużywana. Jedyne co może budzić wątpliwości to brak badania płuc, bo z tego co piszesz to nie robiono RTG i również przy okazji TK nie robiono klatki piersiowej.
Można to wszystko wyprostować, pogadaj z lekarzem, pokaż wytyczne. Na szczęście w ciągu całego czasu obserwacji nic złego się nie wydarzyło. I tak ma zostać.
Powodzenia i zdrowia
romi

Postprzez Adrian1975 » 24 Sty 2013, 23:58

cześć,
też, póki co, jestem w DCO leczony (obserwacja + chemia, orchitektomia 4WSK).
powiedz, kto Cię prowadzi w DCO, ja polecam Ziębę i Marca - konkretni i znają się na rzeczy.

Adrian,zDolny Śląsk
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez Pupgo » 25 Sty 2013, 00:54

Adrian1975 napisał(a):cześć,
też, póki co, jestem w DCO leczony (obserwacja + chemia, orchitektomia 4WSK).
powiedz, kto Cię prowadzi w DCO, ja polecam Ziębę i Marca - konkretni i znają się na rzeczy.

Adrian,zDolny Śląsk

W DCO prowadzi mnie dr Piotr Hudziec. Przy rejestracji dowiedziałem się, że już nie do niego nie ma zapisów (gabinet 24), tylko losowo do trzech innych gabinetów- lekarzy.

romi dokładnie chodziło mi o przeniesienie się do 4WSK. Jakoś mam lepsze "wspomnienia" niż w DCO. Na następnej kontroli wspomnę o wytycznych i o braku RTG klatki i niekompletnego TK. Tak się teraz zastanawiam, czy w przypadku prawidłowych markerów i "czystego" brzucha, jest również wszystko ok z płucami.

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi i wyjaśnienia.
Pupgo

Postprzez romi » 25 Sty 2013, 01:21

Jak to nazwałeś "czysty brzuch" nie musi świadczyć o czystych płucach stąd w wytycznych RTG mniej obciążające od TK. Ponieważ RTG jest mniej dokładnym badaniem, to raz w roku można wykonać TK wszystkich trzech obszarów dla pewności.
Nie miałeś przerzutów stąd pewnie decyzja o nie badaniu płuc.
Wytyczne zostały stworzone na podstawie wieloletnich badań i obserwacji i dlatego każda ich modyfikacja powinna mieć uzasadnienie.
Zalecenia dotyczące obserwacji mogą być nieco modyfikowane w zależności od oceny stanu pacjenta przez lekarza.
Pewnie zauważyłeś, że zalecenia NCCN różnią się nieco od ESMO także ich znajomość przez lekarza ustalającego schemat kontroli jest potrzebna.
Wszyscy wiedzą jak ważne jest zaufanie do lekarza i jeśli w tym względzie odczuwasz dyskomfort to zmiana jest jak najbardziej wskazana.
Pozdrawiam
romi

Postprzez troll » 25 Sty 2013, 02:43

Witam,

Bo tak jak już wspominałem niestety nie ma dużych badań oceniających konkretny schemat obserwacji. Autorzy opracowań zarówno ESMO jak NCCN zwracają uwagę na to, że są to ich "prywatne" przemyślenia bazujące oczywiście na bogatej praktyce klinicznej i jeżeli lekarz bierze na siebie odpowiedzialność i zleca obserwację inaczej to ma do tego prawo :) Natomiast nie wyobrażam sobie faktu, żeby "active surveillance" polegała na nie wykonywaniu badań obrazowych, to by była parodia. Dlatego 2,3 czy 4 TK w pierwszym roku obserwacji to sensowna decyzja. Można się też wspomóc USG w międzyokresach szczególnie w obrazowaniu narządów j.b. Natomiast markery obligatoryjnie wszystkie! (AFP, bHCG, LDH). Nie wiem skąd taka praktyka nie robienia LDH w czasie obserwacji. To, że jest to marker niespecyficzny dla guzów jądra nie znaczy, że trzeba go olać.
A takie moje pytanie - skąd decyzja o przeniesieniu do DCO skoro "na miejscu" miałeś poradnię i oddział onkologii? :) Zaważyła "wielkość" i reputacja (a raczej reklama :) ) DCO?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Adrian1975 » 25 Sty 2013, 08:17

cześć,
widzisz o nim zapomniałem, że jest dobry (przyjmuje też na dziennej chemioterapii).
rozmowy z nim, mimo, że sprawia wrażenie niedostępnego bardzo pomogły mi w podjęciu decyzji co do dalszego leczenia (+ ogromny wkład tego forum i Troll-a, któremu dziękuję).

Także, jak masz Chudźca to już jest dobrze, rozsądny człowiek, przestrzegający wytycznych (przynajmniej w moim przypadku).

Adrian
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez m9nika » 25 Sty 2013, 09:26

Witam,
Mimo że rozmowa poszła swoim tokiem, to chciałam się wytłumaczyć ;)
romi napisał(a): M9nika - Chyba Maciek pytał czy dalsza kontrola może być w DCO, czy raczej przenieść się do 4WSK. Ja przynajmniej tak to zrozumiałem.

Ja też tak zrozumiałam, dlatego poleciłam 4WSK i pana dr ;) gdyż ostatnio nie było pochlebnych opinii co do DCO.
A na temat obserwacji ciężko było mi się wypowiedzieć bo sami jesteśmy pod obserwacją, która nieznacznie odbiega od wytycznych. Ale po to mamy forum :D

A moje pytanie raczej wnikało z mojej niewiedzy, którą chciałam uzupełnić ;) gdyż moja wiedza opierała się na tym, że nasieniak nie produkuje markerów.
romi napisał(a): Został rozpoznany nasieniak i to jest ok - marker bHCG nieco podwyższony ale poniżej 200, AFP w normie.

Ta odpowiedź mnie usatysfakcjonowała :D
Pozdrawiam i życzę samych dobrych wyników!
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Pupgo » 25 Sty 2013, 09:45

romi napisał(a):A takie moje pytanie - skąd decyzja o przeniesieniu do DCO skoro "na miejscu" miałeś poradnię i oddział onkologii? :) Zaważyła "wielkość" i reputacja (a raczej reklama :) ) DCO?

Po operacji dostałem tylko informację, że mam wykonać TK w 4WSK. Niestety nie dostałem na nie skierowania. Na szczęście moja teściowa jest pielęgniarką i udało się je załatwić. Oprócz tego nie dostałem żadnych wskazówek co do dalszego postępowania.
Moja sąsiadka powiedziała mi o Onkomedzie i o w/w lekarzu. No i tak trafiłem do DCO. W mojej subiektywnej ocenie leczenie odbywa się po łebkach- chociażby niekompletne badania markerów i RTG klatki. O możliwości dalszego leczenia w 4WSK dowiedziałem się z forum.
Pupgo

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 4 gości