Prośba o pomoc w odczytaniu wyników.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Prośba o pomoc w odczytaniu wyników.

Postprzez pewuem1 » 20 Mar 2013, 11:26

Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum. Jest to mój pierwszy post, od jakiegoś czasu jednak przeglądam to forum i podoba mi się jego poziom oraz fachowa wiedza tutaj zawarta. Zwracam się z prośbą o pomoc w rozszyfrowaniu wyników badania hist-pat.

Oto fakty:
15.02.2013: zdiagnozowanie guza w lewym jądrze (badanie USG) - Uromedyk Kielce.
Skierowanie na badania:

Wyniki badań przed zabiegiem następujące:

AFP: 1,83 ng/ml beta-HCG <1,2 mlU/ml
HBsAG - ujemny Anty HCV - ujemny

TK jamy brzusznej z kontrastem:
Płuca bez zagęszczeń, bez zmian ogniskowych. Węzły chłonne śródpiersia niepowiększone. Wątroba bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe nieposzerzone. Śledziona, trzustka w normie. W lewym nadnerczu niewielkie ognisko śr 8mm - do kontroli. Nerki bez zmian ogniskowych, bez cech poszerzenia UKM. Węzły chłonne jamy brzusznej i miednicy w granicach normy (największy przyaortalny po stronie lewej wielkości 10x8mm). Pozostałe narządy jamy brzusznej i miednicy mniejszej w normie. Kości i płuca w badanym obszarze ciała bez podejrzanych zmian ogniskowych.

22.02.2013: orchiectomia jądra - Świętokrzyskie Centrum Onkologii Kielce.

Wczoraj odebrałem wyniki badania patomorfologicznego i są one następujące:

Guz:

Seminoma clasicum testis.
Średnica guza 13mm.
Guz ograniczony do miąższu jądra.
Nie stwierdzono cech angioinwazji. W otoczeniu guza rozrosty o typie intratubular germ cell neoplasai (IGCN).

pT1

Jądro z najądrzem:

W wycinkach z sieci jądra obecny naciek seminoma.
W przylegającym miąższu jądra rozrosty o typie intratubular germ cell neoplasia (IGCN)

Na tą chwile jest to wszystko co posiadam. Wizytę u onkologa mam dopiero 12.04 a chciałbym do tego czasu poznać więcej szczegółów na temat: co może mnie dalej czekać. Lekarz urolog który wręczył mi wyniki powiedział, że wszystko jest bardzo dobrze oprócz nacieku seminoma w sieci jądra i oczywiście zalecił konsultację z onkologiem. A co szanowne forum myśli o moim przypadku i jakie dalsze leczenie byłoby najlepsze.

Z wyrazami szacunku pewuem1.
pewuem1

Re: Prośba o pomoc w odczytaniu wyników.

Postprzez m9nika » 20 Mar 2013, 11:45

Witam
Zdiagnozowany guz to nasieniak.
Koniecznie zrób jak najszybciej markery AFP, b-HCG i LDH (koniecznie wszystkie trzy). Możesz zrobić je prywatnie lub poprosić w POZ o skierowanie na badania. Następne badania należy zrobić tuz przed wizytą u onkologa.
Zapoznaj się z bazą wiedzy - viewtopic.php?f=6&t=192
Obawiam się, że w twoim przypadku potrzebne będzie leczenie uzupełniające - chemioterapia. Więc termin 12.04 jest bardzo odległy. Pamiętaj, że przyjmowanie chemii powinno nastąpić nie później niż do 8 tyg. od zabiegu.
Proponuje byś swoje kroki skierował do CO-I w warszawie. Tutaj masz namiary na ośrodki referencyjne viewtopic.php?f=5&t=160
Postaraj się przyśpieszyć termin wizyty do onkologa.
Więcej dowiesz się od ekspertów.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez pewuem1 » 20 Mar 2013, 12:27

Okej, dzięki za odpowiedź, zatem najpierw markery. Do onkologa pójdę prywatnie już w ten piątek.
pewuem1

Postprzez romi » 20 Mar 2013, 12:47

Witam
Mam wrażenie, że opis histopatologiczny jest niepełny, np. linia odcięcia powrózka nasiennego czy naciekanie osłony jadra, najądrza.
Pozdrawiam
romi

Postprzez troll » 20 Mar 2013, 17:57

Witam,

Nie chciałbym się domyślać ale po pierwsze na pewno nie jest to pT1 ale pT2 a po drugie pomimo stwierdzenia, że guz ograniczony do jądra to jednak przydałaby się ocena linii odcięcia powrózka, samego powrózka nasiennego, osłonek jądra oraz najądrza - to o czym pisał romi.

W związku z obecnością zatorów nowotworu w sieci jądra sugeruję zdecydowanie się na chemioterapię uzupełniającą - jeden kurs karboplatyny AUC7. Niby tak wiele a na prawdę tak niewiele. Takie postępowanie ograniczy możliwość dalszego szerzenia się nowotworu.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez romi » 20 Mar 2013, 18:08

Witam
Przy okazji, może przydałoby się w bazie wiedzy zamieścić informacje co powinno obowiązkowo znaleźć się w opisie histopatologicznym. Coraz częściej zdarza się, że te opisy są niepełne, brakuje danych do oceny stanu zaawansowania, a uzupełnianie jest kłopotliwe, wymaga czasu który właśnie wtedy jest najcenniejszy. Często pacjent dowiaduje się, że musi uzupełnić opis dopiero na wizycie u onkologa, a to niepotrzebny stres i strata czasu.
Pozdrawiam
romi

Postprzez m9nika » 20 Mar 2013, 18:46

romi napisał(a):Przy okazji, może przydałoby się w bazie wiedzy zamieścić informacje co powinno obowiązkowo znaleźć się w opisie histopatologicznym

Też mi to "chodziło" po głowie ;)
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 20 Mar 2013, 21:45

Witam,

Będzie na dniach :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez pewuem1 » 20 Mar 2013, 23:35

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. No właśnie dziwię się, ale jak byk pisze pT1. Dam znać co powiedział onkolog w piątek.
pewuem1

Postprzez elka » 21 Mar 2013, 01:02

Hej.
TROLL w Absolutne "must be" napisał-
[Prowadzenie leczenia pacjenta z rozpoznaniem nowotworu jądra powinien objąć wyłącznie onkolog posiadający doświadczenie w leczeniu tego rodzaju nowotworów. Leczenie u lekarza nie posiadającego takiego doświadczenia naraża chorego na zmniejszenie skuteczności leczenia i/lub wystąpienie poważnych powikłań po/lub w czasie leczenia wynikające ze złego zaplanowania leczenia.]

W Kielcach doświadczonego lekarza w rj raczej nie znajdziesz :) jedź do WA-wy.
Pozdrawiam.
elka.
elka

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości