Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum. Jest to mój pierwszy post, od jakiegoś czasu jednak przeglądam to forum i podoba mi się jego poziom oraz fachowa wiedza tutaj zawarta. Zwracam się z prośbą o pomoc w rozszyfrowaniu wyników badania hist-pat.
Oto fakty:
15.02.2013: zdiagnozowanie guza w lewym jądrze (badanie USG) - Uromedyk Kielce.
Skierowanie na badania:
Wyniki badań przed zabiegiem następujące:
AFP: 1,83 ng/ml beta-HCG <1,2 mlU/ml
HBsAG - ujemny Anty HCV - ujemny
TK jamy brzusznej z kontrastem:
Płuca bez zagęszczeń, bez zmian ogniskowych. Węzły chłonne śródpiersia niepowiększone. Wątroba bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe nieposzerzone. Śledziona, trzustka w normie. W lewym nadnerczu niewielkie ognisko śr 8mm - do kontroli. Nerki bez zmian ogniskowych, bez cech poszerzenia UKM. Węzły chłonne jamy brzusznej i miednicy w granicach normy (największy przyaortalny po stronie lewej wielkości 10x8mm). Pozostałe narządy jamy brzusznej i miednicy mniejszej w normie. Kości i płuca w badanym obszarze ciała bez podejrzanych zmian ogniskowych.
22.02.2013: orchiectomia jądra - Świętokrzyskie Centrum Onkologii Kielce.
Wczoraj odebrałem wyniki badania patomorfologicznego i są one następujące:
Guz:
Seminoma clasicum testis.
Średnica guza 13mm.
Guz ograniczony do miąższu jądra.
Nie stwierdzono cech angioinwazji. W otoczeniu guza rozrosty o typie intratubular germ cell neoplasai (IGCN).
pT1
Jądro z najądrzem:
W wycinkach z sieci jądra obecny naciek seminoma.
W przylegającym miąższu jądra rozrosty o typie intratubular germ cell neoplasia (IGCN)
Na tą chwile jest to wszystko co posiadam. Wizytę u onkologa mam dopiero 12.04 a chciałbym do tego czasu poznać więcej szczegółów na temat: co może mnie dalej czekać. Lekarz urolog który wręczył mi wyniki powiedział, że wszystko jest bardzo dobrze oprócz nacieku seminoma w sieci jądra i oczywiście zalecił konsultację z onkologiem. A co szanowne forum myśli o moim przypadku i jakie dalsze leczenie byłoby najlepsze.
Z wyrazami szacunku pewuem1.