trzecia chemioterapia odwołana-za mało białych krwinek

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

trzecia chemioterapia odwołana-za mało białych krwinek

Postprzez pavel » 07 Mar 2014, 15:11

Witam 26.02 miałem przyjechać na jeden dzień aby dostać bleomycynę, wyniki wykazały białe krwinki 0,9 norma 4,0-10,0 - zostałem odesłany do domu bez żadnego podania leku podwyższającego białe krwinki. Dnia 05.03 miała rozpocząć się trzecia chemia, lecz wyniki również znowu wykazały małą ilość białych krwinek - 0,9 i nic na ich podwyższenie znowu nie dostałem. Teraz mam się zgłosić 10.03 i nie wiem czy przez te kilka dni białe krwinki podwyższą się chociaż do 1,5 - bo od tej wartości podają chemię.
Czy może lepiej przypomnieć pani onkolog, aby może coś mi podała na podwyższenie, jak wyniki znowu nie będą za ciekawe?
Dodam, że leczę się w CO Szczecin...
4xBEP, 2xEP, 4xTIP, torakotomia, RPLND, Endoprotezoplastyka stawów biodrowych.
Awatar użytkownika
pavel

Re: trzecia chemioterapia odwołana-za mało białych krwinek

Postprzez troll » 07 Mar 2014, 15:27

Witaj,

Fakty są następujące:
- dolewkę bleomycyny powinieneś otrzymać planowo (wynik morfologii nie wpływa na termin podawania bleomycyny - nie jest to lek mielotoksyczny (czyli nie upośledza pracy szpiku - produkcji białych krwinek).
- oczywiście w przypadku braku możliwości podania "dużego cyklu" chemioterapii w terminie należy podanie odroczyć przy czym ze względu na epizod neutropenii, który wystąpił i który istnieje duże ryzyko, że będzie się powtarzał powinieneś otrzymać lek "podwyższający" białe krwinki (czynnik wzrostu granulocytów - G-CSF) w dniu w którym planowo miała być podana chemioterapia a podanie cyklu należy odroczyć do tygodnia czasu. Następnie po "dużym cyklu" musisz otrzymać kolejne zastrzyki G-CSF jako prewencję wystąpienia neutropenii.
Na pewno niepodanie bleomycyny należy rozpatrywać w kategorii błędu w sztuce. G-CSF też powinien zostać wprowadzony. Uważam, że powinieneś skontaktować się z lekarzami z CO w Szczecinie (kolor na naszej mapce możesz zobaczyć sam) i jeszcze raz, być może dobitniej a przede wszystkim dokładniej wyjaśnić wszystkie kwestie.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Re: trzecia chemioterapia odwołana-za mało białych krwinek

Postprzez pavel » 07 Mar 2014, 15:39

ok, dziękuję za obszerną i wyczerpującą odpowiedź, myślałem już nad zmianą lekarza... ale jeszcze postaram się "dogadać" z panią.
Pozdrawiam.
4xBEP, 2xEP, 4xTIP, torakotomia, RPLND, Endoprotezoplastyka stawów biodrowych.
Awatar użytkownika
pavel

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości