Ból w miejscu po usunięciu jądra

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Ból w miejscu po usunięciu jądra

Postprzez esgiede » 12 Maj 2013, 13:23

Witam,

We wrześniu 2012 roku miałem usunięte jądro (wycięte zostało też najądrze i powrózek nasienny, ponieważ był naciek), wynik hist pat - carcinoma embryonale. Przyjąłem 3 cykle chemioterapii wg. schematu BEP, ostatnią pod koniec listopada. Od tamtej pory jestem pod kontrolą onkologa, czyli mam robione markery i PET (niestety mam uczulenie na kontrast, więc nie mam robionego CT). Ostatnie badanie PET miałem robione 10 kwietnia, wszystko było w porządku. 25 kwietnia zacząłem odczuwać skutki 'przewiania', czyli ból mięśni w okolicach podbrzusza i pleców. Tego samego dnia pojawiła się drażliwość w miejscu usunięcia jądra, więc założyłem, że to pewnie z tego samego powodu. Ból mięśniowy ustał, drażliwość nie, więc udałem się do lekarza rodzinnego (4 maj), po poradę, co to może być. Lekarz bardzo dokładnie przebadał dotykowo okolice które był podrażnione i stwierdził, że wszystko jest ok, ale zalecił by w razie pogorszenia objawów przejechać się na izbę i zrobić badanie USG. Drażliwość lekko ustępowała, ale nie znikła, więc postanowiłem zrobić badanie USG na własny koszt. Pani doktor po usłyszeniu z jakim problemem przychodzę, również przebadała mnie bardzo dokładnie. Na badaniu USG na szczęście nie wyszło nic, zero oznak wznowy lub jakiegokolwiek zapalenia. Drażliwość, choć mniejsza niż ponad 2 tygodnie temu nadal nie ustąpiła, więc się niepokoję, bo to sytuacja dla mnie nowa, a teraz staram się dmuchać na zimne. I tutaj pojawiają się moje pytania, czy to może być efekt zwykłego podrażnienia albo 'przewiania' ? Czy powinienem odwiedzić jeszcze jakiegoś lekarza, np. urologa ? I czy w tym miejscu może w ogóle pojawić się przerzut ? Dodam jeszcze, że moszna nie jest zaczerwieniona, to jest ból 'w środku'.

Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam jeśli to głupota, ale niestety nie potrafię sam siebie uspokoić :)
esgiede

Re: Ból w miejscu po usunięciu jądra

Postprzez troll » 12 Maj 2013, 16:12

Witaj,

Przed odpowiedzią na zasadnicze pytanie, kilka pytań i wątpliwości z mojej strony. Czy uczulenie na kontrast objawiło się podczas badania TK (tj. wystąpiła silna wysypka, duszności, wstrząs itd.)? Tomografia komputerowa jest metodą obrazowania radiologicznego stosowaną z wyboru w obserwacji po leczeniu nowotworów germinalnych jądra. Obecnie nie ma wskazań do stosowania innych metod radiodiagnostycznych. Co najciekawsze to badanie popularnie nazywane "PET" to nic innego jak właśnie tomografia komputerowa (TK - taka sama jak ta podczas której stosowany jest kontrast) połączona z obrazowaniem metabolizmu glukozy (PET). Badanie PET nigdy nie będzie występowało samo, bez tomografii bo będzie po prostu wcale nieprzydatne! Pamiętaj także, że uczulenie występuje tylko w przypadku tzw. kontrastów jodowych - istnieją także kontrasty niejodowe, które są droższe ale mogą być podawane właśnie takim osobom jak Ty - które nie mogą być badane z wykorzystaniem kontrastu jodowego. Porozmawiaj o tym z Twoim onkologiem i radiologiem przed badaniem bo to wbrew pozorom bardzo istotna sprawa! Nie wyobrażam sobie stosowania co 3-4 miesiące badania PET-CT do kontroli po leczeniu! To jest zbyt szkodliwe!
Przerzut w mosznie to sprawa ekstremalnie rzadka (a ja przyznaję, że o takim przypadku nie słyszałem). Obstawiam podrażnienie lub po prostu pojawienie się zrostów w okolicy operowanej. Nie minął jeszcze rok od zabiegu i masz prawo odczuwać takie bóle. Daj sobie czas, powiedzmy jeszcze miesiąc. Zobaczysz, że objawy będą zanikać.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez esgiede » 12 Maj 2013, 16:31

Uczulenie objawiło się poprzez wypieki na twarzy oraz szyi, zaraz po wykonaniu badania TK, podany kontrast nazywał się ultravist 370.Problem jest taki, że wypieki pojawiały się u mnie podczas każdej tomografii, a we wcześniejszych miałem podawane 2 różne kontrasty. Wcześniej nikt na to nie zwracał uwagi, a przy ultraviście zobaczyła to pani doktor. Stwierdziła, że to objawy uczulenia i dowiedziałem się tylko, że już nie mogę mieć TK z kontrastem. Od onkolog dowiedziałem się, że zamiast TK w takich przypadkach stosuje się PET. Też miałem wątpliwości odnośnie tego, właśnie po przejrzeniu Waszego forum, ale pani doktor powiedziała, że zmiany będą widoczne jak w zwykłym TK, tylko nie będzie można jednoznacznie ustalić ich pochodzenia. Miałem robiony jeden PET 10 kwietnia, następny mam mieć zrobiony ok. sierpnia, a potem podobno mamy się przestawić na rezonans i RTG klatki, właśnie z powodu szkodliwości PET. Wizytę kontrolną mam na przełomie czerwca i lipca, na pewno poruszę ten temat, a wcześniej postaram się skonsultować z lekarzami, którzy brali udział w moim leczeniu na oddziale.

I zapomniałem wspomnieć w pierwszym poście, przy badaniu PET nie buntowałem się ponieważ zalecenie miałem też od pani pulmonolog. Podczas zabiegu usuwania jądra pojawiła się u mnie mikrozatorowość płucna i to badanie miało być przydatne w ocenie leczenia tej dolegliwości :)

PS. Trollu, mam jeszcze jedno pytanie. Czy istnieje jakieś badanie, które może potwierdzić, lub zaprzeczyć uczulenie na w.w kontrast ?

Dziękuję za szybką odpowiedź i uspokojenie :)
esgiede

Postprzez troll » 12 Maj 2013, 17:12

Witaj,

No to rzeczywiście objawy alergiczne. Kontrast niejodowy powinien załatwić sprawę - dowiedz się o możliwość zastosowania takiego kontrastu. Nieraz trzeba pisać jakieś pierdymały do dyrekcji szpitala w którym owe badanie będzie wykonywane ale gra jest warta świeczki.

A tak nawiasem to pani onkolog nie wie, że PET-CT nie służy kontroli w czasie obserwacji a tym bardziej nie ma znaczenia w obrazowaniu guzów o morfologii nienasieniaka?! Niech kieruje w takim razie Cię na MRI (rezonans) a nie dostajesz nie dość, że duże dawki promieniowania to jeszcze kolejne od radiofarmaceutyka... Nie podoba mi się to.

Być może w poradni alergologicznej mógłbyś otrzymać informację na ten temat - ja nie bardzo się orientuję ale pewnie można zrobić testy na uczulenie na jod.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez esgiede » 12 Maj 2013, 17:46

Właśnie poczytałem o niejodowym kontraście i tu pojawia się problem. Wypieki pojawiały się po każdym badaniu TK, a kontrasty, które miałem podawane są właśnie niejodowe (na początku był to visipaque, a ostatnio ultravist). To oznacza, że nawet na te mogę mieć uczulenie ? Jeśli tak, to rozumiem, że zamiast PET mam oponować za rezonansem ?
esgiede

Postprzez romi » 12 Maj 2013, 22:22

Witam
Z całym szacunkiem wszystkie środki kontrastowe stosowane w tomografii komputerowej są związkami jodu, mogą być - jonowe (obecnie rzadko używane), lub niejonowe.
Zarówno Ultravist jak i Visipaque są kontrastami niejonowymi.
viewtopic.php?f=9&t=301&start=20#p6376
Jeśli jesteś uczulony na związki jodu używane w tomografii, to pozostaje Ci tylko MRI. Myślę jednak, że sugestia Trolla dotycząca wizyty u alergologa jest jak najbardziej na miejscu.
Jest to tym bardziej wskazane, że czeka Cię jeszcze niejedno badanie obrazowe i dobrze byłoby żeby było to badanie TK, jak to jest w przyjęte w obserwacji rj.
Sądzę że współczesna alergologia jest w stanie poradzić sobie z uczuleniem na jod.
Pozdrawiam
romi

Postprzez troll » 13 Maj 2013, 01:40

Witam,

Występują środki kontrastowe nie oparte na jodzie! Tylko ogromną trudnością jest ich "wysępienie" bo nie każdy szpital je posiada. W takiej sytuacji jednak warto się o nie postarać!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez esgiede » 13 Maj 2013, 10:28

Witam,

dziękuję wam obu za pomoc :) Jak najszybciej postaram się umówić wizytę z dobrym alergologiem i dowiem się co można na to poradzić.

Pozdrawiam.
esgiede

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 0 gości