proszę o pomoc

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: proszę o pomoc

Postprzez bsk123 » 09 Mar 2013, 22:07

Witajcie,

w tym tygodniu zamierzam wybrać się na wizytę do innego urologa, po wizycie napisze co i jak.

Pozdrawiam.
bsk123

Postprzez bsk123 » 21 Mar 2013, 17:02

Najwcześniej wolne terminy u innego urologa są dopiero w połowie maja. Co robić zapisać się na ten termin?
bsk123

Postprzez poznaniak » 21 Mar 2013, 23:23

Witaj,

skąd jesteś? Trzeba znaleźć urologa wcześniej, myślę, że jest szansa, że ktoś Ci tutaj wskaże dobrego specjalistę.

Pozdrawiam
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez bsk123 » 23 Mar 2013, 07:03

Witam,
Aktualnie mieszkam w Krośnie. (woj. podkarpackie)
bsk123

Postprzez bsk123 » 06 Kwi 2013, 12:10

Witajcie serdecznie,
udało mi się skrócić czas oczekiwania na wizytę u innego urologa, wcześniej miejsca były tylko w połowie maja, udało mi się wcisnąć na końcówkę kwietnia. Guzek stał się chyba trochę bardziej wyczuwalny, a to dobrze.. bo chce uniknąć znów braku jego wykrycia przez lekarza..

Mam tylko jedno pytanie: mam 17 lat i na co dzień uprawiam koszykówkę.. czy w przypadku, gdyby rzeczywiście było to coś poważnego.. całe leczenie od zabiegu wycięcia.. do ewentualnych dalszych procesów.. można wykonać w szybkim tempie? i jak długo później nie będę mógł trenować itp? Sytuacja wygląda tak, iż pod koniec maja mamy bardzo ważny turniej.. muszę w najbliższym czasie przedstawić trenerowi jak wygląda sytuacja.. i co może być dalej. pozdrawiam, liczę na odpowiedzi, z góry dziękuje.
bsk123

Postprzez romi » 06 Kwi 2013, 13:17

Witaj
Jeśli byłaby konieczność zabiegu to rekonwalescencja trwa kilka miesięcy, jeśli doszłoby do tego leczenie to do pełnej sprawności trzeba liczyć do roku czasu.
Ponieważ jesteś jeszcze niepełnoletni to podlegasz pod opiekę pediatryczną ze wszystkimi tego konsekwencjami, czyli szpital pediatryczny , poradnia pediatryczna itd.
Jest jeszcze jedna ważna sprawa, gdyby okazało się najgorsze (odpukać) to wtedy należy zaprzestać od razu dużego wysiłku fizycznego, sprzyja on bowiem rozprzestrzenianiu się nowotworu.
Postaraj się wykonać badania markerów teraz, będzie coś więcej wiadomo przed wizytą u urologa.
Na razie nie nastawiaj się na najgorsze.
Pozdrawiam
romi

Postprzez bsk123 » 06 Kwi 2013, 13:23

Dzięki za szybką odpowiedź. Postaram się wykonać badania w tym tygodniu. Niedługo napisze wyniki badań. pozdrawiam.
bsk123

Postprzez romi » 06 Kwi 2013, 13:44

AFP, LDH, bHCG - badania tych markerów należy wykonać.
Powodzenia
romi

f

Postprzez bsk123 » 16 Maj 2013, 18:03

Witam serdecznie,
długo nie pisałem, a przez ten czas się trochę podziało.. Byłem zapisany na prywatną wizytę u kolejnego (drugiego) urologa.. niestety kilka dni przed wizytą otrzymałem telefon z przychodni, iż w tym dniu zrealizowanie wizyty będzie niemożliwe z przyczyn prywatnych lekarza.. kolejny termin wizyty mogę wyznaczyć dopiero na końcówkę maja..

Chciałem zrobić również badania markerów.. niestety nie otrzymałem skierowania od lekarza rodzinnego (wyczytałem, iż lekarz rodzinny często nie decyduję się na wypisywanie skierowań na kosztowne badania.. - być może tak też było w tym przypadku). Zadzwoniłem przed chwilą do szpitala, aby dowiedzieć się kiedy mogę zrobić badania markerów na swój koszt. Otrzymałem informację iż koszt takiego badania to 40 zł za każdy pojedynczy marker (120 w sumie), trochę mnie to dziwi.. ponieważ wcześniej czytałem, iż wykonanie tego typu badań to koszt około 50 zł łącznie.
Hm.. sam nie wiem co mam teraz robić, dodam tylko, że ostatnio nie czuję się najlepiej.. zresztą od momentu wykrycia przeze mnie guzka na lewym jądrze mija już około 3 miesiące..
Chcę umówić się na jak najszybszą wizytę.. moje pytanie jest takie co robić i ewentualnie jakie uwagi zwracać lekarzowi, aby nie zostać kolejny raz zmytym..

PS. Niedawno ukończyłem 18 lat.. więc konsekwencje chodzenia do pediatrów już mi nie grożą.

proszę o pomoc.. bo pomału siadam psychicznie.. zawaliłem chyba już wszystko co dało się zawalić w tym szkołę.f
bsk123

Postprzez romi » 16 Maj 2013, 18:49

Witaj
Trudno mi coś Ci doradzić, bo nie mieszkam w Twoim regionie, ale w internecie chyba można znaleźć innego urologa w twojej miejscowości.
Co do kosztów markerów to 40zł za marker to chyba jakaś przesada, może w Rzeszowie są normalne ceny. Trzeba podzwonić i popytać.
Możesz jeszcze zapisać się na wizytę do onkologa do którego nie potrzeba skierowania, może wtedy coś załatwisz.
A w ogóle, to nie czekaj dłużej tylko działaj, nikt za Ciebie tego nie załatwi, a zwłoka w przypadku gdyby okazało się, że to nowotwór działa na Twoją niekorzyść.
My możemy Ci podpowiedzieć co, jak, gdzie, ale nie załatwimy za Ciebie.
Nie zwlekaj, działaj.
Pisz co załatwiłeś!
Powodzenia
romi

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości