guz jadra schowanego w pachwinie

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

guz jadra schowanego w pachwinie

Postprzez felix1984 » 25 Maj 2013, 15:10

Witam wszystkich Kuba jestem , trafiłem tu przez google :) . Byłem w czwartek u lekarza Dr Wrona prywatny gabinet Dębica , zgłosiłem się bo chciałem się zoperować ,podczas wizyty lekarz pokazał mi na usg jądro które jest w schowane w pachwinie no i znalazł tam guz 30 mm/określił to nazwa TU ,podejrzenie Tu/pokazał ze ten guz ma inna temperaturę . Trochę się przeraziłem i nie wiem o o tym myśleć mam 21 lat nigdy nie miałem robionej operacji jądra od razu z usunięciem , w planie było ale wiadome jak zawsze był czas na wszystko tylko nie na to . Lekarz kazał zlecić badania markerów AFP ,?-hCG,LDH , chyba dobrze to napisałem te badania .
AFP mam wynik 1,94 na normę 4 , resztę badan będę miał pewnie w poniedziałek lub wtorek . ale w poniedziałek na 7 rano mam już być w szpitalu w Mielcu . Mam parę pytań co sądzicie o moim przypadku może głupie pytanie nie pierwszy jestem i nie ostatni , czy ktoś z was może miał styczność z Dr Wroną i szpitalem w Mielcu ? no i co oznacza ten mój jeden wynik badania zły dobry ? i co to oznacza że ten guz jest ciepły (tzn ma inną temperaturę ? )pozdrawiam wszystkich
felix1984

Re: guz jadra schowanego w pachwinie

Postprzez Adrian1975 » 25 Maj 2013, 22:22

cześć,

daj opis, bardzo cię proszę, pełny opis badania,

widać, że trafiłeś na dobrego urologa, bo dał ci zlecenie na badanie właściwych markerów (dziwne,to wiem - ale historia zna takie przypadki, że urolog zlecał badanie innych markerów lub wcale).

polecam lekturę tego tematu:

viewtopic.php?f=6&t=192

oraz

viewforum.php?f=6
viewtopic.php?f=15&t=431

ważne, by wiedzieć, z czym walczymy, nowotwory jądra są jedyni z łatwiejszych do wyleczenia i lepiej reagujących na leczenie systemowe
operacje w przypadku raka jądra - WIELKIE SŁOWO , zabieg trwa około 40 minut, przeważnie w znieczuleniu miejscowym (w kręgosłup jak matki rodzące), po nim około 2 tygodni dochodzisz do siebie, WAŻNE, by przed i po zabiegu były robione markery wskazane prze Ciebie i do 8 tygogodni zdecydować się na ewentualne leczenie uzupełniające (chemioterapia). ale to przed toba i niekoniecznie wskazane i niezbedne - usuń guza i czekaj na his - pat.
sorki, że tak niewiele, ale nasi kopią piłkę o ligę ;) mistrzów
pozdrawiam i życzę zdrowia

Adrian
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez majka60 » 26 Maj 2013, 06:03

Witam.Byłem operowany w Mielcu.Wszystko odbyło się w ekspresowym tempie.Poszedłem do poradni przyszpitalnej i od razu zostałem przyjęty na oddział urologiczny.Tam zrobiono markery.tomografia jamy brzusznej,miednicy ,klatki i oczywiście zabieg z dostępu pachwinowego.zajmował się mną urolog Piotr Cwenar.Spokojnie możesz jechać do Mielca.Gdyby była potrzeba dalszego leczenia(może nie),to wprawdzie Podkarpacie jest szarą plamą na mapie,ale ja chemię brałem w Brzozowie.Wszystko odbyło się zgodnie z wymogami.Oczywiście rodzina podglądała forum dla własnego spokoju :) Jakbyś miał pytania pisz,poczytaj forum,powodzenia.Mariusz
majka60

Postprzez felix1984 » 26 Maj 2013, 10:44

Witajcie nie mam innych badań tylko to co napisałem najbardziej się boję tych przerzutów czytałem o tym na internecie no i powiem wam ze lipa , jak cos bende miał to sie odezwę
felix1984

Postprzez felix1984 » 26 Maj 2013, 17:26

chłopaki a co to jest ta inna temperatura ? tego guza orientuje się ktoś
felix1984

Postprzez troll » 26 Maj 2013, 18:48

Witaj,

Nieraz stres bierze górę i niektóre słowa mogą być źle odebrane. Temperatura może kojarzyć się z fizjologicznym umieszczeniem jąder w mosznie. Dlatego jądra znajdują się poza jamą brzuszną, w worku mosznowym aby mogły być dostatecznie chłodzone (spermatogeneza zachodzi w temperaturze około 32-34 stopni Celsjusza). W jamie brzusznej naturalnie takie warunki nie panują (37 stopni). Po drugie zmiany guzowate w obrazie USG mają inny odcień szarości - "kolor". To świadczy o ich innej gęstości w stosunku do otaczających zdrowych tkanek i pozwala odróżnić guza od zdrowej części. Ostatecznie w niektórych aparatach USG możliwa jest ocena przepływów krwi w jądrze i stwierdzenie patologicznego unaczynnienia przemawiającego za guzem jądra. O temperaturze podczas badania nic mi nie wiadomo :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez felix1984 » 26 Maj 2013, 21:17

aha , wiele z tego nie rozumiem no ale cóż nerwy są , pozdrawiam wszystkich odezwę się za nie długo dzięki
felix1984

Postprzez felix1984 » 28 Maj 2013, 22:13

Witam chłopaki dzisiaj miałem operacje usunięcia jądra , lekarz wiele nic nie mówił ale powiedział że guz był prawie na całym jądrze , jutro mam mieć robiony tomograf boje się jak cholera ;/ pozdrawiam
felix1984

Postprzez troll » 28 Maj 2013, 22:34

Witam,

Będziemy czekać na informacje :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez romi » 28 Maj 2013, 22:41

Witaj
To czego mogłeś się bać jest już poza Tobą. Teraz badania i będzie wszystko wiadomo.
Pozdrawiam
romi

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość