Wynik histopatologiczny ..guz jadra

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Wynik histopatologiczny ..guz jadra

Postprzez Maciej22 » 28 Maj 2013, 18:21

witam
Jestem tutaj nowy i chciałbym prosić o porade..miesiąc temu miałem usuniete prawe jadre ze zdefiniowanym guzem (3,5 cm ) przed zabiegiem badanie markerów beta HCG 184 , AFP 194..
2 tygodnie po zabiegu ponowne badanie beta HCg- 2,42 , AFP- 64 , LDH- 117

Wynik badania histopatologicznego
Rozpoznanie :
Neoplasma germinale malignum mixtyum testis dexteri
( Malignant mixed germ cell tumor )
pTNM :pT2

Mieszany złosliwy nowotwór zarodkowy 3,5 cm zajmujący jądro bez najądrza.
Guz przekracza osłonke białawą bez zajecia osłonki pochwowej.
Obecna angioinwazja licznych naczyn krwionosnych i chłonnych.

Guz złożony z nastepujących struktur :
1.Carcinoma embryonale -40 % utkania guza
2.Yolk Sac Tumor ( YST )-40 % utkania
3.Choriocarinoma -20 %

innych komponentów w obrębie guza nie stwierdzono.

W obrębie guza obszary martwicy oraz ognisk wylewów krwawych.
Zatory nowotworowe w naczyniach krwionosnych i limfatycznych (angioinwazja (+) obecne.
W zachowanym jadrze poza guzem cech IGCN nie stwierdza sie..

Powrózek nasienny dystalny ( przy jadrze ) bez utkania nowotworu i zatorów nowotworowych w obrebie naczyń.
Powrózek nasienny proksymalny ( w obrebie marginesu chirurgicznego ) : Bez utkania nowotworu i zatorów nowotworowych w obrembie naczyn.

czekam na wynik z TK ..

MOżna cos wywnioskować na tym etapie.. pozdr
Maciej22

Re: Wynik histopatologiczny ..guz jadra

Postprzez m9nika » 28 Maj 2013, 18:52

Witam
Markery nowotworowe uzupełnij o zakresy referencyjne (każde laboratorium ma inne), by eksperci wiedzieli czy wyniki przekraczają swoje wartości (albo jak bardzo przekraczają) czy są w normie ;)
Obowiązkowa lektura tutaj viewtopic.php?f=6&t=192
Guz jądra klasyfikuje się jako Nienasieniak. Tutaj znajdziesz informację dotyczące utkania nowotworu viewtopic.php?f=15&t=4
Jednak do określenia stopnia zaawansowania (zgodnie z tym viewtopic.php?f=15&t=7) potrzebne są jeszcze badania obrazowe
tj. TK jamy brzusznej, miednicy małej i płuc oraz świeże markery nowotworowe, koniecznie trzy tj. AFP, b-HCG i LDH.
Tutaj znajdziesz referencyjne ośrodki onkologiczne viewtopic.php?f=6&t=160
Więcej dowiesz się od ekspertów.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Maciej22 » 28 Maj 2013, 19:11

Dziekuje a przydatne linki

Jeśli chodzi markery to badanie wykonywane jest cały czas w tym samym laboratorium..
2 tygodnie po zabiegu wygladało to własnie tak :
beta HCg- 2,42 norma 2,0 ,
AFP- 64 norma 5,8 ,
LDH- 117 norma 250

ciągle jeszcze nie mam wyników Tk ale podziele sie jak tylko je dostane .. pozdr
Maciej22

Postprzez romi » 28 Maj 2013, 20:20

Witam
Marker AFP spada zgodnie z okresem półrozpadu, także jest szansa że ulegnie normalizacji. bHCG powinno się już unormować, a ponieważ tak się nie stało to trzeba liczyć się z leczeniem uzupełniającym, czyli chemioterapią.
Leczenie trzeba rozpocząć najpóźniej 8 tygodni po zabiegu.
Kolejne badania markerów należy wykonać przed wizytą u onkologa.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Maciej22 » 28 Maj 2013, 23:03

Dziekuje za te informacje.. jak tylko dostane wyniki z TK udostepnie je tutaj.. pozdrawiam
Maciej22

Postprzez oczarownica » 28 Maj 2013, 23:10

Witaj Maćku! skąd jesteś? i czy masz bliską osobę , ktora wspiera cię w tej niedoli? jak się czujesz? Beata
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez Maciej22 » 28 Maj 2013, 23:29

Jestem z Pd wielkopolski a leczenie rozpoczne we Wrocławiu. jestem osobą która latwo sie nie poddaje wiec o przebieg tej całej "sytuacji" jestem spokojny ;) poza tym mam kogos kto mnie wspiera bardzo mocno .. :D
Maciej22

Postprzez troll » 28 Maj 2013, 23:39

Witam serdecznie,

Potwierdzę tylko słowa romiego. Musimy zaczekać na wyniki TK (mam nadzieję, że dostałeś skierowanie na brzuch, miednicę i klatkę). Markery spadają zgodnie z okresem półrozpadu a więc ich podwyższone wartości w tej chwili nic jeszcze nie znaczą. W badaniu histopatologicznym (de facto sporządzonym bardzo profesjonalnie - pochwała dla patologa :) ) nienasieniak zbudowany z utkania tak jak na wyniku. W związku z obecnością inwazji naczyń w jądrze i w związku z tym 50% ryzykiem nawrotu (o ile w badaniach obrazowych wszystko będzie ok a markery ulegną całkowitej normalizacji) zalecanym sposobem postępowania będzie chemioterapia - 2 kursy BEP. Teraz jednak skupmy się na wynikach badań. Markery należy cały czas monitorować - kolejne oznaczenie za tydzień-dwa tygodnie.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez romi » 28 Maj 2013, 23:41

Witaj
We Wrocławiu? Czy w 4WSK polecanym na forum? Byłby to bardzo dobry wybór.
Pozdrawiam
romi

Postprzez oczarownica » 28 Maj 2013, 23:44

no to jestem spokojna:) fajnie ,że masz ,,posiłki,, bo na wojence trzeba je miec :lol: :lol: :lol: się trzym Macieju! ( moj tata to Maciek notabene bardzo fajny facet) pozdrawiam
p.s. czyżby stał za Twoimi plecami cały Klan? :lol: :lol: :lol: ( oczywiście żartuję mam nadzieje ze nie brakuje Ci poc :lol: ucia humoru)
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość