Czy to może być nowotwór? Prośba o interpret. wyników

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Czy to może być nowotwór? Prośba o interpret. wyników

Postprzez markus999 » 16 Cze 2013, 21:13

Witam serdecznie,

Na forum trafiłem przed chwilą po przeszukiwaniu internetu w odpowiedzi na moje zmartwienie.

Otóż ostatnio robiłem badanie krwi, wyniki mnie zatroskały, więc bardzo bym prosił o ich interpretację i informację, czy wskazują one na zmiany nowotworowe:

AFP - 10,15 ng/ml (norma do 7)
Estradiol - 22 pg/ml (norma 7-42)
FSH - 8,05 mlU/ml (norma 1,5 - 12)
Testosteron - 910 nd/dl (norma 249-836)
LH - 5,34 mlU/ml (norma 1,7-8,6)

I sprzed dwóch miesięcy:
betaHCG - 0,1 (norma do 2)
TSH - 3,09 mikrolitraU/ml (norma 0,27-4,2)

Czy te wyniki mogą wskazywać na problemy z nowotworem jądra albo wątroby? Miesiąc temu miałem USG jąder - nic nie wykazało. Za kilka dni mam powtórzenie USG jąder + jamy brzusznej.

Proszę o pomoc.
markus999

Re: Czy to może być nowotwór? Prośba o interpret. wyników

Postprzez romi » 16 Cze 2013, 21:38

Witam
Podwyższenie wartości AFP może mieć wiele przyczyn. Jedną z nich może być nowotwór jądra. Ponieważ jednak wykonałeś badanie USG jąder które nie pokazało żadnych niepokojących zmian, a pozostałe markery są w normie to oznacza, że źródła takiego stanu należy szukać gdzie indziej. Być może jest to wątroba i należy wykonać próby wątrobowe (ALT, AST, ALP, BIL, GGTP), być może marker ten w Twoim przypadku ma naturalnie taką wartość.
Dla upewnienia się, że nie chodzi tu o nowotwór jądra, możesz wykonać powtórnie badania wszystkich trzech markerów AFP, bHCG i LDH oraz ponownie USG jąder u doświadczonego urologa. To praktycznie jednoznacznie da odpowiedź na wątpliwości dotyczące nowotworu i w zależności od wyniku będzie można podejmować dalsze kroki.
Pozdrawiam
romi

Postprzez markus999 » 16 Cze 2013, 22:15

Dziękuję bardzo za tę odpowiedź.
Za kilka dni mam mieć badanie androstendionu i DHEA-S (zlecone przez lekarza), więc przy okazji zlecę zbadanie tych wskazanych przez Ciebie.
markus999

Postprzez romi » 16 Cze 2013, 23:10

Witaj
A z jakiego powodu lekarz zlecił wykonanie tych badań? Czy były jakieś sugestie lekarza dotyczące podwyższonego poziomu AFP?
Pozdrawiam
romi

Postprzez troll » 17 Cze 2013, 14:02

Witaj,

Najważniejsza w tej chwili informacja to powód zlecenia tylu badań. Czyżby problemy z płodnością? Generalnie wynik AFP nie jest drastycznie podwyższony ale jest także jednoznacznym wskazaniem do znalezienia przyczyny tego wzrostu. Sugestia romiego jest właściwa. Szerszy obraz może dać zrobienie "panelu wątrobowego".

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 7 gości