Wynik histopatologiczny,jak to rozszyfrować?

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Wynik histopatologiczny,jak to rozszyfrować?

Postprzez zibi123 » 21 Lip 2013, 16:16

Witam. Cieszę się bardzo ,że trafiłem na wasze Forum.Nie miałem pojęcia,że tyle osób dotyka ten sam problem co mnie. Jestem już po operacji usunięcia lewego jądra i właśnie odebrałem wynik histopatologiczny.Urolog nic mi nie powiedział tylko odesłał do onkologa ,zapisałem się na poniedziałek(22.07.2013). Martwię się co w nim jest i proszę was o pomoc w interpretacji.

Ma:Guz o wym 7.5x7.4cm.Makroskopowo osłonki jądra nacieczone.Guz na przekrojach lito-torbielowaty,barwy białawej i żółtej,z ogniskami wylewów krwawych.Makroskopowo nacieka najądrze i powrózek nasienny.
Mi:Mixed germ cell tumor: teratoma immaturum et maturum (ok.80%) , carcinoma embryonale (ok.10%) , et seminoma )ok.(10%). pT3Nx . Linia odcięcia powrózka nasiennego - Bez nacieku nowotworowego.

Nie wiem czy w razie zlecenia chemii albo innego leczenia jest jakas rejonizacja ,(nigdy na nic nie chorowałem),bo operację miałem w Suwałkach a z tego co widzę największą skuteczność ma Warszawa.Jak tam się dostać? Czy potrzebne skierowanie od lekarza z Suwałk? Bo nie wiem czy oni tak chętnie kierują do Warszawy. Czy adresy ,które podajecie na Warszawę to jest leczenie bezpłatne czy płatne? Jak się dostać do doktora Tomasza Sarosieka ,tak zwyczajnie się zapisać?? Pytam właśnie o niego bo ma bardzo dobre opinie na waszym forum. Przepraszam ,że tak chaotycznie ale to świeża sprawa i miotam się jak ryba bez wody. Proszę o odpowiedz .Pozdrawiam
zibi123

Re: Wynik histopatologiczny,jak to rozszyfrować?

Postprzez romi » 21 Lip 2013, 17:21

Witaj na forum
Dobrze, że znalazłeś się tutaj, bo otrzymasz wszystkie niezbędne informacje które pomogą Ci w różnych problemach które możesz napotkać w swojej chorobie. Teraz to już jest również Twoje Forum, na pewno będziesz tutaj długo gościł.
Choroba która Ciebie dotknęła jest dość rzadka, w Polsce zapada na nią około 1000 mężczyzn rocznie. Mimo tego wyleczalność jest bliska 100%, oczywiście jeśli jest odpowiednio wcześnie wykryta i właściwie leczona, chociaż nawet zaawansowane przypadki są do wyleczenia.
Rola urologa skończyła się na przeprowadzeniu zabiegu, także nie możesz mieć do niego pretensji że wysłał Cię do onkologa. Zrobił to co powinien zrobić.
Znaleziono u Ciebie kombinacje utkań
- rak zarodkowy (carcinoma emryonale)
- potworniaka dojrzałego (tetratoma maturum)
- potworniaka niedojrzałego (tetratoma immaturum)
- nasieniaka (seminoma)
pT3Nx - guz nacieka powrózek nasienny.
viewtopic.php?f=15&t=7
Dla celów terapeutycznych Twój guz będzie traktowany jako nienasieniak.
Opis badania histopatologicznego jest wystarczający, choć mógłby być nieco obszerniejszy:
viewtopic.php?f=15&t=431
Czy zrobiono u Ciebie badania markerów, prześwietlenie, może TK? Kiedy miałeś zabieg? Czy po zabiegu były wykonane badania markerów? Chodzi o AFP, LDH i bHCG.
Przepisz wszystkie wyniki którymi dysponujesz.
Zapoznaj się z najważniejszymi sprawami tutaj
viewtopic.php?f=15&t=192
Co do dalszego działania to będąc u onkologa powinieneś dostać skierowanie na badanie markerów i tomografię.
Mając wszystkie wyniki będzie można określić stan zaawansowania i dopiero wtedy wdrożyć odpowiednie działania.
Teraz najważniejsze to zebrać niezbędne wyniki badań, masz na to 8 tygodni od zabiegu.
zibi123 napisał(a): Nie wiem czy w razie zlecenia chemii albo innego leczenia jest jakas rejonizacja

Nie ma rejonizacji, możesz się leczyć tam gdzie chcesz.
zibi123 napisał(a):największą skuteczność ma Warszawa. Jak tam się dostać? Czy potrzebne skierowanie od lekarza z Suwałk?

Trzeba po prostu zadzwonić i umówić się na wizytę. Kontakty są podane tutaj
viewtopic.php?f=6&t=160
Nie potrzebne jest żadne skierowanie
zibi123 napisał(a):Czy adresy ,które podajecie na Warszawę to jest leczenie bezpłatne czy płatne?

Wszystkie procedury finansuje NFZ, czyli leczenie jest bezpłatne
zibi123 napisał(a):Jak się dostać do doktora Tomasza Sarosieka ,tak zwyczajnie się zapisać??

Tak właśnie, zwyczajnie umówić się na wizytę.
Żeby niepotrzebnie nie jeździć zgromadź wszystko u siebie i dopiero wtedy wybieraj się do Warszawy.
Zrozumiałe, że ponieważ sytuacja jest dla Ciebie nowa to nie wiesz jak i co dalej, dlatego Forum będzie dla Ciebie bardzo pomocne w wielu sprawach. Znajdziesz tutaj wiele informacji i wskazówek także czytaj, czytaj, czytaj i używaj "szukaj". Jak będziesz miał wątpliwości to pytaj.
Pozdrawiam
romi

Postprzez troll » 21 Lip 2013, 18:42

Witaj na Forum,

Romi wszystko Ci wyjaśnił. Od siebie dodam, że prawdopodobnie w TK pojawią się podejrzane zmiany (nie chcę straszyć i oczywiście nie życzę Ci tego :) ) ze względu na miejscowe zaawansowanie guza w jądrze i obecność raka zarodkowego. Dosłownie na dniach powinieneś mieć zrobione TK klatki piersiowej, jamy brzusznej i miednicy małej oraz markery (ich niewykonanie przez zabiegiem jest zadziwiające - może były oznaczane i masz je np. w karci wypisowej ze szpitala bo zabiegu?). Niemniej to ten moment w którym trzeba ustalić stopień zaawansowania klinicznego choroby i rozpocząć leczenie - bo z naciekiem powrózka nasiennego chemioterapia po prostu Cię nie ominie. W najlepszym wypadku będą to 2 kursy BEP, jeśli natomiast coś pojawi się w tomografiach lub markery nie będą się stabilizować - 3 kursy BEP (lub 4 EP lub 4 BEP lub 4 VIP w zależności od liczebności, lokalizacji zmian a także stężenia markerów).

Decyzja o konsultacji w Magodencie jest bardzo słuszna. Na Forum dzięki uprzejmości dra Sarosieka mamy tzw. "szybką ścieżkę" dla pacjentów z rozpoznanym nowotworem jądra - bez wahania dzwoń a zostaniesz w najbliższych dniach zaproszony do Warszawy :)

Pozdrawiam serdecznie!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez zibi123 » 22 Lip 2013, 00:31

Dzięki za tak szybki odzew i tyle informacji. Podaję wyniki z wypisu ze szpitala zrobione przed operacją:
Morfologia krwi CBC:
WBC 11.1 10*3/uL[4-10.8]
RBC 4.44 1086/uL[4.2-6.1]
HGB 14.6 g/dL[14-18]
HCT 42%[40-54]
MCV 94.6 fL[80-98]
MCH 32.9 pg[25-33]
MCHC 34.8 g/dL[31-37]
RDW 12.5%[11.5-14.5]
PLT 263 10*3/uL[140-440]
MPV 9.5 fL [7-12]
PCT 0.25%[0.14-0.36]
PDW 10.8 fL[6-15]
Glukoza we krwi 88 mg/dL [60-110]
Sód w surowicy 139 mmol/L [135-146]
Potas w surowicy 3.71 mmol/dL[3.6-5]
Mocznik w surowicy 22 mg/dL[15-45]
Kreatynina w surowicy 0.75 mg/dL[0.5-1.25]
LDHC 153 U/L[0-220]
CRP (ilościowo) 0.12 mg/dL[0-0.5]
Beta-HCG 1.69 mlU/ml [0-1.2]
AFP 208.06 lU/mL[-]
Dalej są wyniki moczu ale chyba tam wszystko jest w normie.Póżniej: APTT.34.6s [24-39]
APTT Ratio 1.19 Ratio [0.8-1.3]
PT.1.01 INR [0.8-1.3]
Wskaznik protrombinowy 99.1% [70-120]
PT(s) 11.3s [8.9-14.6]
RTG klatki piersiowej- zdj. P-A/A-P
Przepona i kąty wolne. Miąższ płucny bez zmian ogniskowych.Sylwetka serca nie powiększona.
Operacje mialem 1 lipca 2013.Teraz do onkologa w poniedziałek( 22 lipca).Mam nadzieję że da skierowanie na te wszystkie badania o których piszecie ,a jak bede je miał to spróbuję zapisac się do dr Sarosieka .Mam nadzieje że wyrobie się w 8 tygodni.A może zapisać sie już teraz ,bo tam tez pewnie są kolejki,tylko ,że na razie nie wiem kiedy będę miał wszystkie wyniki i badania.Co robić dzwonić teraz i się umawiać na wizytę czy poczekac(żeby nie było za pózno) Dzięki ,że jesteście od razu człowiekowi rażniej.Pozdrawiam
zibi123

Postprzez romi » 22 Lip 2013, 10:54

Witaj
Poziom AFP wyraźnie wskazuje na nienasieniaka. Stan zaawansowania pewnie niezbyt wysoki, także szanse na wyzdrowienie masz bardzo wysokie, wszystko zależy od Ciebie. Zrób ponownie badania markerów teraz, żeby zorientować się czy spada i jak spada. To ważne i zajmij się tym już. Trzy markery AFP, bHCG i LDH.
Zadzwonić do Magodentu możesz już teraz, choćby po to żeby zorientować się w terminach, bo teraz jest sezon urlopowy. Termin wizyty na pewno dostaniesz nieodległy, pisał o tym Troll. Dobrze byłoby gdybyś wiedział kiedy będziesz miał komplet wyników, bo mógłbyś już teraz umówić się na termin wizyty. Zostało Ci 4 tygodnie także musisz się "sprężyć". Jeśli okaże się, że terminy TK u Ciebie są bardzo odległe to szukaj gdzieś indziej szybszych. Mając skierowanie badania możesz zrobić gdziekolwiek, nie obowiązuje rejonizacja, nawet w Warszawie. Można również zrobić odpłatnie, tylko to trochę kosztuje, ale termin jest natychmiastowy.
Pozdrawiam
romi

Postprzez troll » 22 Lip 2013, 11:08

Witam,

W Warszawie tak na prawdę teraz mamy "dwa Magodenty", bo jest Magodent i Swissmed! Jak nie jeden ośrodek to drugi - oba ze sobą współpracują.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m9nika » 22 Lip 2013, 11:27

Witam
Ja jeszcze dodam, że
romi napisał(a): Mając skierowanie badania możesz zrobić gdziekolwiek, nie obowiązuje rejonizacja, nawet w Warszawie.

Termin również przyśpiesza dopisek cito na skierowaniu.
Powodzenia i pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez zibi123 » 22 Lip 2013, 18:46

Hej to znowu ja. Byłem dzis u onkologa .Mam skierowanie na TK jamy brzusznej,klatki piersiowej i miednicy .Możliwy termin to chyba 1 lub 2 sierpień czyli za 10,11 dni ale lekarz powiedział że jeżeli będzie trzeba czekac dłużej niż dwa tygodnie to mam zadzwonic i zrobią mi to w szpitalu. 10 dni to co prawda nie 14 ale ja chyba jutro zadzwonię do szpitala i trochę dodam tych dni to moze w szpitalu będzie szybciej.Markery kazał mi zrobic przed badaniem TK no i pożniej z tym wszystkim skierował mnie do Centrum Onkologii w Warszawie na ul Roentgena 5, Ambulatorium Kliniki Nowotworów Układu Moczowego. Jak myślicie co wybrać Centrum czy dr.Sarosieka,bo ja miałem właśnie do niego ale teraz to sam nie wiem.Może dzwonic i tu i tu i wybrać tam gdze będzie szybciej, a rozpoznanie to nienasieniak.Najgorsze te czekanie .
zibi123

Postprzez m9nika » 22 Lip 2013, 19:38

Witam
zibi123 napisał(a):Mam skierowanie na TK jamy brzusznej,klatki piersiowej i miednicy .Możliwy termin to chyba 1 lub 2 sierpień czyli za 10,11 dni ale lekarz powiedział że jeżeli będzie trzeba czekac dłużej niż dwa tygodnie to mam zadzwonic i zrobią mi to w szpitalu. 10 dni to co prawda nie 14 ale ja chyba jutro zadzwonię do szpitala i trochę dodam tych dni to moze w szpitalu będzie szybciej.

Skoro masz taką możliwość, to trzeba ją wykorzystać. Bo czym szybciej tym lepiej dla Ciebie. Ważne aby się wyrobić z konsultacją u onkologa zanim minął 8 tyg. od zabiegu. A teraz jest sezon urlopowy więc te terminy mogą być odległe, i też trzeba brać to po uwagę.
zibi123 napisał(a): no i pożniej z tym wszystkim skierował mnie do Centrum Onkologii w Warszawie na ul Roentgena 5, Ambulatorium Kliniki Nowotworów Układu Moczowego. Jak myślicie co wybrać Centrum czy dr.Sarosieka,bo ja miałem właśnie do niego ale teraz to sam nie wiem.Może dzwonic i tu i tu i wybrać tam gdze będzie szybciej

CO-I jak Magodent są równoważnymi ośrodkami, gdzie wiedza na temat leczenia raka jądra jest najlepsza.
Jeśli chodzi o lekarza do którego należy udać udać w CO-I, to jest nim dr. Paweł Wiechno i jest on ordynatorem Kliniki Nowotworów Układu Moczowego. Więc zadzwoń tu i tu i dowiedz się jakie są terminy i wybierz ten gdzie będzie najszybciej.
Takie jest moje zdanie ;)
Pozdrawiam i powodzenia
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez zibi123 » 22 Lip 2013, 19:57

Dzięki wam i waszym radom nabieram wiary w drugiego człowieka.Wielkie dzięki.Ostatnio siedzę tu praktycznie w każdej wolnej chwili i naprawdę jestem pod wrażeniem życzliwości i chęci niesienia pomocy .Super że znalazłem takie forum .Pozdrawiam
zibi123

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości