CO DALEJ

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

CO DALEJ

Postprzez mariomario » 31 Lip 2013, 16:35

WITAM CHCIALBY PRZEDSTAWIC SWOJ TEMAT I ZAPYTAC EKSPERTOW CO DALEJ. WSZYSTKO ACZELO SIE OD ZAPALENIA PECHERZA POD KONIC ZESZLEGO ROKU. ZAPALENIE PRZESZLO NA JADRO I NIE OGLEM WYLCZYC TEGO ANTYBIOTYKAMI. PO OKOO 2 M-CACH JAKOS SIE UDALO. NIESTEY PO 3 M-CACH OD ZAPALENIA JADRA NA KONTROLI UZG OKAZALY SIE NIEPOOJACE ZMIANY. WYNIKI MARKEROW CALY CZAS BYLY W NORMIE A ZMIANA NIE BYLA JEDNOZNACZANA. TAK JEZDZILEM OKOLO 2 M-CE PO SPECJAISATCH AZ W CZERWCU W CO BYDGSOZCZ POSTANOWILEM USUNAC JADRO DLA BEZPICZENSTWA. OPERACJE MIALEM 19 LIPCA A OKOLO PO 3 TYG. DOSATLEM WYNIK-NASIENIAK SEMINOMA TESTIS PT1. NIEREGILARNY GUZOWATY NACIEK O SREDNICY 4 CM. ORANOCZINY DO JADRA. LINIE ODCIECIA PZREBIEGAJA W GRANICACH DROWYCH TKANEK. PRZED OPERCJA MIALEM MARKEY CALY CZAS W NORMIE A TAKZE RTG KLATKI PIERSCIOWEJ-BEZ ZMIAN (RZEKOMO BO WYNIKI NIKT MI IE DAL, TYLKO TO USLYSZALEM).NA NAJBLISZY PIATEK MAM DOPIERO TOMOGRAFIE I PISE NA SKIEROWANIU ZE TK JAMY BRZUSZNEJ. NIE WIEM CZY OBEJMUJE TO TAKZE MIEDNICE? BO CZYTALEM ZE TK MIEDNICY TEZ JEST OBOWIAZKOWE. NIE WIEM CO DALEJ ROBIC BO WIDZE ZE CO W BYDGSOZCZY NIE MA ZBYT PRZYCHYLYCH KMENTRZY TUTAJ. BOJE SIE PRZERZUTOW BO RTG KLATKI MIALEM PRZECIEZ ROBIONE PRAWIE 2 M-CE TEMU, WIEC MOZE NALEZALOBY POWTORZYC?
mariomario

Re: CO DALEJ

Postprzez oczarownica » 31 Lip 2013, 16:45

witaj! a skad jestes? jesli masz watpliwości a rzeczywiście trzeba zrobic CT miednicy małej to udaj sie do jakiegos referencyjneo osrodka polecanego na forum, ale moze wystarczy zglosic sie do lekarza ktory skierował Cię na \CT jamy brzusznej z prośbą o uzupełnienie skierowania o CT miednicy. zamiesc rowniez wszytskie dane z karty informacyjnej ze szpitala oraz inne wyniki jakie posiadasz łacznie z wartosciami markerów. Postaraj się nie nakręcać bo to tylko utrudnia podejmowanie własciwych krokow, na pewno nikt Cie tu nie opusci:) i pomozemy Ci jak tylko sie da. I jeszce mała prośba ...nie pisz drukiem ;) ;)
pozdrawiam i czekamy na wszytskie dane bEATA
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez mariomario » 31 Lip 2013, 17:37

jestem z wielkopolski (okolice Pily) i wydawalo mi sie ze CO w Bydgsoczy to jeden z najleposzych osrodkow gdzie beda wiedziec co dalej ze mna zrobic.... a nie chcial bym sie madrowac u lekarza ze ma mi dopisac ze maja zrobcic CT miednicy bo wydaje mi sie ze o powinien takie rzeczy wiedziecm ale moze faktycznie tam nikt nie ma w tym doswiadzenia? ostatnie wyniki z dnia 13.06.2013
AFP 1,34 beta HCG <0,10, LDH 290.
takze wszystkie wydaja sie bycw normie.
ale po operacji mi juz ich nie powtarzrano, czy powinienem rowiez o to poprosic?
mariomario

Postprzez mariomario » 31 Lip 2013, 17:38

a czy wiecie cos moze o tomografii, bo mam napisane zeby dzien przed zazywac ACC, ale jak Pani uslyszal to w aptece to zrobila wielkie oczy i powiedziala ze pierwsze slyszy o tym, ze jak juz to espumisan sie zazywa. to juz sam nie wiem co mam wziasc przed ta tomografia..
mariomario

Postprzez oczarownica » 31 Lip 2013, 18:06

POWINIENES JAK NAJSZYBCIEJ POWTÓRZYC MARKERY b HCG Afp i LDH. Nie ogladaj sie na nic i zadzwon do lekarza ktory skierował Cie na TK jamy brzusznej z zapytaniem o Tk miednicy - konieczne! Najlepiej zebys sie udał do niego jak najszybciej tak aby moc zgłosic jeszce przed badaniem w pracowni także tk miednicy małej.Na karcie informacyjnej powinna byc informacja czy robiono RTg kaltki czy nie( jesli tak powinien byc opis a wynik powinienes dostac do ręki choc niektore szpitale nie wiadomo czemu nie wydają płyt z wynikiem)Pośpiech lezy w Twoim interesie aby nie oczekiwac potem na kolejne badanie miednicy małej.
pomysł z Acc jest najpewniej jakąś pomyłką .Co do ośrodka niech wypowiedzą sie ci co są bardziej zorientowani ode mnie. Bydgoszcz niestety jak sam widzisz jest osobliwym krolestwem jesli chodzi o nowotwory jądra. Beata
ps nie martw sie zapewne niebawem ktoś jescze dorzuci trochę informacji dla Ciebie. Beata
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez mariomario » 31 Lip 2013, 19:54

tak sie zastanawiam nad tymi markerami bo czytalem gdzies ze nasieniaki i tak bardzo rzadko wychodza w markerach.
1)a jest mozliwe ze jak mialem caly czas normie to nagle beda podwyzszone po operacji?
2)czy jesli linie ciecia prebiegaja w granicach zdrowych tkanek, to mozliwe ze mimo to sa jakies przerzuty? czy kazdy rak jadra daje przerzuty czy tylko moze dac a nie musi?
3)a jeszcze chcilabym zeby ktos sie odnios do tego ze moj guzowaty naciek mial srednice 4 cm to przy taiej wielkosci tak czy siak powinienem dostac chemie profilaktycznie?wlasnie zaczelismy starc sie o dziecko wiec niebardzo i sie to podoba...ale moje zdrowie teraz najazniejsze.
4)na karcie informacyjnej nie ma nic o rtg ale wiem ze mialem robione i lekarz mowil ze jest ok.
5) czy tomografii glowy nie robia profilaktycznie?
mariomario

Postprzez romi » 31 Lip 2013, 20:20

Witaj
Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania.
1 - W wielu przypadkach istnienie nowotworu jądra nie powoduje wzrostu markerów, ale nie oznacza to że nie mogą wzrosnąć.
2 -To nie jest równoznaczne, bo komórki nowotworowe mogą przemieszczać się z krwią. Stwierdzenie raka jądra nie jest równoznaczne z obecnością przerzutów, to można stwierdzić w badaniach obrazowych.
3 - To czy chemioterapia będzie niezbędna, stwierdzi się jak będą wszystkie wyniki badań tzn. histopatologia, TK i markery. Niestety trzeba poczekać
4 - Masz prawo zażądać wyników swoich badań na piśmie. Są one Twoja własnością. Być może są na wypisie ze szpitala.
5 - TK głowy zleca się jeśli stwierdza się przerzuty do innych organów niż węzły chłonne i płuca, ewentualnie przy wysokich poziomach markerów.
Tomografia którą będziesz miał robioną powinna obejmować również miednicę małą.
Pozdrawiam
romi

Postprzez mariomario » 31 Lip 2013, 21:01

odnosnie tego ad. 3 to wynik hp juz jest. seminoma testis pt1. nieregularny guzowaty naciek o srednicy 4 cm. czy naciek to to samo co guz czy jak mam to odbierac? Tk mam w piatek a o markerach nie bylo ani slowa ze beda mi jeszcze powtarzac, wrecz wydaje mi sie ze slysalem ze kaal pielegiarce zapisac w koputerze jej dyktowal ze "wyniki markerow pozostaja aktualne". cos wtym stylu odebralem to ze juz mi wiecej nie powtorza narazie.
mariomario

Postprzez mariomario » 31 Lip 2013, 21:08

jesli mialem czyste pluca 1,5 m-ca temu to mozliwe ze juz nie sa? sa jakies statystyki ilu proc osob rak jadra daje przerzuty i gdzie najczesciej? jesli nawet wyniki TK beda w normie to czy przy 4 cm guzie zaleca sie chemie?
mariomario

Postprzez romi » 31 Lip 2013, 21:38

Witaj
Doczytałem się, że wynik h-p już jest, ale to nie jest wszystko co jest potrzebne do określenia stanu zaawansowania. Miałeś przepisać pełny opis h-p. Z tego co napisałeś wynika że to jest guz o średnicy 4cm.
Do określenia stanu zaawansowania niezbędne są aktualne markery. Według wytycznych badania markerów powinny być zrobione przed zabiegiem orchidektomii, 3-5 dni po zabiegu i później co tydzień do ustabilizowania się markerów. Poproś lekarza o skierowanie na markery, a jeśli stwierdzi, że to niepotrzebne zrób je na własny koszt.
Rak jądra jest nowotworem agresywnym i to co było 1,5 miesiąca temu mogło się zmienić, dlatego istotne są badania aktualne. Rak jądra najczęściej daje przerzuty do węzłów chłonnych przestrzeni zaotrzewnowej, później do płuc i pozostałych narządów, ale są to już bardzo zaawansowane stany, które Ciebie na pewno nie dotyczą.
Odnośnie chemioterapii to jak już napisałem będzie wiadomo jak zgromadzisz wszystkie niezbędne wyniki badań.
Wielkość guza w zasadzie nie jest czynnikiem prognostycznym
viewtopic.php?f=15&t=8
viewtopic.php?f=15&t=7
Pozdrawiam
romi

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość